Lästips: Läsarberättelser Ensamhet Livet med barnbarn Att förlora någon man älskar Att bli bedragen

Carolas man våldtog och sålde hennes kropp: Det var enklare att bara göra som han ville

14 aug, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
En kvinna tittar allvarligt in i kameran mörk bakgrund.
Nicklas Thegerström
Carola Jansson levde ett helt vanligt liv som småbarnsmamma innan hon blev tillsammans med Magnus.
I tio års tid skulle han komma att fysiskt och psykisk misshandla henne, och till slut även sälja hennes kropp.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Isadora hölls fången och våldtogs av sin pojkvänBrand logo
Se också: Isadora hölls fången och våldtogs av sin pojkvän

Den 31 maj 2022 tog Carola Jansson bilen till vad hon trodde var ännu ett möte hos socialtjänsten. Äldsta dottern hade det struligt i skolan så det var inte ovanligt att hon ibland kallades dit.

Men socialsekreteraren var sammanbiten när Carola klev in på kontoret och satte sig ner. Efter några sekunders tystnad höll hon upp ett kollegieblock mot Carola där det med stora bokstäver stod: ”Är du avlyssnad?”

Poliser utredde grovt koppleri

Carola skakade på huvudet. Hon brukade nästan alltid vara avlyssnad av sin sambo men just den här gången hade hon lämnat inspelningsapparaten i bilen.

Mötet med socialsekreteraren var en skenmanöver. Två poliser satt i rummet bredvid, redo att börja prata med Carola. I två månader hade de utrett Carolas sambo för bland annat grovt koppleri och grov kvinnofridskränkning utan att hon visste om det.

Det här är Carola

Namn: Carola Jansson

Ålder: 40 år.

Familj: Fem barn, särbo.

Aktuell: Med boken Han ägde mig, utgiven på Lind & co.

Carola blev överrumplad men reste sig för att börja prata med polisutredarna. Samtidigt var en polispatrull på väg till sambons arbetsplats, en skola i samma stad. När eleverna gått hem för dagen gick polisen in i klassrummet och grep honom.

För Carola känns det overkligt när hon tänker tillbaka på det. Faktum är att de senaste tio åren i hennes liv är som en skräckfilm.

En kvinna sitter på en säng i ett sovrum med neddragna persienner.
Som många andra våldsutsatta kvinnor föll Carola offer för ”normaliseringsprocessen”, där gränsen för vad som är normalt i en relation suddas ut.Foto: Nicklas Thegerström

– När jag satt i rättssalen och lyssnade på åklagaren som berättade om mig och vad jag utsatts för var det svårt att ta in att det handlade om mig. Hur kunde jag hamna i den här situationen? frågar Carola sig själv och tar en klunk av kaffet innan hon ställer ner koppen på köksbordet intill en tallrik med kanelbullar.

Annons

Därför kändes det viktigt för henne att skriva ner vad hon varit med om, och det har nu resulterat i boken Han ägde mig – en sann berättelse om att överleva en mans våld. Den har redan sålts till flera andra länder som Norge, Danmark och Nederländerna.

– Boken är min upprättelse, säger Carola.

Hade ett öppet förhållande

I bakgrunden hörs en surrande tvättmaskin.

– Den är i gång hela tiden. Med fem barn blir det en hel del tvätt, säger hon och ler.

I dag lever Carola ett helt vanligt mammaliv igen. Fokus är på barnen – hämta och lämna, leka, tvätta och laga mat. Ja, så som hon levde innan hon träffade mannen som vi här kallar för Magnus men som egentligen heter något annat.

Han bekräftade mig och fick mig att känna mig utvald

Innan de blev tillsammans var Carola gift, hade tre små barn och jobbade som butiksbiträde på Jula.

– Jag och Daniel hade varit tillsammans sedan vi var tonåringar. Vi hade det jättebra men hade kanske mer blivit som goda vänner, så som det lätt kan bli när man har små barn, säger Carola.

