Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Så mycket är gamla tomtar värda

22 dec, 2016
author Sofia Gerholm
Sofia Gerholm
antika tomtar
Strax innan förra sekelskiftet började man tillverka serviser, ljusstakar och annat fint pynt för att skapa julstämning hemma. Nu har de sakerna blivit riktiga dyrgripar som går för höga priser!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gamla tomtar – så mycket är de värda

Att ha några tomtar på loftet kan visa sig vara väldigt värdefullt. Antikt julpynt är något som många samlar på och inte ens på sommaren kan man räkna med att kunna göra billiga fynd.

De äldsta tomtarna är ofta från Tyskland och var ursprungligen så kallade trädgårdstomtar. Därför håller de ofta i något helt annat än en säck med julklappar, som musikinstrument. Deras luvor har också en annan färg än rött ibland.

Tomte Jenny Nyström
Figurin efter förebild av Jenny Nyström, finns bara i begränsad upplaga. 700 kr, Dalarnas auktionsbyrå.

Jenny Nyström startade trend

I Sverige var det som bekant konstnären Jenny Nyström som skapade tomtens nuvarande utseende och bland de sötaste julsakerna som nu säljs på auktion eller i antikaffärer är figuriner gjorda efter Jenny Nyströms förlagor. Äppelkindade, godmodiga tomtar som gullar med barn och djur!

Ljusstake från 1900-talets början, troligen formgiven av Alf Wallander
Ljusstake från 1900-talets början, troligen formgiven av Alf Wallander för Rörstrand. Höjd ca 27,5 cm. Klubbades för 8 400 kr, Stockholms auktionsverk.

Det finns en del serviser med juldekor och den vanligaste har tillverkats av både Gustavsbergs och Rörstrands porslinsfabriker. De klubbas för höga priser – precis som det mesta antika julpyntet. En julkandelaber i fint skick blir det ofta budgivning om, vilket gör att de blir dyra.

Tyska tomtar dyra

De äldsta föremålen som tillverkades som juldekorationer är från tiden kring förra sekelskiftet. Ibland kan det vara svårt att se skillnad på nyare och äldre julpynt, och om man inte är säker ska man vara försiktig när man köper. Om man inte verkligen vill ha saken – och det sedan visar sig att den inte var lika mycket värd som man gav för den.

Se också: Så gör du klassiska garntomtar

Gör det själv– Klassiska garntomtarBrand logo
Gör det själv– Klassiska garntomtar

Christian Törnros, Året Runts antikexpert:

– Priserna för tomtar verkar ständigt stiga något år för år. De dyraste är tyska exemplar från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal. Om de är i lite större storlek kan de kosta tusentals kronor.

– Jenny Nyströms tomteakvareller avbildar de dyraste tomtarna på marknaden, då dessa kan kosta 100 000 kr eller mer!

Titta in på vårt bildspel och allt fint porslin

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Av Johanne Ländin

Foto Bukowskis market, Dalarnas auktionsbyrå, Stockholms auktionsverk

Läs också: Fynda fint till dukningen på loppis

Annons