Så sköter du dina tenn-, mässings- och silverföremål
Så sköter du dina silver- och nysilverbestick
Att putsa igenom sina silver- och nysilverbestick ett par gånger om året kan vara en riktigt avkopplande sysselsättning. Använd gärna en tandborste till svåråtkomliga orneringar, och se till att putsmedlet inte innehåller repande ämnen. Fackhandeln har flera sorters silverdip och specialpasta, som är skonsamma och effektiva på samma gång. Tänk på att bestick i äkta silver absolut mår bra av att användas ofta. Då hinner de inte oxidera. Dessutom förhöjer de vardagen!
Så sköter du dina kopparföremål
Om du tillhör dem som har gamla kopparföremål i köket märker du kanske att de kan bli mörka och feta av kombinationen matos och damm. Börja med att diska ordentligt med hett vatten och mycket handdiskmedel. Ofta räcker detta, i annat fall kan man putsa med ett bra kopparputsmedel. En jämnt mörknad koppar bör man överväga att lämna i det skicket. Efter diskningen är den ren och fin och får åldras vidare.
Så sköter du dina ljusstakar i metall
En ljusstake av metall är säker och bra om man skulle råka glömma ett ljus för en stund… men inte all metall! Ljusstakar av tenn tål inte hettan och kan deformeras om man låter ljusen brinna ner i dem. Likadant är det med ljusstakar av vissa värmekänsliga legeringar. Det är också viktigt att komma ihåg att underlaget kan skadas av värmen från ett ljus som håller på att brinna ner i en metallstake. Ta det försiktigt, alltså. Ett bortglömt ljus i en mässingsstake lämnar en grön, ärgliknande hinna efter sig, som en reprimand till oss för vår glömska. Genom att sänka ner staken i kokhett vatten och diska av den med diskmedel på borste eller svamp blir den som ny igen.
Av Helena Löwenstierna