Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Vad är en skål av Berndt Friberg värd?

29 jul, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
När en läsare köpte fritidshus fick hon en skål av Berndt Friberg på köpet. Nu vill hon veta när den är gjord och vad den är värd. Vår antikexpert Camilla Behrer svarar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikfrågan: Hur mycket kan skålen från Berndt Friberg vara värd?

Jag är lite nyfiken på min skål som är signerad Friberg. Jag hittade den i det nyköpta fritidshuset och vet ingenting om den egentligen. Höjd 10 cm, diameter 29 cm. Skålen är felfri. När är den gjord och vad kan den vara värd?

/ Britt-Marie

Signature på baksida av Berndt Friberg skål
Skålen är signerad av Friberg plus Gustavsbergs studiohand.

Antikexperten svarar: Friberg var en fantastisk keramiker!

Grattis, det var generöst att lämna kvar en skål av självaste Berndt Friberg! Jag slutar aldrig att fascineras av denna fantastiska keramiker som lyckades dreja allt från små delikata miniatyrer till pampiga golvvaser med utsökta glasyrer.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Din skål är signerad med Gustavsbergs studiohand och årsbokstav I, vilket betyder att den är utförd 1967. Den har en fin gröngul så kallad harpälsglasyr. Fribergs skålar och fat är generellt mycket prisvärda i jämförelse med hans vaser, men jag tror ändå att ett auktionsvärde kan ligga runt 3 000 kronor.

/ Camilla Behrer

Vem var Berndt Friberg?

Berndt Friberg var en svensk keramiker och drejare som levde mellan 1899 och 1981. Han är berömd för sitt hantverk och finns i dag representerad på flera stora museer som Nationalmuseum i Stockholm.

1934 började han arbeta på Gustavsbergs porslinsfabrik där han stannade fram till sin död 1981. Under sin tid här arbetade han bland annat för och med Wilhelm Kåge och Stig Lindberg.

Berndt Friberg arbetade ständigt med att förfina formerna på sina verk och blev med åren en mästare på glasyrer.

Annons