4 festliga recept till höstens brunch
Finns det någon bättre årstid för brunch än hösten? Vi skulle inte tro det! Mjuka och varma koftor möter prassliga höstlöv, krispig luft och umgänge med härliga vänner. Brunch är så fantastiskt eftersom att det kittlar alla sinnen, passar både stora som små, den morgontrötta och den kräsna. På en härlig lördags- eller söndagsbrunch kan alla välja sina egna favoriter och ingen behöver lämna bordet hungrig.
En trend som varit tydligare senare år är att mötas upp ute på stan för att testa något av de senaste brunchställena eller det som är populärast just nu. Det gäller att komma i tid till öppning för annars är det lätt hänt att ni får stå där med kurrande magar i en kö som tar bort allt det härliga med att bruncha med kompisgänget. Så varför inte styra upp en egen brunch hemma istället och bjuda in alla du saknar just nu?
Duka upp ett härligt brunchbord och låt sen alla slå sig ner där det finns plats. Kanske en mysig plats inne i vardagsrummet eller så samlas ni alla runt ett dukat bord i köket. Bjud på de klassiska favoriterna som äggröra och bacon och kanske ett vegetariskt alternativ. Det finns så många nu. Värm våffeljärnet och låt alla välja sin egen topping – kvarg med nötter och bär, grädde med god sylt eller en matigare variant med creme fraiche, löjrom, rödlök och avokado. Kanske föredrar du amerikanska pannkakor eller de populära bananpannkakor som blivit så trendiga för att de är både nyttiga och goda. Servera dina bananpannkakor med blåbär och kanske lite agavesirap eller honung.
Andra favoriter på brunch-bordet är scones som du kan fylla med blåbär eller låta de vara precis som de är, bananbröd eller en riktigt god chiagröt med nötmjölk och kanel. Dryck på bordet får gärna vara ett urval av gröna smoothies, juicer, kaffe, te och kanske ett lyxigare alternativ som bubbel (alkoholfritt eller med). Freixenets Sparkling rosé är ett alternativ som passar bra till.
Freixenet – Italian sparkling rosé, 750 ml, 99 kronor hos Systembolaget eller miniflaska 200 ml, 44 kronor.
Här kommer några goda recept som passar till brunchen
Bananpannkakor med kokos
12 stycken
2 bananer
2 ägg
ca 1 1/2 dl kokosflingor, 50 g
1/2 tsk mald kanel
1/4 tsk salt
kokosolja eller smör till stekning
Till servering:
125 g blåbär
2 msk kokoschips
flytande honung
Lättbakade och frasiga blåbärscones
16–18 st
7 dl vetemjöl
2½ dl havregryn
½ dl linfrön
2 msk rörsocker
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
100 g smör
2 dl blåbär
1 ägg
3 dl mjölk
Garnering
ev rörsocker
Ugn 250°
Så här gör du
1. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt sedan tärnat smör och finfördela till en grynig blandning.
2. Blanda i blåbären. Vispa ner ägget i mjölken och blanda snabbt ner i degen.
3. Platta ut degen. Ta ut runda kakor med hjälp av ett glas. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Strö ev på lite rörsocker.
4. Grädda i mitten av ugnen 8–10 min. Servera gärna med färskost, typ philadelphia.
Hallonshots
4 glas
4 dl äppelmust
2 dl frysta, tinade hallon,
2 msk tranbärspulver
ca 1 msk färskriven ingefära
1. Blanda äppelmust, hallon, tranbärspulver och ingefära, och mixa till en dryck.
2. Häll upp i små glas och servera.
Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson
Smoothie med vit choklad och jordgubbar
6–8 små glas
3 dl vaniljyoghurt
250 g frysta jordgubbar
50 g finhackad vit choklad
3 tsk pressad citronsaft
Garnering
riven vit choklad
Gör så här
1. Mixa samman ingredienserna. Häll upp i glas.
2. Strö över lite riven vit choklad.