Antiinflammatoriska drycker att starta dagen med
De allra flesta människor mår bra av att dra ner på livsmedel som kan vara inflammatoriska, som spannmål, socker, mjölkprodukter och rött kött. Att välja antiinflammatorisk mat kan därför vara ett sätt att förbättra hälsan.
Här är 5 anti-inflammatoriska drycker att starta dagen med:
1. Drick ditt kaffe svart
Flera studier har visat på det svarta guldets hälsofördelar. En långtidsstudie visade att personer som drack 1,5 kopp kaffe varje dag hade mindre risk att drabbas av diabetes än den som inte drack kaffe. Forskarna tror att det är kaffets anti-inflammatoriska effekter som ger ett skydd.
2. Välj färskpressad apelsinjuice
Ett glas nypressad apelsinjuice om dagen har visat sig ha goda effekter på hälsan. Den som dricker just ett glas om dagen tycks minska risken för att drabbas av inflammationer som ledgångsreumatism. Detta eftersom apelsinjuice är en bra källa till antioxidanter.
Men det finns en anledning att ta det lite lugnt med juicen. Juice är väldigt rik på fruktsocker. Men om din kost i övrigt är balanserad, kan det finnas all anledning att dricka ett glas juice.
3. Drick granatäppeljuice
Granatäpple än en annan frukt vars juice verkar ha goda effekter på hälsan. Frukten innehåller ellaginsyra som räknas som en naturens starkaste antioxidanter.
Men det finns också anledning att vara lite försiktig med sitt intag av granatäpple. Det kan bland annat påverka effekten av vissa läkemedel, bland annat sådana som är kolesterolsänkande, skriver Dagens Nyheter.
Flera mindre studier har genomförts kring frukten hälsoeffekter. Bland annat kunde Schweiziska forskare se att maskar och möss som fick den aktiva substansen fick ett längre liv. Enligt en studie vid University of California från 2006 dämpades framfarten av prostatacancer hos patienter som drack juice från granatäpple, skriver Daily Mail.
Studierna bör dock tas med en nypa salt, säger dietisten Helen Bond till tidningen, eftersom många av studierna är gjorda på djur eller i labb. Det behövs fler undersökningar på människor för att resultaten ska kunna ge en mer rättvis bild.
4. Gör guldmjölk med gurkmeja
Gurkmeja är känd för sina anti-inflammatoriska egenskaper, sitt rika innehåll på antioxidanter och har länge använts i ayurvedisk medicin. Kryddan är därför perfekt att lägga till i sin anti-inflammatoriska kost. Tillsätt en tesked pulver av gurkmeja till en kopp värmd mandelmjölk med honung. Välj gärna ekologisk gurkmeja. Avsluta också gärna med lite peppar, det hjälper kroppen att ta upp det aktiva ämnet i gurkmejan.
Te på gurkmeja. Foto: Shutterstock/IBL
5. Gör en fruktsmoothie
För att maxa antalet anti-inflammatoriska livsmedel är det förstås effektivt att blanda ihop dem. På morgonen passar därför en smoothie perfekt och kan i värsta fall drickas i farten.
Blanda kål och citrusfrukt tillsammans med granatäppeljuice, några vinbär och lite ingefära. Tillsätt också ingredienser som jordgubbar, banan, avokado, linfrön och lite kakaopulver.
Vad är anti-inflammatorisk kost?
Anti-inflammatorisk mat, eller IFD-kost, är mat som sägs kunna motverka sjukdomar och åkommor orsakade av inflammationer.
Genom viss typ av kost går det att hjälpa kroppen att dämpa eller hejda inflammationerna.
Anti-inflammatorisk mat är rik på vitaminer, antioxidanter och enkelomättat fett.
Anti-inflammatoriska livsmedel – och vilka du bör undvika:
Bra antiinflammatoriska livsmedel
· Grönsaker, bladgrönsaker är toppen, liksom avokado och oliver.
· Sötpotatis.
· Sjögrönsaker, tång.
· Alla bär.
· Max två frukter per dag, undvik mango, ananas och vindruvor.
· Fisk, helst fet som lax, makrill, sill (inte inläggningar med socker).
· Skaldjur.
· Fågelkött.
· Fermenterad mat, som surkål.
· Vitlök, lök, ingefära, gurkmeja.
· Kallpressad olivolja, rapsolja, kokosolja, kokosmjölk.
· Te: grönt, rött och vitt.
Ät måttligt av dessa råvaror
· Potatis, aubergine, paprika, tomater och chili.
· Ägg.
· Baljväxter, nötter och frön.
Undvik helt eller dra ner på följande livsmedel
· Allt som innehåller gluten: vete, havre, råg och korn.
· Annat korn, som ris.
· Mjölkprodukter.
· Rött kött.
· Socker och alternativ till socker.
· Torkad frukt.
· Transfetter, solrosolja, majsolja, vindruvskärnolja (omega-6 -oljor).
· Färgämnen och smakförstärkare.
· Vinäger.
· Kaffe och svart te.
· Alkohol.