Är det viktigt med jod i salt?
Varför bör det vara jod i saltet?
Fråga:
Jag har hört att man helst ska välja salt med jod. Varför? Hur vet man om saltet innehållet jod? Och vad händer om man inte använder jodsalt?
Svar:
Anledningen till att man bör välja jodberikat salt beror på att jod är viktigt för sköldkörtelns funktion. För lite jod kan orsaka exempelvis struma. Du ser på förpackningen om saltet är berikat med jod. Jod får man även i sig naturligt genom att äta fisk, skaldjur och mejeriprodukter.
Salt i färdiga livsmedel
I genomsnitt får vi i oss ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Det mesta av saltet, 70-80 procent, kommer från färdiga livsmedel, som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat. Eftersom natrium finns naturligt i många råvaror riskerar man ingen brist även om man drar ner på saltet.
Minska gärna på saltet och använd örtkryddor eller andra kryddor. Men välj som sagt helt salt med jod när du saltar.
Läs också: Därför ska du inte salta när du lagar mat i mikron
Källa: Livsmedelsverket
Av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson