Blossas årgångsglögg – här är alla smakerna år för år
Att dricka glögg är en tradition med gamla anor. Redan i det antika Grekland drack man uppvärmt vin med kryddor och under medeltiden var kryddat vin väldigt populärt i hela Europa, enligt en historik från Spritmuseum. Ordet glögg kommer egentligen från ordet glödgad, som betyder uppvärma, och enligt Spritmuseum börjar benämningen glögg dyka upp i svenska kokböcker för första gången i mitten av 1800-talet.
Blossas årgångsglögg genom åren
Blossas glögg har tillverkats i 150 år utifrån ett hemligt recept, men den speciella årgångsglöggen har funnits sedan 2003. I snart 20 år har vi förväntansfullt väntat på att årets smak ska avslöjas – och sedan blivit antingen förtjusta eller besvikna. Oavsett utfallet är det tydligt att människorna bakom Blossa – som i dag ägs av det finska företaget Anora – har lyckats med sin marknadsföring. För visst är det lika spännande varje år att få höra vilken smakkombination experterna bakom glöggen tagit fram? Här kan du läsa mer om 2021 års glögg – smaksatt med solmogna apelsiner.
Många av oss glöggälskare minns säkert det år som årgångsglöggen föll oss i smaken lite extra. Men kommer du ihåg alla smaker som hittills kommit ur Blossas glöggfabrik? Om inte ger vi dig en nostalgisk tillbakablick här!
Glögg från Blossa – här är alla smakerna år för år:
Blossa 2003 – pomerans och apelsin
Det allra första året som årgångsglöggen buteljerades i Blossas fabriker föll valet på de klassiska julsmaker apelsin och pomerans.
Blossa 2004 – vinteräpple
De första åren fokuserade Blossa på typiskt nordiska smaker till årgångsglöggen. Som vinteräpple till exempel.
Blossa 2005 – hjortron och armangnac
Hjortron samsades med armangnac i Blossas tredje årgångsglögg. Armangnac görs av destillerat vitt vin och är en nära släkting till konjak.
Blossa 2006 – lingon och enbär
Enbär har i långa tider använts i bland annat folkmedicin då den anses ha urindrivande effekter. Men enbär används också ofta som smaksättare, bland annat i gin. År 2006 fick den sällskap av lingon i Blossas årgångsglögg.
Blossa 2007 – havtorn och kanel
Den klassiska julkryddan kanel fick sällskap av syrliga havtorn i den femte upplagan av glöggen.
Blossa 2008 – blåbär och kryddnejlika
Den väldoftande kryddnejlikan, som vi gärna pillar in i apelsiner till jul, är egentligen de torkade blomknopparna från trädet med samma namn. 2008 utgjorde nejlikan tillsammans med blåbär smaken på årgångsglöggen.
Blossa 2009 – clementin
Blossa satsade på ytterligare en säker julsmak år 2009, den söta clementinen.
Blossa 2010 – saffran
Finns det någon smak som är så starkt förknippad med julen som saffran? Saffran kommer från saffranskrokusen och är den dyraste kryddan i hela världen. Kanske är det därför flaskan år 2010 var guldfärgad?
Blossa 2011 – arabica (kaffe)
Glögg med kaffesmak blev det år 2011. Arabicabönan är en av världens mest populär kaffebönor och härstammar från Etiopien. Den innehåller relativt lite koffein, vilket också innebär att den inte är lika bitter som andra kaffebönor.
Blossa 2012 – yuzu och ingefära
År 2012 sökte Blossa sin inspiration i Asien. Yuzu är en citrusfrukt som smakar som en blandning mellan grapefrukt och mandarin. Den odlas i bland annat Kina och är populär i det asiatiska köket, precis som ingefäran.
Blossa 2013 – nypon och hallon
År 2013 designades glöggflaskan med inspiration från svensk konsthantverkshistoria. Själva glöggen smaksattes med nypon och hallon.
Blossa 2014 – lavendel
Lavendel är inte bara en fröjd för ögat – den är ätbar också. Lavendel passar bra att exempelvis smaksätta mjuka kakor med. Eller varför inte glögg?
Blossa 2015 – earl grey och bergamott
De varma dryckernas kung och drottning – te och glögg – slog ihop sina påsar 2015. Resultatet blev Blossas årgångsglögg med smak av earl grey och bergamott.
Blossa 2016 – kråkbär
Norrland utgjorde inspiration för 2016 års glögg. Kråkbär har en sträv och syrlig smak och används i bland annat sylt och saft.
Blossa 2017 – mango, spiskummin och chili
2017 hittade Blossa inspiration i Indien, närmare bestämt i den myllrande kryddmarknaden Khari Baoli i Old Delhi, och blandade till en glögg med smak av mango, spiskummin och chili. Flaskans färg och form är inspirerad av traditionell indisk skyltmålning.
Blossa 2018 – limoncello
År 2018 gick resan till den italienska Amaflikusten. Limoncello är en likör gjord på citron och det här året kompletterades den med smaker av medelhavsörter som rosmarin, timjan och basilika.
Blossa 2019 – Aloha (passionsfrukt, hibiskus, kokos, kaffe)
Tropiskt var ledordet för Blossas glögg 2019. På Hawaii fanns inspirationen och slutresultatet blev en glögg med passionsfruktens sötma, hibiskusens fruktiga syra och subtila toner av kokos och kaffe.
Blossa 2020 – grönt te och mynta
År 2020 gick smakresan till Marrakech och världsarvet Jemaa el-Fna, Sagoberättarnas torg. Runt torget finns mängder med kaféer som tillgaar maghremi-te, ett grönt te smaksatt med mynta.