Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

10 vackra ätliga blommor

16 jul, 2016
author Anni Andreasson
Anni Andreasson
Lavendeln är en ätbar blomma som kan användas färsk, både blommorna och bladen, eller torkad.
Det är fler av våra vanliga trädgårdsväxter än man kanske tror som går att äta, även om vissa är mer lämpade än andra vad gäller smaken. Men utgå inte från att blommorna är ätliga bara för att de doftar gott – ett flertal är giftiga.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Här listar vi några lättodlade ettåriga och perenna växter, samt rosor, som är trevliga att använda. Många av dem lämpar sig bäst i sallader eller att strö över maträtter. När de blandas i varm mat förlorar de sin skönhet – och det är ju det vackra som man i de flesta fall är ute efter.

Både blad och blommor går att äta av krassen.
Både blad och blommor går att äta av krassen.

1. Krasse

Indiankrasse, eller blomsterkrasse som den kallas, är den som man vanligen talar om när det gäller ätlighet. Både blommor och blad går att använda. Smaken är pikant och lite pepprig, som rädisa ungefär. Strimla bladen och blanda i salladen och dekorera med blommorna.

Gräslök med knoppar
Gräslöksblommorna ska helst vara i knopp eller nyligen utslagna.

2. Gräslök

Skörda blommorna tidigt, innan de är i full blom, för bästa smak. De ger en lite mjukare, sötare gräslökssmak än stråna. Mer utslagna kan de vara fina att dekorera med.

Annons
Småblommiga penséer och violer är vackra i sallad.
Småblommiga penséer och violer är vackra i sallad.

3. Viol och pensé

Kanderade violer är en klassiker på bakverk men kanske inte så vanligt i dag. Att blanda violer och penséer (välj de småblommiga) i sallad går utmärkt.

Viol i potatissalladen är ett förslag, men passar kanske särskilt i desserter och fruktsallader.

Lavendeln kan användas färsk, både blommorna och bladen, eller torkad.
Lavendeln kan användas färsk, både blommorna och bladen, eller torkad.

4. Lavendel

Lavendelskorpor är ganska vanliga och finns till och med att köpa i livsmedelsbutiker ibland, men det går också bra att baka vanligt bröd med torkad lavendelblom i. Den starka aromen gör den annars mest lämpad till desserter och bakverk. Som en ingrediens i marinad till kött kan lavendel ge en spännande smakbrytning.

Annons

Se också: Så dår du din lavendel att blomstra

Så får du din lavendel att blomstraBrand logo
Så får du din lavendel att blomstra
Gurkörtens blommor är ömtåliga, plocka loss dem från stjälken precis före serveringen.
Gurkörtens blommor är ömtåliga, plocka loss dem från stjälken precis före serveringen.

5. Gurkört

De skira blå blommorna är dekorativa i sallader, eller att lägga i sommardrinken. Smakar svagt av gurka. För att få av dem från blomfästet måste de vara mogna. Nyp försiktigt om mitten och lirka loss dem.

Annons
Ringblommans kronblad i sallad och ris ger en asiatisk touch.
Ringblommans kronblad i sallad och ris ger en asiatisk touch.

6. Ringblomma

Dra av de orange kronbladen och strö på salladen. De är också fina att blanda i det kokta riset. Smaken har en viss bitter ton.

För mesta smak – välj en sort med kraftig doft. ’Hybrida’ har en söt honungsdoft.
För mesta smak – välj en sort med kraftig doft. ’Hybrida’ har en söt honungsdoft.
Annons

7. Ros

Hemgjord rosensaft, på rosenblad, socker och citronsyra, kanske många har smakat. Men rosor kan också användas i matlagning och till att krydda både vitvinsvinäger och snaps med. Rosensorbet med citron är en delikatess! Ju mer rosen doftar, desto mer smakrik är den.

Tagetes i krydd- eller kökslandet ger lång blomning.
Tagetes i krydd- eller kökslandet ger lång blomning.

8. Tagetes

Liten tagetes, eller kryddtagetes som den också kallas, är den som brukar rekommenderas. Vacker i sallader och den fruktiga, kryddiga och citronlika smaken gör att tagetes kan användas ungefär som dragon. Den klart gula ’Signet Lemon’ har en tydlig citronsmak, hela plantan doftar citron när du rör vid den. Trevlig att blanda med vinäger, olja och kryddor till vinägrett.

De stora gula blommorna är söta och goda. Ta bort pistillen inuti först.
De stora gula blommorna är söta och goda. Ta bort pistillen inuti först.

9. Squash- och pumpablommor

De stora gula blommorna är söta och beskrivs i smaken som lite knäckliknande. Det går utmärkt att tillaga dem på flera sätt – både att fritera, steka och panera. Fyll med exempelvis mozzarella eller ricotta före fritering.

Annons
Rosmarinens blå blommor går att äta.
Rosmarinens blå blommor går att äta.

10. Kryddörternas blommor

Från kryddträdgården kan man plocka blommor av till exempel mejram, mynta, timjan och rosmarin. Blanda dem i salladen. Smaken är mildare än när man använder bladen, men det blir ju så vackert.

Text och bild: Anni Andreasson

Annons