Bloggaren Anneli Bark fick celiaki: "Satte mig och grät"
– Jag vill att fler ska våga baka glutenfritt, säger hon.
För fem och ett halvt år sedan fick Anneli Bark, 34, veta att hon hade celiaki, eller glutenintolerans. Det var i januari 2014 och sommaren innan hade hon känt sig ovanligt trött, men inte reflekterat över att hon kunde vara sjuk.
Att hon överhuvudtaget fick reda på att hon hade celiaki, kan hon tacka slumpen för. I sitt jobb som apotekare skulle hon testa en ny apparat som mätte hb-värdet i blodet, för att se att den fungerade innan den skulle användas på kunderna.
– Då visade den att mitt hb-värde var så pass lågt att jag gick till vårdcentralen. Jag fick järntabletter och blev piggare, samtidigt som läkaren började utreda vad det låga värdet berodde på. Det visade sig vara ganska svårutrett, det första provet de tar är inte direkt celiakiprovet, säger hon.
Fick genomgå en gastroskopi
Anneli själv hade inte heller en tanke på att det kunde röra sig om glutenintolerans. Hon hade inga magbesvär och inget annat tydde heller på att något inte stod rätt till, förutom den där tröttheten.
– Jag trodde att man hade ont i magen om man hade celiaki, men i dag vet jag att det kan yttra sig på olika sätt. Vissa blir bara trötta eller får hudproblem till exempel. Det var en ganska jobbig period och jag oroade mig rätt mycket för vad det kunde vara. Ett tag trodde jag att jag kanske hade leukemi.
Läkaren tog fler prover, man undersökte äggstockarna och någon trodde att det låga blodvärdet berodde på att Anneli löptränade. Men ingen kunde ge ett säkert svar. Efter ett halvår togs ytterligare prover.
– De tydde på celiaki och då fick jag göra en gastroskopi. Läkaren som gjorde gastroskopin sa på en gång att det här ser ut som celiaki, du får sluta med gluten nu direkt.
Blev förtvivlad över diagnosen
Celiaki innebär att kroppens immunförsvar reagerar på det gluten som kommer ner till tunntarmen. Det gör att slemhinnan i tunntarmen blir inflammerad och att tarmluddet så småningom försvinner. Ju mer ludd som försvinner, desto svårare blir det för kroppen att ta upp näringsämnen ur maten.
– Läkaren förklarade för mig att normalt är tarmslemhinnan som en frottéhandduk, men min var alldeles glansig. Tarmluddet var helt borta, säger Anneli.
Hennes reaktion var till en början ganska splittrad. Dels var hon lättad över att farhågan om leukemi var obefogad, dels blev hon förtvivlad eftersom bröd och bakverk var en så stor del av hennes liv.
– Där och då satte jag mig i bilen och grät. Jag som älskade bullar och tårtor – nu skulle jag aldrig mer få äta något som var gott. Jag hade hela frysen full av bakverk som jag blev tvungen att bara slänga.
Men ganska snart tog hennes vetgirighet överhanden. Anneli, som gillat att baka ända sedan uppväxten i Insjön utanför Leksand, började läsa all information hon kom över om celiaki. Snart började det gå upp för henne att det faktiskt finns många bra alternativ till gluten och att hon inte alls behövde sluta med sitt stora intresse.
– Ju mer jag läste på om glutenfritt, desto mer positivt överraskad blev jag. Jag började mer och mer känna att det här är spännande, en utmaning! Jag upptäckte att det finns många glutenfria mjöler man kan använda och det gjorde mig peppad.
Började experimentera med glutenfria mjölsorter
Till en början var det svårt, det erkänner hon. Det var stor skillnad mellan att baka med vetemjöl, som är lätt och luftigt, och de glutenfria alternativen. Men Anneli, som har varit intresserad av kemi ända sedan skoltiden, satte genast igång med att experimentera med de olika mjölen. I början visste hon aldrig hur resultatet skulle bli och det hände att bakverken blev hårda, torra eller platta.
– Men ju mer jag bakade och prövade mig fram, desto bättre blev det. Jag märkte att det här går ju, det blir gott.
Anneli, som snart upptäckte att tillgången på glutenfria recept på nätet var ganska begränsad, satte igång med att laborera fram sina egna recept på bröd och bakverk. För att kunna samla recepten startade hon en blogg. Den växte med tiden och 2016 fick hon en förfrågan om att börja blogga hos veckotidningen Året runt.
I dag är hon en av bloggprofilerna hos allas.se där hon sprider sina glutenfria recept via bloggen Glutenfria godsaker. Där delar hon med sig av recept på allt från kanelbullar till jordgubbstårta, ugnspannkaka och härligt frukostbröd. Allt glutenfritt förstås.
