Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Så blir du en vinnare på nätauktioner

08 mar, 2016
author Sofia Gerholm
Sofia Gerholm
fynda på nätauktion
Första, andra, tredje...  I takt med att de gamla slagauktionerna försvunnit har nätauktionerna ökat. Så här gör du för att sälja eller köpa antikviteter på Internet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vare sig du tänker sälja saker eller köpa är det bra att börja med att skaffa dig kunskap. Om du ska sälja – kolla upp andra nätauktioner. Vilka saker verkar vara populära just nu? Vad blir det budgivning om? Har du en likadan sak i något skåp som du inte använder eller ens tycker särskilt mycket om – sälj!

Numera finns det många olika auktionssajter. Ta reda på vilken som ser ut att passa för just det du ska sälja. Kolla hur andra har gjort eller fråga någon som redan har sålt saker via Internet.

Om du ska köpa är det också bra att följa några nätauktioner innan du sätter igång och budar för att se vad slutpriserna blir. Då kan du bilda dig en uppfattning om vad ett rimligt pris brukar vara för liknande saker. På de stora auktionssajterna kan du söka bland sålda varor för att se vad det du vill köpa brukar gå för.

Alla saker säljs i befintligt skick

Åk och titta på föremålet innan du lägger bud, särskilt om det är något dyrare du är intresserad av. Även om bilderna är tydliga kan du upptäcka skavanker när du granskar det ordentligt. En liten spricka i porslinet, en sten som lossnat från smycket. Föremålen på nätauktioner säljs alltid i befintligt skick.

Det finns två sajter där man får sköta allt själv som säljare: Blocket och Tradera. Man lägger upp bilder, skriver annonsen, bestämmer själv priset och tar emot betalning. På Blocket sätter man ett fast pris, medan Tradera är en auktionssajt där man kan sätta ett lägsta pris och sedan hoppas på budgivning.

De finns också många auktionshus att välja på. En del större, som Bukowskis market och Lauritz, med filialer i flera städer. En del mindre som är lokala är, till exempel, Helsingborgs auktionskammare och Dalarnas auktionsbyrå.

Annons

För att kunna sälja saker eller lägga bud måste man vara registrerad medlem på respektive auktionssajt. Även om man ska lägga bud på en nätauktion brukar det krävas att man har ett konto och är registrerad hos auktionshuset som har nätauktionen. Det brukar vara helt kostnadsfritt. Däremot brukar det kosta att lägga upp en annons på Blocket eller Tradera.

Glöm inte att räkna in provisionen

Fördelen med att köpa och sälja genom ett auktionshus är att det finns experter där som gör en bedömning, hjälper till att sätta pris och borgar för att något är äkta. Det finns också proffsfotografer som tar bilder av föremålen. Finns föremålet på annan ort än där du bor kan de också ordna transporter, mot ersättning, till det utlämningskontor som är närmast.

Tänk på att en vara du köpt ska betalas och hämtas inom ett visst antal dagar efter att auktionen är avslutad. Obs! Auktionshuset tar alltid ut en provision av köparen, som brukar ligga runt 20 procent av det klubbade priset. Ropar du in en sak för 1000 kronor blir slutpriset 1 200 kronor. Ibland tillkommer också en slagavgift.

Läs också: Här kan du sälja dina prylar

Av Johanne Ländin 

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons