Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

5 hälsofördelar med rött vin

01 aug, 2019
author Rebecka Gustavsson
Rebecka Gustavsson
Mycket skall tas med en nypa salt och uttrycket "drick med måtta" finns av en anledning. Men med det sagt så finns det faktiskt en del hälsofördelar med att dricka rött vin. Här nämner vi fem av dem som gör att du kan njuta med gott samvete!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att vin är populärt bland många som en god måltidsdryck är känt sedan länge, men att det även finns vissa hälsofördelar med den goda drycken kan vara mindre välkänt. Självklart ska man göra allt med måtta och det gäller även detta. Men, ett glas rött kan ändå vara bra för både kropp och själ.

Finns det hälsofördelar med rött vin?

Svar: Ja. Men för att hälsofördelarna ska gälla behövs inga stora mängder vin, utan enbart 1,5 deciliter per gång, vilket motsvarar knappt ett glas. Misströsta inte – den som spar den har! En till fördel med att bara dricka ett glas vin till maten är att du slipper baksmällan dagen efter, win win eller hur? Nedan listar vi fem hälsofördelar med rött vin, om du mot förmodan behöver en anledning till.

Hälsofördelar med rött vin:

1. Hejdå allergier, eller?

Studier har visat att det finns vissa antioxidanter i rött vin som kan minska besvär så som allergier och astma. Dock är det inte helt fastslaget än, men forskningen är på god väg.

Se också: Vinguide för ölälskaren

Vinguide för ölälskarenBrand logo
Vinguide för ölälskaren

2. Kan hjälpa diabetiker

En annan studie har visat att ett sunt intag av rött vin kan hjälpa typ-2 diabetiker med att hålla sitt blodsocker i schack. Studien jämförde typ-2 diabetiker där den ena gruppen drack mineralvatten till middag varje dag i två år och den andra gruppen drack rött vin i stället. Resultatet visade att de som druckit rödvin hade bättre blodsockerkontroll och förbättrade kolesterolvärden.

3. Rött vin kan försena uppkomsten av vissa sjukdomar

I en något grov studie från 2017 fann forskare ett märkligt resultat. Forskningen grundades på studier av ämnet som bildats efter din kropp smält vinet du druckit. Det visade sig i stora drag att ämnet kunde hålla celler från att dö, vilket kunde försena uppkomsten av sjukdomar som Alzheimers och Parkinson.

4. Säg hejdå till tandtroll

Ja, tro det eller ej. Det har visat sig att rött vin kan förhindra uppkomsten av de bakterier som orsakar hål i tänderna, med hjälp av vinets antimikrobiella egenskaper.

5. Drycken kan minska uppkomsten av depression

Vetenskapstidskriften BMC medicine publicerade en artikel år 2013, som handlade om att ett sunt intag av rött vin faktiskt kan minska uppkomsten av depression.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Artikelinspiration: Cosmopolitan

Foto: Marcel Gross / Unsplash

Annons