Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Tips på klassiska tallrikar att fynda på loppis

15 jul, 2019
author Lillemor Olsson
Lillemor Olsson
Tre klassiska tallrikar på rosa bakgrund
Många av våra stora formgivare har satt sitt avtryck på en tallrik. En del av dem har blivit riktiga rariteter. Vi har valt nio favoriter, hittar du någon av dem och tycker om dem – slå till direkt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gillar du klassiska tallrikar? Då måste du spana in våra tips nedan! Här listar vi 9 vackra och personliga tallrikar av några av våra mest kända formgivare och porslinsfabrikörer.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Kronärtskocka – Gustavsberg

1970-tal

I Gustavsbergs djärva 70-talssatsning på realistiska ”köksmotiv”i grafiskt svartvitt fanns också djuriska motiv, som en mör biffstek med fettrand och kockskolans klassiska oxe med pedagogiskt styckschema. Lite lärdom sprider även den här varianten, där vi får veta att kronärtskockans latinska namn är Cynara scolymus.

Tallrik Kronärtskocka
Kronärtskocka.

Eden – Rörstrand

1960–72

Annons

Nej, det är inte Marianne Westman som har gett färg åt den populära Eden som producerades vid Rörstrand 1960–72. Men visst finns det ett tydligt släktskap mellan det flyhänt skissade 1960-talsmönstret och några av Westmans mest kända serviser. Den mustiga äppeldekoren med ymnigt bladverk, som tryckts och målats på godset, föll i god jord redan på sin tid.

Tallrik Eden
Eden.

Irene – Carl Harry Stålhane

1966–77

Det har rått oklarheter kring fagra Irene från Rörstrand, men enligt författarna Bengt Nyström och Peter Stenberg, som 2014 kom ut med ett digert uppslagsverk om fabrikens serviser, är det konstnären och keramikern Carl Harry Stålhane som har skapat den färgmättade bladdekoren i blått och grönt. Irene producerades i fintgods 1966–77 och mönstret har tryckts och målats på godset.

Tallrik Irene
Irene.

Pynta – Stig Lindberg

1962–65

Annons

Stig Lindbergs skaparlust förnekar sig inte. Men hur godmodig och småtrevlig Pynta än var med sina kromotryckta dekorer, där rödspättor, tekoppar, pepparkvarnar och citroner liksom strötts ut över ytan, blev servisen inte långlivad vid Gustavsberg. Den producerades bara under tre år, 1962–65, och är en sällsynt gäst bland antikhandlarnas porslinstravar.

Tallrik Pynta.
Pynta.

Pomona – Marianne Westman

1952–71

Med Marianne Westman fck Rörstrand en kompetent keramiker som under drygt tjugo år satte färg och form på produktionen. Hon kom i rätt tid under högkonjunkturen 1950 och stannade till 1971. Nästan lika gammal blev servisen Pomona som tillverkades 1952–71 och kom att omfatta ett tjugotal delar. En storsäljare som med färgstark precision fångar in 1950- och 1960-talens stilriktningar.

Tallrik Pomona
Pomona.

Fish – Rörstrand

1960-tal

Annons

Stick i stäv med de moderna, schvungfulla 1960-talsdekorerna gav Rörstrand ut servisen Fish med fiskmönster på finaste fältspatporslin. Och här är det inte tal om glada öringar eller laxar utan naturalistiska avbildningar av olika arter med tång och snäckskal som dekorativa objekt. Vilken fisk det är fråga om får vi själva ta reda på.

Tallrik Fish.
Fish.

Tablett – Wilhelm Kåge

1956–58

Här har vi något för samlaren! Men det gäller att ligga i, för Wilhelm Kåges Tablett producerades bara 1956–58 och är inte helt lätt att få tag på. Kåge var mästaren vid Gustavsberg, där han verkade i mer än fyrtio år. Till nyttogods och bruksföremål förespråkade han gärna enkla, men effektfulla dekorer – precis som Tablett med fyra snabba penseldrag målade på godset.

Tallrik Tablett.
Tablett.

Midsommar – Marguerite Walfridson

1970-tal

Annons

Marguerite Walfridson tillhörde ingen porslinsfabrik. Hon var helt sin egen och vid sidan av konstnärskapet skrev hon även böcker om mat och växter. Servisen Midsommar, som hon skapade under 1970-talet på uppdrag av Ikea, gav hon en fyllig dräkt med distinkt tecknade sommarblommor. Dekorerna varierar från tallrik till tallrik.

Tallrik Midsommar
Midsommar.

Boro – Stig Lindberg

1970-tal

Det var inte bara svenska möbeljätten Ikea som lanserade serviser av kända formgivare. Under 70-talet beställde hustillverkaren Borohus tallrikar och koppar från Gustavsberg med dekor av Stig Lindberg. När köparna fyttade in i sina nya hus välkomnades de med Boro som förstås fått en vältalig och passande dekor i typisk Lindbergstappning. Servisen tillhör samlarobjekten.

Tallrik Boro
Boro.
Annons