Expertens 3 smarta knep – så skapar du ordning och reda i ett rörigt kök

Köket är hemmets hjärta – men tyvärr är det också en plats som lätt blir stökig. Överfulla skåp, oorganiserade lådor och saker som inte har en bestämd plats kan göra matlagningen mer stressig än den behöver vara.
Camilla Fürst är inredare och författare till boken Smart förvaring: praktiska tips och inspiration för hemmet. Enligt henne är det viktigt att varje sak har sin plats i köket och att arbetsytorna hålls fria från onödig röra. Genom att planera förvaringen smart blir köket både mer funktionellt och trivsamt att vistas i.
Så håller du köket organiserat – 3 tips
1. Se till att alla köksredskap har en logisk plats
– Det är viktigt att allt har en logisk plats. Att saker är placerade där de naturligt hör hemma. För det ska ju vara enkelt att laga mat och lätt att hitta det man behöver. Jag tycker till exempel att kastruller och stekpannor ska vara nära spisen och inte för långt ner, eftersom de kan vara tunga att lyfta upp. Porslin och glas bör finnas nära matplatsen för smidig dukning. Sedan får man hoppas att köket i sig är bra planerat från början, säger Camilla Fürst.
2. Ha öppna ytor på köksbänken
–Jag tycker det är väldigt viktigt att behålla öppna ytor på köksbänken. Om man vill ha saker framme är det bra att gruppera dem, så att de inte tar för mycket plats. Det ska vara enkelt att ta fram en skärbräda för att skära grönsaker, lök och andra ingredienser.
3. Satsa på stängd förvaring i köket
– Det är bra att ha så mycket stängd förvaring som möjligt, särskilt om man har en öppen planlösning där vardagsrummet går ihop med köket. Om man har öppna hyllplan är det vackrast när de hålls i ordning och fylls med fina saker. Men om man inte orkar hålla ordning där, är det bättre att förvara allt bakom stängda dörrar.
Expertens knep för att utnyttja utrymme i små kök
Att få plats med allt i ett litet kök kan vara svårt, men med smarta lösningar går det att maximera utrymmet utan att det känns trångt. Ett sätt att skapa mer förvaring, som Camilla Fürst tipsar om, är att använda boklister för att lägga saker på.
– Om man har en kortsida av köket som är tom, då kan man sätta upp små boklister, kapa dem och använda dem för att förvara till exempel skärbrädor. Om man har trångt, och inte får plats med en hylla, kan man också använda kapade boklister för att ha fina kokböcker på väggen.
Förutom boklister kan krokar vara en smart lösning för att hålla köket organiserat och funktionellt.
– Har man ett litet kök får man försöka hitta andra lösningar, som att hänga upp små krokar för grytlappar och handdukar på dolda ställen i köket. Men det måste vara logiskt – man ska inte behöva gå till andra änden av köket för att hämta grytlappar och kökshanddukar, utan de ska vara nära spisen och vattnet.