För att ruska om den sömniga relationen förslog Daniel att de skulle prova att ha en öppen relation, alltså få ha sex med andra.

– Och det var så jag träffade Magnus. Jag hade inte alls tänkt att jag skulle bli kär i någon annan, men så blev det.

Närbild på två turkose kaffekoppar.
Magnus kontroll började subtilt. – Han tyckte att jag prioriterade fel när jag fikade med mina väninnor en ledig eftermiddag i stället för att städa hemma, berättar Carola.Foto: Shutterstock/TT

Carola blev himlastormande kär i den 15 år äldre läraren.

– Så jag och Daniel separerade. Allt gick så fort, men det kändes ju så rätt och självklart med Magnus, säger Carola och minns tillbaka på det första halvåret med honom – hur han var både kärleksfull, rolig och omtänksam.

Annons

– Han var så smart och erfaren, han bekräftade mig och fick mig att känna mig utvald och älskad på ett sätt jag aldrig känt innan. Och så var han mycket fin med mina barn. Han lekte med dem och tog med dem till Astrid Lindgrens värld.

Men Magnus sätt att vara mot Carola och barnen skulle snart komma att förändras …

Kontrollen började med svartsjuka

Det började med småsaker.

– Han tyckte att jag prioriterade fel när jag fikade med mina väninnor en ledig eftermiddag i stället för att städa hemma. Nu i efterhand kan jag ju se att det var här kontrollen av mig började, men då tänkte jag inte på det, säger Carola.

Samma sak när han började kommentera att hon uppfostrade sina barn fel. Han började sätta upp regler för dem, som när de skulle sova på kvällen och hur länge de fick duscha.

Magnus blev också alltmer svartsjuk och väldigt fokuserad på sex.

En kvinna sitter på en bäddad säng, på tapeten i bakgrunden syns två dansande älvor.
Carolas man var fixerad vid sex och till slut blev hon utsatt för sexuella övergrepp.
– Han slog mig, det var örfilar och hårda slag med piskor, berättar hon.
Foto: Nicklas Thegerström

Allt det här var mindre smickrande sidor av honom, men som Carola ursäktade.

– Jag tyckte synd om honom. Han och hans ex var mitt uppe i en slitsam vårdnadstvist om deras dotter. När han betedde sig illa tänkte jag att det berodde på att han var ledsen över det. Han hade ju fina sidor också som vägde upp det dåliga, i alla fall i början.

Just Magnus fixering vid sex kom att bli central under deras tio år tillsammans.

– Han fick mig att lova att vi skulle ha samlag sex gånger i veckan, och att han skulle få ha andra kvinnor medan jag inte fick det, säger Carola som berättar att sexet i början var vanligt och kärleksfullt, men med tiden kom de våldsamma inslagen.

– Han slog mig, det var örfilar och hårda slag med piskor, men som han kallade för BDSM-sex.

Ett leksakståg på en träbana.
I dag lever Carola ett vanligt liv med fokus på de fem barnen.Foto: Shutterstock/TT

Carola lärde sig att läsa av små signaler. Som att han tog av sig sin Rolex-klocka. Då visste hon att det skulle bli extra våldsamt.

Annons

Att säga nej var svårt – Magnus var oerhört tjatig.

– Tjatet, det tog aldrig slut. Sa jag nej till att ha sex kunde han hålla mig vaken en hel natt genom att tända och släcka lampan i taket, dra av täcket och peta på mig. Jag orkade till slut inte stå emot hans tjat, det var enklare för mig att bara göra som han ville.

Sålde henne till andra män

Carola förstår att det kan vara svårt för utomstående att begripa hur hon kunde stanna kvar när Magnus började visa sitt rätta ansikte.

