Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Sportlovskul som i gamla tider – fynda prylarna på loppis

31 jan, 2021
author Maria Ohlsson
Maria Ohlsson
Till vänster Märklintåg i vinterlandskap, till höger röd antik kälke.
Skidåkning, slädturer och full fart nerför pulkabacken – på sportlovet förr i tiden kunde man roa sig med allehanda aktiviteter. Här kikar vi närmare på fina gamla föremål från trevliga vinterlovs-aktiviteter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Svartvit bild av kvinnor på kälke i snölandskap.

På hal is...

De allra tidigaste skridskorna fick man spänna fast utanpå sina egna vinterskor. Dessa är från 1800-talet och av masurbjörk. Klubbades för 300 kronor på Auktionshuset Gomér & Andersson.

Antika skridskor.

Läckert åk!

Från 1900-talets mitt är denna läckert röda träkälke med metallskodda medar. Säkert har den glidit fram på både is och nerför backar. Klubbades för 300 kronor på Stockholms Auktionsverk Online.

Annons
Antik röd kälke.

Coola stenar

Curling är kanske inte den vanligaste vintersporten, men dessa curlingstenar från tidigt 1900-tal har i alla fall använts flitigt av Norrköpings curlingklubb, som etiketten på ena väskan avslöjar. 300 kronor, Auktionshuset Kolonn.

Antik curlingsten och två curlingväskor i skinn.

Se upp i backen!

Ett ”flygande tefat” av plåt från 1900-talets första hälft har nog susat fram i många snötäckta backar. De många bucklorna vittnar om att pulkan är välåkt! 300 kronor, Växjö Auktionskammare.

Annons

Snöra på!

Välanvända är de bruna skinnskridskorna från mitten av 1900-talet med snörning fram. Den tillhörande hjälmen är av plast. 300 kronor, Helsingborgs Auktionskammare.

Antika skridskor i brunt skinn och vit hjälm.

För mysiga turer

Många härliga vinterturer har väl denna fina släde från 1800-talet varit med om. Stommen är av smide och trä och längden 170 cm. 1706 kronor, Nyköpings Auktionsverk.

Annons
Antik släde med stomme i smide och trä.

Ut på tur

Längdskidor av trä med tillhörande stavar var utrustningen som behövdes om man ville ge sig ut i naturen i snön. Dessa fina exemplar är från första delen av 1900-talet. 200 kronor, Täby Auktionsbyrå.

Två par antika längdskidor och två par stavar.

Kul i snön

Spark, kälke, turkos plastpulka och mintgröna miniskidor tar dig fram i snön – antingen utför eller på tur. De två senare är från senare delen av 1900-talet, de andra två är äldre. 300 kronor, Leiflers.

Annons
Antik spark, kälke, turkos plastpulka och mintgröna miniskidor.

Inomhus-lek

När vädret inte tillåter utomhuslek så kan väl denna tåganläggning i fint vinterland-skap med Märklin-tåg pigga upp. Ett riktigt samlarobjekt! 9800 kronor, Stockholms Auktionsverk Online.

Märklintåg-anläggning i snöklandskap.
Annons

Visste du att...

… man införde sportlov i Sverige för att man ville spara på uppvärmningen av skolorna. Året var 1940 och krigstidens ransonering krävde att man skar ner på uppvärmningskostnaderna.

… när inte skolorna var öppna fick man se till att eleverna sysselsatte sig och därför anordnades olika aktiviteter, främst med fokus på friluftsliv och utomhussporter. Och för de barn som bodde i städerna anordnades resor till de svenska fjällen.

Så skyddar du din hud i vinterkylanBrand logo
Så skyddar du din hud i vinterkylan
Annons