Så räddar du smulig mandelmassa
Smulig mandelmassa – så får du den len
Fråga: Jag ska kavla och göra figurer av mandelmassa men den smular sig bara. Finns det något jag kan göra?
Mandelmassa finns i många bakverk, inte minst i juletider då en stor del av julstöket ofta består av just bakning.
Saffranskakor- och bullar mår bra ofta bra av en klick mandelmassa, och även små figurer enbart gjorda av mandelmassa och ägg är populära sötsaker på de svenska julborden.
Ett problem kan dock vara att massan smular sönder och inte är enkel att arbeta med – ett problem läsaren med frågan ovan ställts inför.
Som tur är finns det en enkel lösning som du kan göra antingen med några saker du har hemma eller med några få inköp.
Glukos finns i de flesta skafferier, annars kan du köpa det i de flesta matbutikerna. Tillsätt glykos och florsocker till mandelmassan och arbeta den tills den blir mer lätthanterlig och inte längre smular sönder.
Så här funkar det
Sockret gör att mandelmassan blir mer som marsipan och den blir segare och lättare att arbeta med. När du ska forma figurer kan du ta lite potatismjöl på fingrarna så kladdar mandelmassan inte heller.