Marie är fotbollsspelare – och bipolär: ”Nu har jag hittat livsglädjen igen”
Till slut fick hon diagnosen bipolär sjukdom.
Fotbollen gav henne både livsglädje och en ny familj.
Marie Boesen är mamma, hustru, pedagog – och bipolär. Hon är också fotbollsspelare på hög nivå i danska Ombolds damlandslag. Det är en speciell klubb för både manliga och kvinnliga spelare kämpar mot svårigheter som hemlöshet, missbruk och psykiska problem.
Från början riktade sig Ombold mot hemlösa men numera omfattar laget alla socialt utsatta.
Marie bor i en lägenhet i Köpenhamn med sin man och två barn, och hon är en del av Ombolds lag eftersom hon har fått diagnosen bipolär. Många gånger har det varit tungt att leva med diagnosen, men det är där fotbollen kommer in – den har hjälpt henne att återfå livsglädjen.
– Jag växte upp i Birkerød där de andra kallade mig ”lerflickan”, eftersom jag alltid lekte utomhus och ständigt var smutsig, berättar Marie.
Fick diagnosen bipolär sjukdom
Om Marie kunde spela fotboll med någon, särskilt med sin storebror, var det roligast av allt.
– Jag hade den bästa barndomen man kunde önska sig, en underbar familj och vänner, och jag spelade fotboll i en klubb från åtta års ålder. Världen var en fin plats och jag kände mig trygg, minns Marie.
Den lyckliga tiden höll i sig tills Marie började i sjunde klass. Då började hon mobbas av de andra eleverna. Det fanns ingen speciell anledning, utan de andra utsåg slumpmässigt henne till offer och tyckte om att reta henne.
Marie skämdes för att hon mobbades och var utanför, och berättade aldrig någonting för sina föräldrar eller vänner utanför skolan. På skolan fanns heller ingen som såg eller hjälpte henne.
– När jag gick på gymnasiet drabbades jag av en depression. Jag gick till läkaren och behandlades med medicin, och jag lyckades ta studenten.
Jag var trött på att vara sjuk i huvudet
Efter gymnasiet ville Marie ut och resa med en väninna.
– För att få ihop pengar till resan började jag jobba på en förskola, men då blev jag sjuk igen. Jag drabbades åter av en depression.
Det var så illa att hon för första gången blev inlagd på psykiatrisk avdelning.
– Det blev början på ett par svåra år där jag ofta föll ner i mörka hål.
Till slut fick Marie en diagnosen: bipolär sjukdom.
– Det är ingen rolig diagnos när man är ung och vill festa och ha kul precis som andra. Under de kommande åren drack jag lite för mycket, lite för ofta.
Bipolär sjukdom
- Den som drabbas är manisk och deprimerad i olika perioder. Det finns behandling som kan lindra, och även förhindra att symptomen kommer tillbaka. Bipolär sjukdom typ 1 är den mest kända varianten av sjukdomen, och kallades tidigare för manodepressivitet. Det är viktigt att söka vård.
- Att vara manisk betyder att vara överdrivet upprymd och energisk medan depression innebär motsatsen – att glädje och energi försvinner. Mellan perioderna kan den sjuke ofta leva som vanligt med behandling.
- Under manin blir personen rastlös, överaktiv och får svårt att motstå idéer och impulser, som att slösa pengar. En del får mycket gott självförtroende och irriterar sig på den oförstående omgivningen.
- Under den deprimerade fasen sjunker självkänslan och orken att ta tag i saker. Den sjuke blir arg, nedstämd eller fylld av ångest. Inget ger glädje. Kroppsliga besvär är vanligt. Det kan gå så långt som till planer på självmord.
Källa: 1177
Det var många fester och ibland slarvade Marie med sin medicin, och det var svårt att ställa in dosen exakt rätt.
– Innerst inne ville jag ju inte vara den som bara var sjuk. Jag var trött på att vara sjuk i huvudet, som jag tänkte. Det var alltid något fel på mig. Jag ville göra så många olika saker, men jag kunde inte genomföra mina planer. Det var alltid jag själv som förstörde allt, åtminstone kändes det så, berättar Marie.
