Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Tips & inspiration: Blommor som tål norrbalkong

07 jul, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Blommor som tål norrbalkong
Familjen övervintrar på spanska solkusten. 
Resten av året bor de i en lägenhet i Malmö. Inte så konstigt att de ville förvandla sin dystra norrbalkong till en blomstrande oas. Inspira
tionen kommer från resor till Marrakech!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För det solälskande paret Catarina och Sven-Gunnar Borgström var lägenhetens norrbalkong ett bekymmer. Det enda ljus som når balkongen är solstrålar som reflekteras i grannhusets fönster mittemot. Dessutom är balkongen ganska liten, drygt tre kvadratmeter. Men trots brist på solljus och stora ytor längtade paret efter att kunna utnyttja sin balkong. Drömmen var att skapa en oas som påminde om parets resor till Marrakech.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

De aprikosfärgade pelargonerna lyser upp balkongen.

Kakel sätter stilen

Sven-Gunnar började med att lägga kakel på balkonggolvet, enkelt att göra själv om man bara är noggrann. Tänk på att det kakel du väljer måste vara frosttåligt! Dessutom behöver du tillstånd från fastighetsägaren om du hyr lägenhet och från bostadsrättsföreningen om du äger din bostad.Bordet med mosaik och stolarna i järn skapade en känsla av ett soldränkt Marocko. Men för att få till den rätta stämningen behövdes växter som klarar skuggan. Sommarljus, träjon och hosta är bra exempel.Bästa blommorna och växterna för en skuggig balkongLäs mer

Annons
Sommarljus blommar från tidig vår till sen höst och ger långa, vajande blomstänglar som passar utmärkt i vas. Växten är ettårig, men kan övervintra i skyddat läge.

Semester för växter

En stor fördel med en balkong i norrläge är att man kan låta sina inneväxter få komma ut på ”semester”. Utan direkt solljus riskerar inte bladen att skadas. Här trivs bland andra en stor benjaminfikus, pelargoner, en rejäl trekantseuphorbia och andra kaktusar. Tänk bara på att kaktusar inte tycker om för mycket vatten. Blöta dagar måste de skyddas från regn. Pelargoner kan också behöva lä när det blåser mycket.

Hosta, som i vanliga fall används som marktäckare i trädgårdens skuggiga hörn, är superfina i krukor. Den får läckra blommor som påminner om små liljor.
Tack vare att både höjden och balkongräcket utnyttjas får man plats med många växter på den lilla balkongen. Både balkonglådorna och de gamla avskavda krukorna målades svarta för att macha räcket och golvet. Kaktusar och succulenter planterades som ett litet minilandskap i en gammal resväska som också målades svart, en lekfull detalj som påminner om alla resor familjen gjort. Kaktusar trivs i sommarens skugga och passar fint ihop med det nylagda golvkaklet som inspirerats av Nordafrika.
Annons

Tips!

På den väggfasta järnställningen har glasflaskor surrats fast med hjälp av metalltråd. Flaskorna är perfekta för sticklingar, här med doftpelargon.

Afrikansk timjan trivs superbra i norrläget! Den har en fin, ljusgrön färg och ett doftande bladverk. Växtern är också väldigt lätt att ta sticklingar av – klipp av en gren, sätt i vatten så kommer det snart rötter. Däremot är den känslig för vind och hårda regndroppar, plocka därför in den om sommaren bjuder på ruskväder.
Träjon – en mycket tålig ormbunke som trivs i skugga.
Annons

Idé, foto och styling: Anna Jeppsson

Annons