10 vackra ätliga blommor
Här listar vi några lättodlade ettåriga och perenna växter, samt rosor, som är trevliga att använda. Många av dem lämpar sig bäst i sallader eller att strö över maträtter. När de blandas i varm mat förlorar de sin skönhet – och det är ju det vackra som man i de flesta fall är ute efter.
1. Krasse
Indiankrasse, eller blomsterkrasse som den kallas, är den som man vanligen talar om när det gäller ätlighet. Både blommor och blad går att använda. Smaken är pikant och lite pepprig, som rädisa ungefär. Strimla bladen och blanda i salladen och dekorera med blommorna.
2. Gräslök
Skörda blommorna tidigt, innan de är i full blom, för bästa smak. De ger en lite mjukare, sötare gräslökssmak än stråna. Mer utslagna kan de vara fina att dekorera med.
3. Viol och pensé
Kanderade violer är en klassiker på bakverk men kanske inte så vanligt i dag. Att blanda violer och penséer (välj de småblommiga) i sallad går utmärkt.
Viol i potatissalladen är ett förslag, men passar kanske särskilt i desserter och fruktsallader.
4. Lavendel
Lavendelskorpor är ganska vanliga och finns till och med att köpa i livsmedelsbutiker ibland, men det går också bra att baka vanligt bröd med torkad lavendelblom i. Den starka aromen gör den annars mest lämpad till desserter och bakverk. Som en ingrediens i marinad till kött kan lavendel ge en spännande smakbrytning.
Se också: Så dår du din lavendel att blomstra
5. Gurkört
De skira blå blommorna är dekorativa i sallader, eller att lägga i sommardrinken. Smakar svagt av gurka. För att få av dem från blomfästet måste de vara mogna. Nyp försiktigt om mitten och lirka loss dem.
6. Ringblomma
Dra av de orange kronbladen och strö på salladen. De är också fina att blanda i det kokta riset. Smaken har en viss bitter ton.
7. Ros
Hemgjord rosensaft, på rosenblad, socker och citronsyra, kanske många har smakat. Men rosor kan också användas i matlagning och till att krydda både vitvinsvinäger och snaps med. Rosensorbet med citron är en delikatess! Ju mer rosen doftar, desto mer smakrik är den.
8. Tagetes
Liten tagetes, eller kryddtagetes som den också kallas, är den som brukar rekommenderas. Vacker i sallader och den fruktiga, kryddiga och citronlika smaken gör att tagetes kan användas ungefär som dragon. Den klart gula ’Signet Lemon’ har en tydlig citronsmak, hela plantan doftar citron när du rör vid den. Trevlig att blanda med vinäger, olja och kryddor till vinägrett.
9. Squash- och pumpablommor
De stora gula blommorna är söta och beskrivs i smaken som lite knäckliknande. Det går utmärkt att tillaga dem på flera sätt – både att fritera, steka och panera. Fyll med exempelvis mozzarella eller ricotta före fritering.
10. Kryddörternas blommor
Från kryddträdgården kan man plocka blommor av till exempel mejram, mynta, timjan och rosmarin. Blanda dem i salladen. Smaken är mildare än när man använder bladen, men det blir ju så vackert.
Text och bild: Anni Andreasson