– Jag är jätteglad över möjligheten att nå ut till ännu fler. Jag vill att alla ska kunna njuta av glutenfria godsaker. Jag gör inget som är särskilt komplicerat, det ska vara enkelt att baka glutenfritt. Jag vet också att många ger upp i början eftersom glutenfria degar inte är som vetemjölsdegar. Man måste tänka helt annorlunda och innan man kommer på det är det många som ger upp. Glutenfria degar är ofta kladdiga och då lägger man till mer mjöl med resultatet att det blir torrt.
Får mycket feedback från följarna
Anneli märker att det är många som uppskattar hennes blogg. Hon får ofta kommentarer, mejl och meddelanden på Instagram av följare som skriver att de har stor nytta av hennes recept och tips.
– Det ger mig så mycket. Det som gör att det är värt allt arbete är all feedback från människor som skriver att de hade gett upp hoppet om att baka, men att de nu har börjat igen efter att ha läst min blogg. Jag har också fått mejl från mammor till barn med celiaki som har börjat baka med sina barn och fått hela familjen att äta glutenfritt bröd bara för att det är så gott.
I dag har hon för länge sedan kommit över den där första förtvivlan över att ha celiaki. Hon bakar mer än någonsin och tycker inte att hon saknar vetemjölet längre. Att leva med glutenintolerans var inte vara så illa som hon inledningsvis trodde, har det visat sig.
– Det mesta vi äter är ju faktiskt glutenfritt, det är i stort sett bara pasta, pizza, bröd och bakverk man får avstå. Och där finns det många bra glutenfria alternativ, så jag lider inte av det. Det som kan vara jobbigt är om jag är bortbjuden, då kan jag känna mig besvärlig för att folk ska laga eller baka glutenfritt bara för att jag kommer.
Bakningen är avkoppling
Det är inte heller alla restauranger som har full koll på vad celiaki egentligen är, berättar Anneli.
– Vissa förväxlar det med laktosintolerans! Överlag har det blivit bättre, men vissa kan till exempel toppa en dessert med lite kexsmulor även om man har sagt till att man inte tål gluten. Många förstår inte att till och med en liten smula är skadlig för kroppen om man har celiaki. För även om inte alla mår dåligt av att äta gluten, uppstår en skada i tarmen som tar lång tid att läka.
Anneli jobbar till vardags som apotekschef i Sigtuna, där hon bor tillsammans med nyblivna maken Erik. Hon drömmer om att en dag få ge ut en bok med glutenfria recept och en stor del av sin fritid ägnar hon åt bakningen.
– Intresset började nog med att jag är ett riktigt kakmonster, haha. Jag gillar att äta och fika helt enkelt. Men nuförtiden äter jag inte allt jag bakar, det handlar mer om avkoppling. Jag får pyssla med något som ger resultat och det är kul att experimentera.
Vem är Anneli Bark?
- Namn: Anneli Bark
- Ålder: 34 år
- Familj: Maken Erik, mamma, pappa, tvillingsyster och två halvbröder.
- Bor: I Sigtuna, men är född i Falun och uppvuxen i Insjön utanför Leksand.
- Yrke: Apotekschef
- Blogg: Glutenfria godsaker
- Senast lästa bok: Omgiven av dåliga chefer av Thomas Eriksson. ”Jag gillar självutvecklande böcker och poddar”.
- Senast sedda film/tv-serie: Den svenska serien Fartblinda.
- Utmärkande egenskaper: ”Jag tycker att jag är glad och positiv, ambitiös och målmedveten”.
Vad är celiaki?
- Celiaki kallas också för glutenintolerans, och innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn.
- Kroppens immunförsvar reagerar mot det gluten som kommer ner till tunntarmen. Det uppstår då en inflammation i tunntarmen, vilket på sikt leder till att tarmluddet försvinner.
- Tarmluddet sitter på insidan av tarmen och hjälper till att ta upp näringsämnen ur maten. När luddet försvinner får kroppen svårare att ta upp och behålla näringsämnen.
- Symptom på celiaki är diarré och andra besvär i mag- och tarmkanalen, trötthet, nedstämdhet, viktnedgång, ledvärk, utslag i munnen, illamående, blåsor på huden och svårigheter att bli gravid. Men symptomen skiljer sig mycket från person till person och kan vara olika kraftfulla. Symptomen kan också förändras över tid.
- Celiaki är inte ett tillstånd som går över och försvinner. Det enda som hjälper är att äta en glutenfri kost och det behöver man göra för resten av livet.
- Det är inte helt klarlagt vad celiaki beror på, men troligtvis spelar ärftlighet en stor roll.
Källa: Vårdguiden 1177