Avsnitt två av ”Utmaningarnas kök” bjuder på tårtdrama
I allas.se:s stora TV-satsning Utmaningarnas kök är det tre proffs som ställs mot varandra i lekfull tävlan. Här finns garvade kocken Maud Onnermark, känd från Go´kväll i SVT, otaliga kokböcker och som chefredaktör på Matmagasinet, charmtrollet och bloggaren Fredrik Nylén och allas.se:s egen matskribent och bloggare Sandra Palmqvist. I det första avsnittet av Utmaningarnas kök var det tydligt att det är tre olika karaktärer som tävlar. Då var uppgiften att laga en festmåltid på 30 minuter. I det andra avsnittet handlar det om ”kalasets drottning”, som programledaren Cecilia Ahle uttrycker det.
Det vill säga en tårta.
– Och i uppgiften ingår också att tårtan ska symbolisera er själva, säger Cecilia Ahle.
Kockarna får tjugo minuter på sig och tillgång till vad som finns. Det vill säga ett dukat bord av till exempel bär, choklad, marsipan och givetvis grädde. Det är ”först till kvarn” som gäller och fritt fram att uttrycka sig.
Se hela avsnitt två av Utmaningarnas kök: Tårtutmaningen här:
Sandra Palmqvist ”Känner hatkärlek till tårta”
Sandra Palmqvist muttrar lite om att förutsättningarna nog är lite skeva. Vissa är mer specialiserade än andra.
– Fredriks blogg heter ju Fredriks fika. Ja, du hör ju själv, säger Sandra Palmqvist som trots den orättvisan griper sig verket an med sedvanlig tävlingsnerv.
Fast det är kanske inte hennes paradgren.
– Jag har ju lite hatkärlek till tårtor. Det kan bli jäkligt bra, men det kan också bli jäkligt dåligt.
Sandra bättrar på oddsen lite för egen hand. Helt plötsligt märker Fredrik att värmen på hans platta försvunnit i ett obevakat ögonblick. Han konfronterar sin spisgranne Sandra som viftar bort anklagelsen med ett leende och ett knyck på huvudet.
Hon skulle aaaaaldrig göra något sådant.
Fredrik Nylén finner sig i läget. Han har bestämt sig för att det får bli en personlig favorit som får dominera hans tårta. Blåbär i massor och mängder. Alla som har tagit del av bloggen ”Fredriks fika” vet att han är en man med starka känslor för råvarorna.
– Jag älskar blåbär. På somrarna plockar jag så mycket jag kan i Hofors och har så att jag kan frysa in och använda resten av året, säger Fredrik Nylén.
– Allt passar bra med blåbär.
Fredrik: ”Det ska vara moffigt”
Enligt programförklaringen ska Fredriks tårta vara ”moffig” och värd att ”mula”. Det ska den bland annat bli med flagad mandel utanpå.
Mandel som Maud Onnermark hade behövt. Hon tittar långt efter sin skrattande medtävlare.
– Han tog alltihop. Såååååå fräckt! säger Maud Onnermark i programmet.
Men det ska till mer än så för att störa ett proffs i ett restaurangkök.
Maud Onnermark skippar mandeln och satsar på sommarfräschör i sin tårta. Det blir en formidabel fest med färska hallon, citroncrème , färskost och grädde. Enkelt och gott utan krusiduller.
Under tiden som klockan tickar mot noll har Sandra Palmqvist hamnat i ett prekärt läge. Hon hade storslagna planer med karamelliserat socker och jordnötter. Men när sockret bränner fast är det bara att gilla läget och växla spår.
– Det är bara att börja om, säger Sandra Palmqvist som ändå har ett ess i rockärmen.
I det här fallet innebär det frysta hushållsfärgade chokladflarn som hon hittat i frysen när hennes medtävlare tittat bort.
Det är inte fusk om inget vet något.
Tårtan bygger hon med jordnötssmör, turkisk yoghurt och chokladcrème.
– Den kanske ser lite mörk och kantig utanpå men inuti är den rik och mäktig, precis som jag.
Trots de lekfulla tjuvknepen är det tre personliga tårtor som står färdiga när tiden löpt ut. Kantiga, maffiga och enkelt fräscha.