Sportlovskul som i gamla tider – fynda prylarna på loppis
På hal is...
De allra tidigaste skridskorna fick man spänna fast utanpå sina egna vinterskor. Dessa är från 1800-talet och av masurbjörk. Klubbades för 300 kronor på Auktionshuset Gomér & Andersson.
Läckert åk!
Från 1900-talets mitt är denna läckert röda träkälke med metallskodda medar. Säkert har den glidit fram på både is och nerför backar. Klubbades för 300 kronor på Stockholms Auktionsverk Online.
Coola stenar
Curling är kanske inte den vanligaste vintersporten, men dessa curlingstenar från tidigt 1900-tal har i alla fall använts flitigt av Norrköpings curlingklubb, som etiketten på ena väskan avslöjar. 300 kronor, Auktionshuset Kolonn.
Se upp i backen!
Ett ”flygande tefat” av plåt från 1900-talets första hälft har nog susat fram i många snötäckta backar. De många bucklorna vittnar om att pulkan är välåkt! 300 kronor, Växjö Auktionskammare.
Snöra på!
Välanvända är de bruna skinnskridskorna från mitten av 1900-talet med snörning fram. Den tillhörande hjälmen är av plast. 300 kronor, Helsingborgs Auktionskammare.
För mysiga turer
Många härliga vinterturer har väl denna fina släde från 1800-talet varit med om. Stommen är av smide och trä och längden 170 cm. 1706 kronor, Nyköpings Auktionsverk.
Ut på tur
Längdskidor av trä med tillhörande stavar var utrustningen som behövdes om man ville ge sig ut i naturen i snön. Dessa fina exemplar är från första delen av 1900-talet. 200 kronor, Täby Auktionsbyrå.
Kul i snön
Spark, kälke, turkos plastpulka och mintgröna miniskidor tar dig fram i snön – antingen utför eller på tur. De två senare är från senare delen av 1900-talet, de andra två är äldre. 300 kronor, Leiflers.
Inomhus-lek
När vädret inte tillåter utomhuslek så kan väl denna tåganläggning i fint vinterland-skap med Märklin-tåg pigga upp. Ett riktigt samlarobjekt! 9800 kronor, Stockholms Auktionsverk Online.
Visste du att...
… man införde sportlov i Sverige för att man ville spara på uppvärmningen av skolorna. Året var 1940 och krigstidens ransonering krävde att man skar ner på uppvärmningskostnaderna.
… när inte skolorna var öppna fick man se till att eleverna sysselsatte sig och därför anordnades olika aktiviteter, främst med fokus på friluftsliv och utomhussporter. Och för de barn som bodde i städerna anordnades resor till de svenska fjällen.