Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Tidlösa lampor som är trendigare än någonsin

30 okt, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Tidlösa lampor som är trendigare än någonsin
Det är snart 140 år sedan Thomas Edison revolutionerade världen med sin glödlampa. 
Med den skapades oändliga möjligheter – inte bara för bättre belysning utan också för 
tillverkare och formgivare som kunde tänka friare och större bortom gaslågor och oljehus. 1900-talet blev en period av skaparkraft som gav oss allt från jugendepokens tyngd och 
funktionalismens klarspråk till fantasifull 50- och 60-talsdesign.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Garanterat färgstark

Lampa från Stilnovo.

Stilnovos golvlampa med kulörta glasklot är inte helt olik ett knippe ballonger – och lika uppiggande! Det italienska företaget som grundades 1946 av Bruno Gatti, riktade in sig på modern design och belysningsteknik och anlitade många av tidens kända formgivare. Det här exemplaret är en återlanserad 1950-talsmodell som nu finns hos Gamla lampor för 7 500 kr. Ett original från tiden hade kostat 25 000 kr.

Orreforslampor

Lampa från Orrefors

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Även Orrefors blandade sig i lampproduktionen med formgivaren Carl Fagerlund (1915–2011) som kreativ vapendragare under 1946–80. En av hans mest kända skapelser var den två ton tunga mastodontkronan som tillverkades för General Motors i New York 1968. Men han klarade galant även enklare modeller. Eller vad sägs om den stiliga bordslampan med textilskärm över lätt pyramidformad fot av becksvart Orreforsglas? Den ingår i ett par, som kostar 10 000 kr hos PALK Antik & Design.

Annons

Stilfull 1940-talsdesign

Lampa i 1940-talsdesign

Teak och mässing, märkt Falkenbergs Belysning. Den västsvenska fabriken, även kallad FLB, utvecklades ur Falkenbergs förkromningsverk som 1937 startade en sidogren för galvanisering och lamptillverkning. Företaget samarbetade med professionella formgivare, bland andra Ivar Tengbom och Peter Celsing, och även om vi inte vet vem som ligger bakom den eleganta modellen av teak och mässing är den ett gott exempel på fabrikens ambitionsnivå. Lampan finns hos Sweden Antique för 3 500 kr.

Hetaste formgivaren just nu!

Hans-Agne Jakobsson-lampa

Hans-Agne Jakobsson (1919 – 2009)

Möbelsnickaren som assisterade Carl Malmsten och den finländske möbelformgivaren Werner West. Han utbildade sig också till arkitekt och industridesigner och 1951 startade han eget företag i Markaryd med belysning som specialitet. Ur hans variationsrika produktion hittade vi vägglampan av teak och textil. En liten sol på väggen för 6 500 kronor hos von Platen Modern Form.

Annons
Ännu en lampa av hans-agne Jakobsson

Lampa i funktionell industridesign

Funktionell industridesign

Stilen från första delen av 1900-talet går fortfarande som tåget. Här ett tidstypiskt exemplar av patinerad mässing i kraftfullt formspråk som alluderar till Marianne Brandts och Hin Bredendiecks 1920-talsmodeller för tyska Kandem. Men i det här fallet saknas uppgifter om såväl formgivare som tillverkare och bordslampan i bästa Bauhausstil får föra sin egen talan. 6 000 kr hos Gamla lampor.

Annons
Stor takkrona från 60- och 70-talet

Ett barn av sin tid – och ett ganska stort barn för den delen

Under 1960- och 70-talen blev de stora runda glaskloten på stålstomme oerhört populära. De fanns både som interiör och exteriör belysning och producerades runtom i Europa, men det är inte alltid tillverkarens namn finns klarlagt. Den stora takkronan ingår i ett par som kostar 8 400 kr hos Göinge Antik.

Lampa från Fog och Mørup
Annons

Ett säkert kort

Svend Aage Holm Sørensen-lampa

Svend Aage Holm Sørensen (1913–2005)

Silverlampa från Karl Anderson

En av Danmarks många kända formgivare, koncentrerade sig på belysning och elektriska armaturer och lämnade en rikhaltig produktion efter sig. Här har vi träffat på en av hans snitsiga golvlampor från 1960-talet av målad plåt med tidens supermoderna bambuklädda handtag. En minimal buckla på skärmen har sänkt priset, som ligger på 5 000 kr hos Fröjel Retro & Design.

Underbara silverlampor

Om silverljusstakar finns i oändligt antal, är silverlampor lättare att hålla räkning på. Här ett vackert exemplar med nytillverkad skärm och glänsande silverfot, stämplad Stockholm 1931 och utförd hos guldsmedsfirman Karl Anderson. Företaget som grundades 1892 och även hade filialer i Göteborg och Malmö togs över av C.G. Hallberg 1917, men firmanamnet Karl Anderson behölls fram till 70-talet. Pris: 10 500 kr hos Bowallens Antik.

Av Lillemor Olsson

Foto: Erik Karlsson

Annons