Så bakar du surdegsbröd – steg 2: Sätt en fördeg
Vad är en fördeg?
Efter att du blivit klar med det förra steget, att göra din surdegsbas, så är du nu redo att förbereda inför ditt första surdegsbak. Om din bas nu är kraftfull och bubblande så är den redo, skriver Fredriks Fika.
Enligt den populära bloggaren är det första vi nu gör att sätta en fördeg. Detta gör man för att aktivera degens jäsförmåga och ge den mer av den tydliga, syrliga, karaktären som surdeg är så känt för.
Bloggaren Fredriks fika påpekar också att det tar 18-20 timmar innan ditt knapriga bröd är helt färdigt från det att du sätter din fördeg, så tänk på när du du planerar ditt brödbak.
Om Fredrik vill ha brödet till frukost så sätter han fördegen redan på morgonen dagen innan. Om han däremot vill baka när han är färdigjobbad för dagen så sätter han fördegen innan han går och lägger sig kvällen innan.
Steg 2: Sätt en fördeg – ingredienser
100 gram surdegsgrund
150 gram vetemjöl
150 gram vatten
Detta behöver du för att sätta en surdegsfördeg
Bunke
En bunke för alla dina bakbehov – med kapacitet på hela sex liter. ANNONS Läs mer och beställ här.
En stor bunke i rostfritt stål behöver alla hemmabagare – denna med sex liters kapacitet. ANNONS Läs mer och beställ här.
Visp
Enkel visp från Fiskars – perfekt för att snurra ihop fördegen. ANNONS Läs mer och beställ här.
Ballongvisp i silikon med stålvajer som tål maskindisk. ANNONS Läs mer och beställ här.
Decilitermått
Snyggt decilitermått med trähandtag – en riktigt snygg detalj i köket. ANNONS Läs mer och beställ här.
Måttbägare är så klassiska – men nu är de också trendiga igen! Denna enkla finns på Kitchentime. ANNONS Läs mer och beställ här.
Kökshandduk
Söt kökshandduk i hållbart material med apelsiner i mönstret från Åhléns. ANNONS Läs mer och beställ här.
Marinblå kökshandduk från Lexington. Finns på Åhléns. ANNONS Läs mer och beställ här.
Fint mönster från klassiska Solstickan –denna kökshandduk finns på Åhléns. ANNONS Läs mer och beställ här.
Denna fina handduk är med i serien Houses of Umeå från Citronelles Agenturer. Riktigt härlig design! ANNONS Läs mer och beställ här.
Sätt en fördeg – gör så här
Fredriks Fika gör sin fördeg i fyra steg.
- Blanda alla ingredienser i din bunke.
- Vispa ihop ingredienserna så att smeten bli slät.
- Täck din bunke med plastfolie samt en kökshandduk.
- Låt fördegen stå och mysa i cirka 12 timmar.
Så här kommer din fördeg se ut när du låtit den få stå och bubbla till sig i ett halv dygn. När detta är klart är du redo för ditt första riktiga surdegsbak. Läs mer om detta i nästa steg i surdegsprocessen.
Källa: Fredriks Fika