Vackra kaffekoppar från förr
Kaffekopparnas historia
Ett kafferep i början av 1900-talet var en seriös historia. Det var noga bestämt vilka som blev bjudna, hur dukningen skulle se ut, vilka kakor som skulle finnas, ordningen de skulle ätas i och vem som fick ta kakor först. Reglerna varierade från plats till plats och var benhårda. Den som försökte ändra dem hamnade i onåd. På sina ställen levde traditionerna kvar in på 1960-talet.
– Det var de intimaste väninnorna som skulle bjudas och vänner som stod dem nära. Endast kvinnor var välkomna, berättar Karin Lorenz som skrivit boken Koketta kaffekoppar som kom ut 1997. Den handlar om de svenska kaffekopparnas och kaffedrickandets historia. Karin berättar att förr fanns det många porslinsfabriker överallt i landet som tillverkade kaffekopparna och annat porslin.
Kopparna rymmer nostalgi, barndomsminnen och kulturhistoria.
– Hade man inte råd att köpa en hel, fin matservis kunde man kanske skaffa sig en kaffeservis. Det var vanligt att folk fick kaffekoppar i lysningspresent. Och kaffeserviser fanns i många, många hem, säger Karin.
Blev kvinnornas dryck
Kaffet kom till Sverige i slutet av 1600-talet men det dröjde nästan 30 år innan Karl XII fick många att börja dricka den svarta drycken. Då var den mycket dyr och det var bara rika människor som kunde unna sig att dricka den. Kaffe var förbjudet i perioder och ett tag var det männen som drack det på speciella kaffehus. Mot mitten av 1800-talet blev det kvinnornas dryck och så utvecklades kafferepskulturen.
– I Sverige började man tillverka kaffekannor 1733, berättar Karin. Och i takt med att kaffekonsumtionen steg tog tillverkningen av koppar fart på allvar. Vi har nog alltid älskat vårt kaffe. Nu för tiden dricker vi näst mest i världen. Det är bara finländarna som slår oss, säger Karin.
På ett kafferep dukades det med fina koppar. De skulle vara vackra utan att konkurrera med kakorna eller eventuella blommor på bordet. Rådet var också att inte ha en duk med för mycket mönster. En broderad bård var idealet.
Fyller social funktion
– Trots alla regler runt kafferepet tror jag att det fyllde en viktig social funktion, säger Karin. Kvinnorna kunde ostört prata om allt möjligt. Här fanns viktig information att hämta och skvaller att ta del av. Ibland tänker jag att det är släkt med våra dagars terapi. Ett ställe att prata av sig på. Och tillfälle att beundra varandras koppar såklart.
Själv blir Karin alltid glad när hon ser gamla koppar. Plötsligt minns hon människor som druckit ur liknande eller samma koppar.
– De fladdrar liksom förbi. Kopparna rymmer nostalgi, barndomsminnen och kulturhistoria. De är fantastiska, säger hon.
Läs också:
Måla och klä om loppisfynden
Så fixar du vårfint i fönstret
Experternas bästa loppistips
Av Kerstin Holmberg
Foto: Thomas Carlgren