Vad är vinkylaren värd?
Antikfrågan: Hur mycket är mina vinkylare värda?
På en loppis hade det lämnats in flera vinkylare som sades komma från Kullagårdens Wärdshus i Skåne. En del var lite buckliga, men jag köpte två som såg fina ut. Lustigt nog verkar de vara vätskekylda. I botten finns en skruv med packning, och i de tjocka väggarna skvalpar det som vatten.
Varför är det vatten i vinkylarna?
Jag hittar ingen märkning men de måste putsas, så jag antar att det är nysilver. Knopparna är formade som ekollon. Vet ni något om modellen och ”tekniken” med vatten i dem? Ska de förvaras i kylskåp innan man använder dem? Varför är det lock på dem? Vad är värdet?
/ Loppan
Antikexperten svarar: Det är glacierer – inte vinkylare
Jag älskar vinkylare – man kan inte ha för många! Dessa är förvisso inga vinkylare, men strunt samma! De är egentligen glacierer för att ha glass i, som en magnifik avslutning på en bättre middag. Ja, glass var den tjusigaste efterrätten ända fram till att frysarna slog igenom under 1960-talet.
Dessa är av ”restaurangsilver”, det vill säga försilvrad mässing, precis som nysilver med andra ord. De är från tiden 1930–50, skulle jag tro, och som du säger vätskekylda. Man ställer in dem i kylen, eller snarare iskällaren, över natten så håller de sig kalla länge.
Var de är tillverkade vet jag inte, men i alla fall inte i Sverige. Min gissning faller på Tyskland eller England. Stilen får vi bestämma som ett mellanting mellan klassicism och art déco.
Värdet är väl inte astronomiskt direkt, kanske en femhundring styck.
/Peder Lamm