Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Bokaktuelle Maximillian Lundin: Därför blev jag vegan

14 mar, 2016
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
17 mars släpps boken Miljödieten – Snyggare, smalare, sundare – och rädda världen på köpet. Provocerande eller kittlande titel? För en av författarna, kocken Maximillian Lundin, var beslutet att bli vegan inte svårt att fatta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
http://ng.se/blogg/nanna-johansson/bradskande-hostmeddelande-till-alla-tjejer

Det började som ett experiment. Efter att ha sett hälsodokumentären Forks over knives beslutade sig kocken – och all­­ätaren – Maximillian Lundin för att testa att vara vegan i fyra veckor.

Aptiten på kött försvann snabbt. Perioden förlängdes till ett år, och ett halvår in i perioden märkte han stor skillnad på hur han mådde.

– Jag har löptränat i större delen av mitt liv, och nu märkte jag hur kroppen reagerade snabbare – jag blev starkare fortare, säger Max.

Jobbade på vegetarisk restaurang

Som dåvarande kökschef på Hermans vegetariska restaurang i Stockholm var steget kanske inte så dramatiskt som det låter. På hans kurs i vegansk matlagning, alltså mat som uteslutande baseras på råvaror från växtriket, vill Max visa att det inte behöver vara det för någon annan heller: enkelheten står i centrum.– Man ska kunna få in rutinerna, även när man har familj. Och det ska funka de gånger man står där stressad och kommer på ”shit, jag måste fixa mat”, säger Max.Han tror att motståndet till att svenskar inte lagar särskilt mycket vegansk mat är att man ofta tänker på den som begränsande och tråkig, men framförallt består motståndet i att vi helt enkelt inte vet hur man gör och hur man smaksätter.– Det handlar om okunskap. Folk tror att man måste äta kött, det har livsmedelsmarknaden sett till. Visst, den vegetariska marknaden växer också, men den behöver utvecklas, säger Max.Forskning: Vegankost kan motverka diabetes och överviktLäs mer

Annons

Tipsar om planering

Att själv utvecklas i det veganska köket börjar med enkla förberedelser, som blötläggning kvällen före. Sedan behöver man ägna lite mer tid åt matlagningen per gång. Om man normalt lagar middag i 30–40 minuter, lägg 10 minuter till på det, tipsar Max. Då hinner man koka även de baljväxter som tar längst tid på sig, som kikärter.Och kanske är det allra viktigaste att slå på vattenkokaren.Veganskt påskgodis du enkelt gör självLäs mer

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Folk börjar ofta i fel ände när de ska laga mat. Börja med få i gång bönkoket, och planera och laga sedan allt det andra, säger han.

För många har ordet ”vegan” en negativ klang. Det gäller även Max, som understryker att hans sätt att laga och äta inte har några politiska förtecken.

– De som vill äta kött ska få göra det. Djurhållning behövs för ett öppet landskap, och djuren bidrar med näring och gödsel.

För honom handlar veganismen snarare om ett fortsatt välbefinnande:

– Jag vill behålla min hälsa så länge som möjligt, hålla mig pigg och frisk. Den här kosten bidrar till att kemikalier och miljögifter inte får fäste i kroppen. Sedan handlar det om en kostnad för mig också – jag har inte råd att vara sjuk, vare sig ekonomiskt eller emotionellt.

Mer om Max Lundin:

  • Namn: Maximillian Lundin.
  • Yrke: Restauratör och hållbarhetskonsult inom restaurangbranschen.
  • Aktuell: Med boken Miljödieten, som han skrivit tillsammans med miljöjournalisten Daniel Öhman. Driver behandla street food-restaurangen The Plant i Stockholm. Kock i SVT:s Go’kväll.
  • Godast just nu: ”Hemgjort nötsmör.”
  • Bästa kökstipset: ”Håll rent och snyggt i köket. Var det tråkigt? Ett glas rödvin och country music.”
  • Favoritköksredskap: ”Skålar. Jag har säkert fem stycken hemma.”Av: Helena Janson
Annons