70- 80- 90-talet – Kommer du ihåg desserterna från förr?
Kommer du ihåg våra favoritdesserter?
Änglamat. Det var nog min barndoms favoritefterrätt, ja för det var efterrätt – och inte dessert – man sa då på 60-talet.
Ibland bjöds det klassiska rätter som fruktkräm, bärkompott eller sagogrynsgröt med saftsås. Andra gånger lite festligare, kanske Ambrix glass, frukt på burk eller ”moderna” rätter som chokladpudding eller citronfromage.
En och annan lördagskväll serverade mor Änglamat. Lika god som namnet låter – och lika enkel att laga. Grovkrossade skorpor som fick ligga och gosa till sig i vispad grädde blandad med lingonsylt. Mmmm!
Minns du din barndoms favoritdessert?
30-tal: Omelettsufflé, fylld med bär eller frukt. Kräm och kompott på t e x torkade katrinplommon, aprikoser eller färska bär. Från 1935 kunde vi svalka oss med Puckstång och Chokladpuck och från 1939 kunde vi njuta en Aladdinpralin till kaffet.
40-tal: Ransonering av t e x smör, grädde och ägg, på grund av kriget. Man lagade istället pudding av gryn eller torrt bröd eller bjöd på kompotter, saft- eller fruktkrämer.
Var det fest kunde sockerkaka med smörkräm dukas fram.
50-tal: Gräddtårta- grädden var ju tillbaks och nu skulle vi festa!
Chokladpuddingen kom och färsk frukt och bär blir vanligare efterrätter.
60-tal: Glass blev efterrätten nummer ett, gärna tillsammans med konserverad frukt som fruktcocktail, ananasringar eller persikohalvor.
Den trefärgade Ambrix-glassen var alla barns favorit, tre smaker i ett – vilken lyx!
Pulverefterrätter underlättade för husmor som snabbt vispade ihop chokladpudding, citron- eller apelsinfromage.
Nyponsoppa med små mandelbiskvier till vardags.
70-tal: Sista årtiondet med efterrätt på vardagar och nu gärna fromage, glace au four (sockerkaka, glass och marängtopp), Banana split eller Peach Melba.
Alla ungdomar fixade sin egen milkshake!
80-tal: Inkokta päron med med After Eight mintchoklad som fick smälta i ugnen var en riktig hit liksom Gino, ugnsbakade kiwi, banan, jordgubbar med vit choklad.
”Exotiska frukter” som kiwi, papaya och mango kom och ibland festade vi till på en mousse. Eller en stor skål av nyheten lösgodis.
90-tal: Cheesecake, toppad med hallon. Kladdkaka - ju kladdigare desto bättre.
Och så fortsatte vi gratinera olika frukter plus vit choklad.
2000-tal: Crème caramel slogs med panacottan om desserten nummer 1.
Jättelika cupcakes med massor av glaze till kaffet, och några färgglada macarons på det. Många valde en chai latte eller cappuccino i stället.
Vem minns inte Gino med en klick vaniljglass?