Hur gör man ströbröd?
Extra gott ströbröd – så här gör du
Fråga: Av gammalt torrt vitt bröd ska man kunna göra eget ströbröd. Hur bär jag mig åt?
Du har helt rätt! Det är enkelt att göra eget ströbröd med hjälp av torrt vitt bröd. Det är viktigt att brödet är torrt men absolut inte börjat mögla. Tänk på att i vitt bröd, som innehåller mycket socker, sprider sig mögel mycket snabbt från en ände genom hela brödet. Så om en kant börjat mögla kan det vara en bra idé att slänga hela brödet istället för att chansa på att möglet ännu inte hunnit sprida sig.
Ströbröd i mixer eller matberedare
Är brödet fortfarande lite fuktigt och inte torrt hela vägen igenom kan du torka det i ugnen på lägsta värme. Sedan river du det på ett rivjärn, eller allra helst kör det i en matberedare eller mixer.
Man kan också stöta sönder brödet i en mortel.
Tips till ströbröd
Om du inte ska använda ströbrödet till bakning – det funkar ju utmärkt för att undvika att en kaka fastnar i en form till exempel – så är det ofta en bra idé att smaksätta ditt ströbröd. Nästa gång du ska göra en schnitzel eller annan brödad maträtt så kan du krydda upp ströbrödet med salt, peppar eller någon annan krydda som paprika, lökpulver – eller vitlökspulver! Ha kul och låt smakerna leda dig framåt.