Rengöring av bambumöbler – här är allt du behöver veta
Antikfrågan: Hur tar vi hand om bambumöblerna?
Vi har nyligen köpt ett sommarställe i Skåne. Till vår stora glädje lämnade säljarna kvar en hel del charmiga gamla möbler, bland annat de här roliga bambustolarna. Tyvärr har de fått lite skador under årens lopp, och nu undrar vi hur man bäst ska sköta om och laga dem, för att de ska kunna hålla under många somrar framöver.
/ Vänliga hälsningar från Österlen och familjen Fransson
Experten svarar: Dina stolar vill helst ha tak över huvudet
Vilka härligt somriga bambustolar! Av modellen att döma skulle jag tro att de kan vara från åren runt 1960. Bambumöbler är och förblir en klassiker, och just i år är de dessutom hetare än på länge!
Bambu är ett sorts gräs, otroligt snabbväxande, där vissa varianter kan bli upp till 30 meter höga! De rörformade stjälkarna/stammarna är ihåliga, hårda, starka och till viss del böjbara. Materialet används till allt ifrån hus, flottar och byggnadsställningar till möbler och prydnadsföremål. Rätt skött är materialet mycket hållbart.
Se upp med fukt och solljus
Här hos oss är det främst möbler av bambu man stöter på. Tåligheten till trots, har bambun två fiender man ska se upp med: starkt solljus som bleker och torkar ut samt regn och fukt som kan orsaka mögelfläckar och annan påväxt. Allra bäst mår våra bambumöbler av att stå under tak, samt torrt, svalt och välventilerat, helst inte i skarpt solljus. Detta är extra viktigt att tänka på när det gäller vinterförvaringen.
Står möblerna ute under bar himmel, kommer de att blekas och gråna. Regn och fukt bör torkas av kontinuerligt, för att motverka fläckar och påväxt.
Rengör bambu med mild tvållösning
Rengöring kan ske med mild tvållösning och vattenfuktad trasa, varefter det är viktigt att torka helt torrt med en mjuk klut. En god idé är att sedan olja in sin bambu med mineralolja, som förhindrar uttorkning. (Samma typ som exempelvis används till skärbrädor. Sådan olja brukar finnas att köpa i välsorterade möbelvaruhus.)
Ett vanligt problem med gamla uttorkade bambumöbler, är att tunna virade banddetaljer lossnar och brister. Vissa av dessa band går ibland att rädda och åter fästa ihop, om man först blötlägger dem och sedan gör ett nytt hål för eventuell nubb. Ett alternativ kan vara att tillverka nya bindningar med naturmaterial såsom bast eller sisalsnöre. I de fall man vill återställa möbeln till ursprungsskick, kan man givetvis lämna in den till en konservator eller möbelsnickare som har tillgång till nya rottingband.
/Helan Löwenstierna