– Det skedde så subtilt, jag förstod inte vad som hände förrän det var för sent att lämna. Då när jag redan var nerbruten av honom och vi dessutom hade fått två barn tillsammans. Än i dag är det svårt att begripa hur det gick till, säger Carola och skakar på huvudet.

Men så konstigt är det inte, för det finns ett vedertaget begrepp som används både inom forskningen och bland yrkesgrupper som möter våldsutsatta kvinnor: Normaliseringsprocessen.

Mannen växlar utstuderat mellan värme och våld, och får gränser att suddas ut för vad som är normalt i en relation. Till slut kontrollerar han sin partner i en så hög utsträckning att han närmast är som en gud.

Varför stannar hon?

  • Normaliseringsprocessen är en förklaringsmodell av våldsprocessen i nära relationer som fått stor genomslagskraft inom både forskning och praktisk stödverksamhet för våldsutsatta.
  • Begreppet förklarar den process som sker i en nära relation där våld utövas och där den utsatta med tiden börjar betrakta våldet som ett förväntat och i viss mån accepterat inslag i vardagen.
  • Källa: Nationellt centrum för kvinnofrid

Carola bröts alltså ner och kunde inte säga något om de övervakningskameror som åkte upp i huset. Genom dem följde han varje steg Carola tog när han var på jobbet. Inte heller hade hon något att sätta emot när han krävde att han skulle ha tillgång till alla hennes koder och inlogg, eller placera en GPS i hennes bil.

Han hade brutit ner min vilja och livslust

Den sjuka verkligheten hade blivit hennes normala tillvaro. Han manipulerade henne att skriva över både vårdnaden om barnen och huset på honom. Magnus sålde henne till och med till en annan man och tog betalt med Swish. Han ägde henne.

Annons

Vad tror du hade hänt med dig om du inte fått hjälp?

– Jag hade inte lämnat själv. För jag trodde inte att någon någonsin skulle tro på mig om jag berättade vad jag utsattes för. Och vad av det var ens brottsligt? Jag visste inte och trodde mycket var mitt eget fel. Magnus hade hotat med att ta barnen ifrån mig eller mörda mig om jag lämnade. Han hade brutit ner min vilja och livslust. Så jag tror att antingen hade han väl dödat mig eller så hade jag själv tagit livet av mig.

Friades för grov våldtäkt

Magnus dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för grova våldtäkter, våldtäkter av normalgraden, grovt koppleri och grov kvinnofridskränkning. I hovrätten halverades påföljden till tre år och fyra månader och han dömdes fortfarande för grov kvinnofridskränkning, flera fall av våldtäkt och för att ha sålt Carola, men friades för grov våldtäkt.

Hovrättsdomen var ett slag i magen för Carola.

– Det innebär ju att han snart är ute och att jag och barnen kommer behöva leva gömda.

Om Carola inte fått hjälp tror hon att det värsta hade kunnat hända.
– Antingen hade han väl dödat mig eller så hade jag själv tagit livet av mig, säger hon.
Nicklas Thegerström

Ändå tycker Carola att det har varit värt att gå igenom den mycket påfrestande rättsprocessen. Inte minst för att hjälpa andra kvinnor i samma situation. För trots att straffets sänktes är domen vägledande och kallas i dag för ”normaliseringsdomen”, eftersom det är första gången som normaliseringsprocessen ligger som grund för en fällande dom. Domstolen har alltså kunnat se hur Carola brutits ner så pass mycket att hon inte förmådde att göra motstånd, även när hon sagt ”ja”. Ett slags Stockholmsyndrom.

Tvättmaskinen tystnar och Carola reser sig upp och fyller den med kläder. På vägen tillbaka till köksbordet greppar hon tag om kaffekannan och häller på mer kaffe i kopparna. Hon trivs i sin nya lägenhet med hemlig adress.

– Klart jag tänker mycket på det som hänt, och oroar mig över framtiden. Men jag lever ändå ett bra liv i dag. Jag är fri.

Annons