Musikinstrument säljs för miljoner på auktioner
Likt humlan verkar stråkinstrumentet kunna trotsa fysikens lagar. Det lövtunna träet vibrerar under strängarnas hårda tryck utan att låta sig brytas sönder. Därtill utsätts det för stråkens drag och musikerns snabba fingrar. Att bygga ett instrument som inte bara klarar av sin uppgift utan dessutom håller i flera hundra år kräver sin mästare.
En violin, cello eller kontrabas är en halsbrytande konstruktion av noga utvalt trä av yppersta kvalitet som sågats, hyvlats och formats av såväl mästarens öra som händer. Sedan täcks träet av flera lager lack, varje fiolmakare har sitt hemliga recept, som håller i århundraden. Det lack som Stradivarius använde anses än i dag ha en närmast magisk inverkan på ljudet. Kanske är det då inte så konstigt att de största mästarnas instrument kan säljas för tiotals miljoner kronor.
Auktionshus specialiserade musikinstrument
I London finns flera auktionshus som specialiserat sig på unika och värdefulla musikinstrument. På Ingles & Hayday arbetar grundaren Tim Ingles med att värdera och katalogisera instrument och stråkar. När han får frågan om vad som utmärker en riktigt bra violin eller cello får han, trots alla år i yrket, svårt att hitta orden.
– För en musiker handlar det enbart om ljudet och spelbarheten, men för en expert eller samlare handlar det om något mer. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, men det är ett slags totalupplevelse av form, material, harmoni, kvalitet och skönhet. Kanske kan man kalla det för ett konstföremål, även om den beskrivningen inte heller räcker till.
Tim Ingles säger sig omedelbart kunna känna igen en mästares stil.
– Det är som att se ett bekant ansikte i mataffären. Du vet direkt.
Jag såg direkt att värderingen skulle bli sjusiffrig
Kunskaperna har han förvärvat under många år i auktionsbranschen. 1994 anställdes han på Sotheby´s och 5 år senare blev han chef över avdelningen för musikinstrument. Men efter 19 år på det berömda auktionshuset valde han att starta en egen verksamhet tillsammans med kollegan Paul Hayday. Nu anordnar de två större auktioner varje år samt arrangerar privatförsäljningar.
– Det är en fantastiskt känsla när vi lyckas matcha rätt instrument med rätt musiker. En del vet efter tio minuter, en del behöver spela på instrumentet i flera veckor innan de kan bestämma sig.
För en professionell musiker är ett instrumentköp en av livets stora investeringar, i vissa fall i klass med ett husköp. Därför har det blivit allt vanligare att stiftelser och privata donatorer får stå för fiolerna, så att säga. De köper in dyra instrument och stråkar och lånar sedan ut dem till musiker. I Sverige finns till exempel Järnåkerfonden som upplåter värdefulla instrument till en rad framstående svenska musiker.
– Även om instrument i mästarklass är bra investeringar rent finansiellt handlar den filantropiska verksamheten nog främst om en kärlek till musiken, säger Tim Ingles.
Stradivari – mästarnas mästare
Prislapparna på instrument av mästare som Stradivarius väcker förhoppningar om att farfars gamla fiol kanske är värdefull. Det har genom åren tryckts tiotusentals etiketter med Stradivarius namn. Märkligt nog har tillverkarna ofta lagt till ”Made in Germany” eller ”Made in Czechoslovakia” på etiketterna, trots att de flesta nog vet att Stradivarius var italienare.
Roland Nilsson är fjärde generationens fiolbyggare och driver tillsammans med sina barn en ateljé i Malmö. Han berättar att det då och då kommer en förhoppningsfull kund med en fiollåda under armen.
– En hävdade att Stradivarius måste ha varit på semester i Tjeckoslovakien när han tillverkade just den fiolen, skrattar han.
Familjeföretaget tillverkar, lagar och värderar sedan 1888 stråkinstrument i alla prisklasser.
– De flesta som kommer hit vet vad de har för instrument.
Men ibland dyker det upp överraskningar.
– Jag blev till exempel ombedd av ett dödsbo att värdera en violin som tillhört en kvinna som flydde hit under andra världskriget. Hon var en fattig pensionär, men hade ett instrument som hon ärvt av sin far. Jag såg direkt att kvaliteten var riktigt hög och att värderingen förmodligen skulle bli sjusiffrig.
Amati värderar instrument i Sverige
Även Tim Ingles stöter emellanåt på personer som inte vet att de äger ett värdefullt instrument.
– För det allra mesta gör jag folk besvikna, så det är ju väldigt roligt när jag kan få glädja någon i stället.
Till den som tror sig ha ett lite finare instrument är rådet att kontakta en fiolbyggare. Det brittiska auktionsföretaget Amati anordnar dessutom regelbundet värderingstillfällen på olika platser i Sverige. Glöm inte att ta med eventuella stråkar, de kan ibland vara minst lika värdefulla. Intyg, kvitton och andra handlingar kan underlätta bedömningen.
4 dyraste instrumenten genom tiderna
- Violan The Macdonald av Stradivarius anses vara det högst värderade instrumentet. Men när den ropades för 45 miljoner dollar 2014 av Ingles & Hayday i samarbete med Sotheby´s förblev den osåld.
- Stradivariuscellon Duport från 1711 värderas till 20 miljoner dollar, trots en skada som enligt myten uppstod när Napoleon provspelade den.
- Trots att den är närmare 300 år gammal har Vieuxtemps Guarneri från 1741 mirakulöst nog aldrig behövt lagas. 2013 såldes den på auktion för 16 miljoner dollar.
- När violinen Lady Blunt såldes på auktion för 15,9 miljoner dollar 2011 blev den det dittills dyraste instrumentet av Stradivarius att gå under klubban.
Av Jens Nordqvist
Foto: Christian Saltas