Förlust och självmordsförsök
Så kom en tragedi som hotade att bryta ner henne totalt. Hennes älskade pappa dog 2009 i cancer efter ett snabbt sjukdomsförlopp. Dödsfallet tog Marie oerhört hårt.
– Jag hade alltid varit pappas flicka, och han var klippan i mitt liv. Jag såg ingen mening med att leva längre utan försökte ta mitt liv.
Självmordsförsöket lyckades lyckligtvis inte. Tack vare sin familj kom Marie på fötter igen. Hon började delta i en terapigrupp och fick en ny medicin som justerades bättre.
Det var så underbart att dribbla med en boll igen
Hon började också på Fremtidsfabrikken i Köpenhamn, en plats för unga med psykisk ohälsa där ungdomarna kan delta i olika kurser för att få ett bättre liv, både för sig själva och tillsammans med andra.
Marie fick lära sig mycket om sin sjukdom – både i teorin och genom praktiska övningar. Och där fick hon också tillfälle att syssla med det som hon nästan hade glömt att hon älskade: fotboll.
– Det var så underbart att dribbla med en boll igen, att se hur enkelt allt kunde vara om man bara följde spelets regler. Det också där som jag träffade en fantastisk tränare, Tan, som även undervisade i idrottsföreningen Kæmperne, säger Marie och fortsätter:
– Jag hade aldrig haft ett riktigt långvarigt förhållande tidigare, men Tan blev mannen i mitt liv. Han blev min nya klippa, min styrka och min vän. Tan var stöttande, lyhörd och någon som älskade mig för den jag var. Han kunde hantera alla mina upp- och nedgångar och alla de känslor som kan trigga mig ganska mycket ibland.
Fotbollsklubben Ombold och gatufotboll
- Ombold aktiverar ungefär 20 000 personer. Varje år har Ombold kunnat ställa upp med ett landslag för män som spelar gatufotboll.
- Det fanns också ett damlandslag år 2015, men de senaste åren har det inte funnits tillräckligt med pengar för att sätta upp ett lag för kvinnorna. Men 2023 blev det möjligt igen, eftersom fonden A.P. Møllerske Støttefond donerade 640 000 danska kronor som bland annat användes för att skicka kvinnorna till ett speciellt VM i Sacramento, USA.
- Gatufotboll, eller street football som det heter på engelska, är som vanlig fotboll utan alla tillbehör som till exempel en stor gräsplan, flaggor och mål med nät. Målet är betydligt mindre, bara någon meter eller två och därför behövs oftast ingen målvakt.
- Målet ritas upp på en vägg eller så kan två t-shirtar (eller vad som finns till hands) fungera. Inte heller behöver det vara elva personer per lag som spelar eftersom reglerna anpassas efter gatan man spelar på.
- Det som ofta kan tas bort av praktiskt skäl är inkast, utspark, avspark och hörna.
- Gatufotboll har länge varit stort i fattiga stadsdelar i Sydamerika och genom den har välkända fotbollsspelare som Diego Maradona, Pelé och Christiano Ronaldo kunnat växa och hitta till den klassiska fotbollen.
Blev mamma
Marie och Tan blev tillsammans 2010. Sedan dess har de gift sig och fått två barn. Marie har gått en pedagogutbildning och börjat praktisera på ett härbärge för hemlösa, med möjlighet att börja deltidsarbeta.
Tack vare Tan, och att hennes medicin blev korrekt inställd, fick Marie styrkan att styra in sitt liv på rätt väg igen. Bipolariteten finns där, men hon har nu accepterat den och lever med diagnosen.
För några år sedan tränade Marie med kvinnorna i landslaget, och sommaren 2022 var de i USA för att spela för Danmark. Tan stannade hemma och tog hand om barnen. Matcherna visades över nätet och Marie är glad att hennes familj kunde följa henne och de andra kvinnorna när de gav sig ut på fotbollsplanen.
Översättning: Redaktionen