Så bakar du surdegsbröd – steg 1: Sätt en surdegsbas
Vad är en surdegsbas?
Surdegsbröd bakas inte med köpt jäst. I stället låter du mjöl, vatten och salt blandas och stå och mysa ihop en längre tid för att skapa naturlig jäst och mjölksyrabakterier. Här kommer vi att använda oss av recept och metod från den populära bakbloggen Fredriks Fika. Kolla gärna in Fredriks blogg för fler goda bakverk – och häng med i hans fantastiska surdegsskola här!
Steg 1: Sätt en surdegsbas
Rågsurdeg är Fredriks absoluta favoritbas – så självklart kommer även vi utgå från rågmjöl!
Detta behöver du för att starta en surdegsbas
En behållare som kan förslutas. Vi rekommenderar dessa med gummi i locket.
Denna burk rymmer 50 centiliter och finns hos Kitchentime. ANNONS Läs mer och köp här. En större version, som rymmer 1,5 liter, finns också hos Kitchentime. ANNONS Läs mer och köp här.
Snygga vattenflaskor – bra till så mycket mer än bara surdegsbakning (och passande när vi framöver kommer ha en fermenteringsskola här på allas.se!)
Denna flaska rymmer 1 liter och är återförslutningsbar. Finns på Åhléns. ANNONS Läs mer och beställ här.
Denna söta glasflaska med Muminmotiv rymmer 1 liter och finns på Cervera. ANNONS Läs mer och beställ här.
Slickepott eller annan slev
Denna mindre slev i silikon finns på Kitchentime. ANNONS Läs mer och beställ här.
Cervera säljer detta vackra tre-pack slickepottar som passar perfekt för den mesta bakningen. ANNONS Läs mer och beställ här.
Dag 1
1,5 dl vatten
1 dl ekologiskt grovt rågmjöl
Blanda enkelt vatten och mjöl i din återförslutbara burk. Ställ burken mörkt och mysigt över natten.
Dag 2 och 3
Öppna burken och rör om. Låter burken stå öppen några timmar under dagen. Detta bidrar enligt Fredriks Fika till att luft och naturliga bakterier sätter igång jäsporerna i din surdeg.
Dag 4
1,5 dl grovt ekologiskt rågmjöl
1 dl vatten
Blanda ner mjöl och vatten i burken med din surdegsgrund. Låt sedan burken stå öppen ett par timmar. Nu är din surdegsgrund färdig! Börja baka direkt eller ställ in i kylen igen. Fredrik rekommenderar att du matar surdegsgrunden en gång i veckan med ett par matskedar grovt rågmjöl och några skedar vatten.
Vad ska du göra med din surdegsbas?
I nästa del av denna serie får du fler tips på fina saker du kan använda för att baka surdegsbröd – och du får även ta del av fler av Fredrik Fikas tips.
Vill du inte vänta tills dess? Här hittar du Fredriks nästa steg på resan mot det perfekt brödet:
Baka en fördeg
Fredriks Fikas surdegsbullar
Källa: Fredriks Fika