Baka vinnartårtan från Hela Sverige bakar – recept
Finaldag, och jag vaknar med en känsla av att inget kan gå fel. Jag känner mig stark och framför allt så otroligt glad. En bubblande känsla i kroppen, sakta börjar det sjunka in att jag kan vinna idag. Det tog mig elva program att koppla bort nerverna och bara njuta och ha kul i tältet. Så här har ni vattenmelontårtan i all sin prakt.
Melontårta – recept
ca 20 bitar
Ugn: 180 grader varmluft
Tid: ca 6 timmar
INGRENDIENSER
RED VELVET-BOTTNAR
9 1/2 dl (570 g) vetemjöl
2 tsk salt (14 g)
215 g rumsvarmt smör
3/4 dl (75 g) vegetabilisk olja
8 1/3 dl (750 g) strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker eller vaniljpasta
ca 1 1/2 tsk rosa pastafärg
ca 1 tsk röd pastafärg
4 ägg (ca 220 g)
4 3/4 dl mjölk 3 %
2 dl (ca 150 g) små chokladpellets
2 tsk (10 g) bikarbonat
2 tsk äppelcidervinäger
HALLONCURD
1 1/2 gelatinblad
rivet skal från 1 lime
1 1/2 msk (20 g) limesaft
3/4 dl (70 g) hallonpuré
1 ägg (53 g)
1/2 dl (45 g) strösocker
90 g kallt osaltat smör i kuber
VATTENMELONSIRAP
1 rejäl bit vattenmelon
1 dl (100 g) vatten
1 dl (90 g) strösocker
SMÖRKRÄM
400 g rumsvarmt osaltat smör
1 msk (10 g) vaniljsocker
4–5 äggvitor (150 g)
2 1/2 dl (220 g) strösocker
1 nypa salt
SMAKSÄTTNING OCH GARNERING
rosa pastafärg
röd pastafärg
frystorkade hallon
1 1/2 dl mörka chokladpellets, gärna små så att de liknar melonkärnor
800 g extra vit marsipan
pastafärger i olika gröna nyanser samt en brun, en gul och en röd
1/2 dl vodka eller annan sprit (eller citron-juicekoncentrat)
SÅ HÄR GÖR DU MELONTÅRTAN:
RED VELVET-BOTTNAR
• Klä tre springformar, 15–20 centimeter i diameter, med bakplåtspapper och klä även en ugnstålig djup skål med rundad botten. Skålen måste vara lika stor som springformarna. Smör formarna ordentligt och bröa med vetemjöl.
• Sikta mjöl och salt i en bunke och ställ åt sidan. Kör rumsvarmt smör, olja, socker och vanilj med vinge i bakmaskin i ca 3 minuter.
• Tillsätt pastafärgen, blanda försiktigt tills färgen är helt jämn. Tillsätt ett ägg i taget och vispa försiktigt in ägget helt innan du tillsätter nästa. Rör ner mjölet i blandningen och mjölken i fyra omgångar.
• Rör försiktigt i chokladpelletsen. Blanda bikarbonat och vinäger i en liten skål, häll ner omedelbart i smeten och blanda ihop hastigt. Häll smeten i de smorda formarna och grädda ca 35 minuter beroende på storlek på formen.
• Låt bottnarna svalna lite innan du tar bort formarna. Botten bör skäras rent runt om och över och under för att den ska kännas verklighetstrogen inuti tårtan. En riktig melon har ju inga bruna kanter direkt, den ska se härligt röd ut i hela tårtan. För att lättare kunna skära rent alla kanter kan du låta dem stå i kylskåp ca 1 timme.
HALLONCURD
• Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.
• Lägg skal och saft av lime, hallonpuré, ägg och socker i en kastrull och värm till 83 grader. Rör hela tiden, men vispa inte. Sila ner i en rostfri bunke. Krama vattnet ur gelatinet och lägg ner gelatinet i bunken. Rör om tills det har lösts upp helt. Sila igen och mixa ner smörkuberna.
• Täck med plastfolie direkt mot curdens yta och ställ i kylskåp.
VATTENMELONSIRAP
• Dela vattenmelonen i små bitar. Koka upp vatten och socker, låt svalna och mixa i vattenmelon.
SMÖRKRÄM
• Vispa smör och vaniljsocker fluffigt i en bunke i ca 3 minuter.
• Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och vispa med elvisp tills alla sockerkristaller har lösts upp, doppa fingrarna för att känna om sockret smält helt. Det är perfekt att använda bunken från bakmaskinen redan nu. Ta bort skålen från värmen och fortsätt att vispa tills marängen är styv och har svalnat.
• Tillsätt lite i taget av smöret och vispa tills det blir en slät och fin kräm. Du ska inte vispa för länge, den ska kännas len som sammet. Skulle den skära sig, häll i lite smält smör under vispning. Har du samma temperatur på smöret som på marängen så ska det gå fint! Dela upp smörkrämen i två bunkar.
• Skål 1: färga med rosa och röd pastafärg tills den liknar färgen på bottnarna.
• Skål 2: låt den vara som den är. Vit, mjuk och fluffig och alldeles underbar.
MONTERING
• Skär en tårtkartong eller liknande så att den är precis i storlek med din botten. Du får en stabil botten men den syns inte.
• Skär av toppen på varje botten om det behövs för att få alla helt raka och jämna. Spritsa en rand röd smörkräm längs kanten på första bottnen och fyll sedan med smörkräm. Strössla över chokladpellets och ett lager halloncurd, sedan lite mer chokladpellets. Upprepa med de andra två bottnarna. Det är viktigt att kupolen, som är sista botten, är rak undertill. Och att den, som sagt, har samma mått som de andra bottnarna. Bästa resultat får du om tårtan får stå i kylen ca 20 minuter mellan varje lager, den blir stabilare då. Ta inte för mycket halloncurd, då kan tårtan bli lite svajig.
• Spackla slutligen ett sista lager med smörkräm runt om hela tårtan. Var noggrann, så att du får en slät och fin form. Hit kan du förbereda dagen innan och låta stå i kylskåp över natten.
• Kavla ut en rejäl bit vit marsipan, ca 4 millimeter tjock, så att den räcker till att täcka hela tårtan. Täck tårtan med marsipanen försiktigt och försök undvika skarvar och veck, jämna till kanten runt tårtan och ställ i kylskåp. Ett tips är att knåda ihop marsipanen lite innan du kavlar och att använda potatismjöl när du kavlar ut.
• Blanda pastafärgerna med lite vodka i ett glas för varje färg. Ljusgrön – mellangrön – gul – mörkgrön – brun – röd.
• Pensla på ett lager av det ljusgröna och mellangröna över hela tårtan. Ös inte på med för mycket färg, då det blir för blött och marsipanen blir degig. Låt stå i kylen mellan varje färg. Nu är det dags att göra oregelbundna lodrätta ränder med den mörkgröna färgen. Tryck penseln lätt från toppen av tårtan och låt färgen rinna rakt ner, gå med pensel och dutta. Fega inte med färgen, den skal vara mörk. Ställ in tårtan i kylen igen tills den torkat lite, ca 30 minuter.
• Nu är det dags för detaljerna: gå på med de färger du tycker behövs och dutta, måla med tvättsvamp, eller vad du tycker är bäst.
• Tryck lite lätt med fingret mitt på toppen av tårtan så att du får en liten grop. Här placerar du en liten bit marsipan målad med brunt, så att det ser ut som ”knoppen” på melonen.
Melontårtan finns med i Linn Utbults bakbok Salt som socker (Bonnier Fakta)