Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Minns du 60-talets färgglada sparbössor?

08 maj, 2017
author Monica Ljungberg
Monica Ljungberg
Om du var barn på 1960-talet minns du dem säkert – de färgglada sparbössorna som Sparbanken delade ut till sina kunder. I dag är de åter populära och mycket eftertraktade på både auktioner och loppisar. Vi minns 60-talets favoriter!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Erk och Maja hette figurerna som först lanserades 1962. Paret hade två barn, en pojke och en flicka, och syntes varje år i nya skepnader – som passagerare i leksaksbilar, dekoration på vridbara pusselsparbössor och roliga loppspel.

– Som barn gick jag till banken varje dag under Sparbanksveckan och fick en fin present varje gång. Det var ju lycka för en smålänning som mig, berättar Mats Andersson och skrattar.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I dag är han arkivarie på Swedbank (tidigare Sparbanken) och vet det mesta om bankens 200-åriga historia. Just under Sparbanksveckan, som alltid inföll den sista veckan i oktober, var det fest.

Mats Andersson
– Ett 60-tal sparbanker uppmärksammar fortfarande Sparbanksveckan, berättar Mats Andersson. Kanske är det dags att åter ta upp firandet av Världsspardagen? Bild: Privat

– Det var ballonger, kaffe, saft och bullar, lotterier och roliga tipspromenader. Barnen fick sparbössor eller roliga leksaker med figurerna Erk och Maja.

Allt hade sitt ursprung i ett möte som världens sparbanker höll i Milano 1924.

– Tre svenska bankmän var med då det bestämdes att sparbankerna skulle stå för sparfrämjande verksamhet. Resultatet blev den internationella Världsspardagen som fortfarande uppmärksammas i många länder.

Annons

I slutet på 50-talet lanserades Sparbanksveckan – en framgångsrik svensk idé som också exporterades internationellt. Erk och Maja gjorde till exempel reklam för sparande på affischer i Paris och danska barn belönades med likadana presenter som de svenska.

Miljarder på banken

Och visst var veckan en lysande framgång. Under de 18 tillfällen som veckan arrangerades (mellan 1958 och 1975), satte svenska folket in drygt 135 miljarder kronor (omräknat i dagens penningvärde) på sina konton.

Lusten att spara avtog på 1980-talet, alla minns säkert att det i stället var lånefest alla dagar. I dag är sparandet åter på frammarsch. Men att spara pengar i sparbössor tillhör historien. I dag vill inga bankkontor ta emot sparbössans slantar. Spara får vi göra på andra sätt. För visst är det som man brukar säga: Den som spar – han har.

Sparbössor från 1960-talet

Sparbanksveckor
Sparbanksveckorna fick oss att sätta in drygt 135 miljarder på banken. Veckan uppmärksammas fortfarande av ett 60-tal svenska sparbanker. Bild: Sparbanken
Sparbössorna med Erk och Maja från 1962
Sparbössorna med Erk och Maja från 1962 syntes i många hem. De hade folkdräkter på kroppen och tyngd i botten. Ett knep som gjorde att de vippade när man knuffade till dem. Höjd 9 och 13 cm. Värde, ca 100 kr. Bilod: Sparbanken
 Pusselsparbössan från 1964
Dåtidens Rubiks kub. Pusselsparbössan från 1964 har tre vridbara fält. Bara den som lyckas hitta rätt kombination av figurer, folkdräkter och valuta kan öppna sparbössan. Höjd 8,5 cm. Värde ca 100 kr. Bild: Sparbanken
Bilsparbössan från 1963
Sugen på en ny bil? Hela familjen får plats i bilsparbössan från 1963 vars bakrutor är märkta: ”Vi spar till en ny bil.” Höjd 5,5 cm. Värde ca 200 kr. Bild: Sparbanken

 

Annons
Sparbanksveckan i Linköping 1965
Draghjälp på Sparbanksveckan i Linköping 1965. Bild: Sparbanken

Världsspardagen

World Savings Day eller Världsspardagen instiftades 1924 och infaller alltid 31 oktober. I Sverige har vi slutat fira dagen, men den är fortfarande aktuell i Tyskland, Belgien, flera utvecklingsländer i Afrika samt i Asien.

Frödings förlaga

Idén till de första sparbössorna togs fram av AD Kjell Westerlund och tecknaren Sven Borgström. Erk och Maja döptes efter dikten ”Äktenskapsfrågan” av Gustaf Fröding som gavs ut 1891 där huvudpersonerna bar samma namn.

En plog ska vi ha,

en harv ska vi ha,

en häst ska vi ha,

som kan streta och dra!

”En täppa med bönor

och kål och spenat!”

Erk du!

Maja du!

Så ska vi ha’t!

Läs också:

Koppar vi minns – och älskar

Annons