Stor efterfrågan på keramik från anrika Nittsjö
Nittsjö lerkärlsfabrik började som ett tegelbruk vid Nittsjö 1843. Det var två herrar från Rättvik som anlade bruket. Fem år senare satte man i gång att även tillverka bruksföremål i terrakotta och kakelugnar.
Efter diverse ägarbyten följde en blomstringsperiod, men i slutet av 1800-talet, när försäljningen av tegel, kakelugnar och lergods gick som bäst, drabbades fabriken av en brand. Byggnaden med brännugn och verkstäder förstördes, men lagret av färdiga saker räddades.
Det var inte säkert att verkstaden skulle återuppbyggas, men redan ett år senare kunde en ny – byggd i sten – tas i bruk.
Moderniserades 1924
Flera ägarbyten följde men 1917 köpte Ruben Löfgren Nittsjöanläggningen och det är fortfarande hans barnbarnsbarn Anders, Robert och Pernilla som äger företaget, som bytt namn till Nittsjö Keramik.
Fabriken moderniserades och 1924 anställdes en formgivare första gången, Erik Mornils, och han skapade många nya produkter som visades upp på den stora hantverks- och industriutställningen i Falun 1927.
Erik Mornils formgav, bland annat, Allmogeserierna som fortfarande tillverkas.
Försäljningssuccé med T40
1933 blev rättvikspojken Jerk Werkmäster konstnärlig ledare och keramik från Nittsjö fick ännu ett uppsving. Werkmäster hade fått sin utbildning på Mora folkhögskola under Anders Zorn och hans design är fortfarande efterfrågad på antikmarknaden och populär bland samlare. Även hans keramik var influerad av dalamåleriet.
Men det var formgivaren Thomas Hellström, som anställdes 1958, som skapade den älskade servisen T40 som blivit företagets största försäljningssuccé.
Stort intresse för ovanliga föremål
Nittsjö fortsatte att gå bra under 1980-talet. Under senare år har det dock varit kämpigare för svensk industri, men nu ligger allmoge- och kurbitsinspirerade mönster återigen i tiden och på Dalarnas auktionsbyrå har man märkt en ökad efterfrågan på keramik från Nittsjö.
– De senaste åren har intresset ökat mycket, säger Pontus Gärdskog, katalogansvarig på Dalarnas auktionsbyrå. Det gäller främst de ovanligare föremålen som inte längre är i produktion, men även modernare saker har ökat i värde.
Av Johanne Ländin
Foto: Dalarnas Auktionsbyrå, Maria Arnedotter