5 vanliga myter om rosévin – vad är sant och vad är falskt?
Finns det något trevligare än iskallt rosévin på en uteservering en sommardag? Men ändå har flera myter om det ständigt trendiga vinet etsat sig fast, år efter år. Men vad är sant och vad är myt egentligen?
1. Ljusare rosévin är bättre än mörkare
Nja, färgen på vinet har inget med kvaliteten att göra. Vilken färg vinet har beror på flera anledningar. Vissa druvsorter ger mörkare vin, hur länge druvskalen får dra med musten spelar också roll. I tillverkningen av de ljusa vinerna har druvskalen ofta inte fått ligga kvar i musten en kortare tid.
2. Rosévin är rödvin blandat med vitt vin
Det stämmer inte. Oftast tillverkas rosévin som ett vitt vin med blå druvor. Att blanda rödvin med vitt vin och kalla det rosévin är till och med förbjudet i de flesta vinländer och vindistrikt.
3. Rosévin går inte ihop med mat
Förr var rosévinet mer sött än torrt, men idag är de oftast torrare med en hög fruktsyra. Smaken ligger mellan vita och lättare, rödviner. Därför fungerar rosévin utmärkt till fisk, sallad och småplock. Dessutom kan den friska syran fräscha upp om maträtten har en fet sås.
4. Roséviner är söta
Som tidigare nämnt var roséviner sötare förr, eftersom det då dracks som sällskapsdryck. Men idag är de ofta torra. Det finns ett undantag, white zinfandel, som är sötare. Men annars är rosévinerna oftast torra.
5. Alla roséviner görs i södra Frankrike
Nej, men en tredjedel av allt rosévin görs i Frankrike. Visst är det en specialitet i södra Frankrike, men det görs även i Loire, södra Rhônedahlen, Bordeaux och Languedoc. Det finns även regioner i Spanien som producerar stora mängder rosévin, som Rioja, Castilal y Léon, Penedès och Navarra. Österrike, Pfalz och Sverige producerar rosévin.
Källa: Systembolaget