3 fräscha sallader du kommer älska i sommar
Äntligen är sommarsäsongen här med kalla middagar och luncher i form av fräscha sallader som passar bra som de är eller som en del av ett större plockbord på exempelvis en trädgårdsbjudning eller på ett knytkalas.
Servera en god sallad med en bubblig dryck, alkoholfri eller inte. Freixenets Cordon Negro Brut är en sällskapsdryck med inslag av frisk citrus och äpple och passar till lite lättare rätter samt fisk och skaldjur.
3 sallader du måste testa!
Potatissallad med lax och primörer
4 port
700 g färskpotatis
rapsolja
flingsalt
250 g grön sparris
1 knippe späda
morötter
4 rädisor
4 kokta ägg
500 g varmrökt lax
60 g mâchesallad
1 ask krasse
Dressing
1 finhackad schalottenlök
1 tsk fransk senap
1 citron, saften
¾ dl rapsolja
Ugn 200°
Gör så här
1. Skrubba potatisarna. Skär dem mitt itu och lägg på plåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja och strö över flingsalt. Ställ in i ugn ca 30 min.
2. Skär bort yttersta biten på sparrisen. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 min. Skala och dela morötterna mitt itu, lägg in i ugnen tillsammans med potatisen de sista 15 min. Känn efter att potatis och morötter är mjuka.
3. Skiva rädisorna. Blanda alla grönsaker med halverade ägg, lax bruten i bitar och mâchesallad. Klipp över krasse.
4. Dressing: Rör samman ingredienserna och ringla dressingen över salladen.
Lyxig räksallad med parmesandressing
4 port
200 g pasta, valfri sort
250 g sojabönor, tinade
2 stjälkar blekselleri
1 rödlök
60 g blandad sallad
300 g skalade räkor
Dressing
1 ägg
2 dl hackad basilika
1 vitlöksklyfta
1½ dl rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 dl riven parmesanost
Dekoration
3–5 oskalade räkor
citronklyfta
Gör så här
1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och blanda med sojabönorna. Strimla sellerin, skala och hacka rödlöken fint. Blanda selleri och rödlök med pasta och bönor. Vänd ner salladsbladen.
2. Toppa salladen med räkorna.
3. Dressing: Mixa ägg, basilika, pressad vitlök, rapsolja, vinäger och parmesanost. Kör med mixerstaven till en kräm.
4. Servera dressingen i små skålar på eller bredvid tallriken.
5. Dekorera med oskalade räkor och en citronklyfta. Servera med ett gott bröd.
Sommarsallad med betor
4 polkabetor
4 gulbetor
4 rödbetor
ca 100 g rucola
Vinägrett
ca 20 g dill
skal och saft av 1 citron
1 dl rapsolja
salt och peppar
Gör så här
1. Skala betorna. Använd gärna plasthandskar och en potatisskalare.
2. Skiva betorna tunt på en mandolin. Om du inte har en mandolin så dela dem på mitten och skär så tunna halvmånar du kan. Förvara dem var för sig till servering så att de inte färgar av sig på varandra.
3. Vinägrett: Finhacka dillen och rör ihop med resten av ingredienserna. Smaksätt med salt och peppar, börja med ca ½ tsk av varje och smaka dig fram.
4. Vid servering, lägg upp betorna slarvigt på ett vackert fat tillsammans med rucolan. Ringla över dressingen.
Av Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin