Camilla Hamid: Som liten var nyår ingen trevlig upplevelse
– På nyår är barnen mitt fokus, säger hon och tipsar om en trerättersmeny.
Fullt upp med andra ord – precis som det ska vara, om du frågar henne själv.
– Absolut! Jag har alltid tyckt om att ha många järn i elden, och känslan av en utmaning, det ska inte vara så himla lätt alltid. Nu hade jag kanske tänkt att jag skulle ta det lite lugnt efter boksläppet, men universum ville annorlunda. I stället blev det allt på en gång!
Camilla Hamid skrattar, hon gör det ofta, tycks helt obrydd om högljudda renoveringsljud och diverse avstämningsfrågor som trillar in under intervjuns gång.
Camilla Hamids kafé var en dröm som slog in
Hennes efterlängtade café Sweets by Camilla öppnade i mitten av oktober i Stockholm. Den som har vägarna förbi ska kunna förvänta sig ”svensk fika med en twist” såväl som att träffa Camilla själv vid disken.
– Kaféet är en dröm som slår in, jag har velat satsa på det länge men jag vet ju hur mycket slit och jobb det är, jag har jobbat inom kafé-branschen sedan jag var 15. Nu kändes allt rätt, jag fick möjlighet att jobba med proffs och chansen att göra det här tillsammans så jag kan fokusera på biten jag kan bäst, säger hon.
Det är förstås det kreativa, bakningen och recepten Camilla syftar på. Med över 540 000 följare på Instagram och över 100 000 prenumeranter på Youtube inspirerar hon bak- och matfantaster i sociala mediers alla åldersspann.
Hon började i liten skala i hemmet, och expanderade snabbt.
– Men stressmässigt är det stor skillnad sedan jag fick min studio. Nu kan jag stänga dörren om jobbet och gå hem, det gjorde jag inte innan när jag bakade hemma i mitt eget kök. Nu kan jag på ett helt annat sätt gå hem och ta tid för mig själv, säger hon.
Vad gör du då, för att få återhämtning?
– Ligger raklång på sängen och kollar vloggar! Jag älskar att se andra laga mat på Youtube till exempel, det kanske låter som att jag inte kan släppa jobbet men det är liksom inspirerande samtidigt som det är helt utan prestation för egen del.
Prestationerna hinner Camilla med ändå. Hennes sociala medier rullar på och receptmakeriet likaså. I den nya boken En sötare vinter radar hon upp julmörkrets alla sötsaker, inklusive en pannacotta som hon själv gärna serverar efter en festlig nyårsmiddag.
Men för egen del är de mysiga nyårstraditionerna och goda nyårsminnena tyvärr få. Nyår som liten var sällan en trevlig upplevelse, berättar Camilla, hon önskade oftast bara att kvällen skulle vara över. Nu när hon själv är förälder fokuserar hon på just barnens upplevelse; de ska ha det så mysigt det bara går.
Så hur firar ni i år?
– Lågmält, jag sitter i soffan med barnen och äter något gott. Antagligen är det bara jag som äter efterrätten, medan barnen helst äter godis. Det är verkligen det bästa nyårsfirandet jag kan tänka mig! Men det kan absolut hända att barnens ”tolvslag” inträffar tidigare än det riktiga…
Och märk väl, lågmält behöver inte innebära att feststämningen förgås. Varje måltid är en fest, och hemma hos Camilla dukas det alltid med finglasen.
Det ska aldrig vara tråkigt att äta
– Det var något jag lärde mig när jag var ätstörd, att alltid göra måltiderna till en trevlig upplevelse, oavsett om det är stor fest eller en vanlig torsdag. Jag är alltid min egen viktigaste gäst! Det ska aldrig vara tråkigt att äta. Så även om jag äter ensam så dukar jag fint, och håller på och strör persilja över maten och har mig.
Hon skrattar när hon berättar, men allvaret ligger nära. Camilla har i tidigare intervjuer berättat om hur den svåra uppväxten, präglad av våld och ekonomiska svårigheter, gjorde att hon utvecklade ett kontrollbeteende kring en av de få saker hon kände att hon faktiskt kunde påverka: maten.
Camilla Hamid
Ålder: 31 år.
Yrke: Matkreatör.
Familj: Två barn, 10 och 6 år.
Bor: Huddinge i södra Stockholm.
Aktuell: Med boken En sötare vinter (Polaris).
Hon levde med ätstörningar i många år innan hon kom i kontakt med andra, sunda ideal och successivt blev frisk igen. Att hon i dag jobbar med mat, bakning och inspiration kom för henne naturligt.
Camilla Hamids bästa nyårsmeny är en trerätters
Och när varje-middag-är-en-fest-Camilla får frågan om bästa nyårsmenyn kommer svaret utan betänketid.
– Min bästa trerätters vid vilket tillfälle som helst består av oxfilépasta – jag gör den med svamp i stället om den ska vara vegetarisk. Det är världens bästa varmrätt, som går att festa till på så många sätt. Som förrätt blir det friterade risottobollar, eller en tomatsallad med burrata.
Nyårsdesserten då? Jo, den får gärna bli en från senaste boken.
– Det kan bli pannacottan från En sötare vinter, eller kanske en crème brulée, min andra ”go to” när det gäller efterrätter. Sedan är man hemma!