Karin Laserow om arvegods: Det här ska du spara – och det här ska du kasta direkt
Det var som antikexpert i succéprogrammet Bytt är bytt som Karin Laserow blev ett känt ansikte och en populär person.
Men i antikvärlden har hon varit välkänd i många år. Det var hennes man Kaj som en gång i tiden introducerade henne till antikviteter. Karin har visserligen alltid varit intresserad, men hon var utbildad sjuksköterska och hade tänkt sig ett yrkesliv inom sjukvården. Så blev hon i stället antikhandlare.
Maken Kaj träffade hon i tjugoårsåldern och i dag lever de ett harmoniskt liv på den skånska landsbygden. Men lugnt är det inte – Karin har visserligen uppnått pensionsåldern men är långt ifrån pensionerad. Så som det ofta blir när man jobbar med sin passion.
Antikexpert om värdet
Karin har fullt upp – antikviteter intresserar många. Det är inte ovanligt att hon mitt i steget blir stoppad och får frågan hur mycket en gammal vas eller en tavla kan vara värd.
– Absolut, folk kommer fram på gatan, bekräftar Karin. Men det tycker jag är kul och hjälper gärna till!
Som erfaren antikhandlare har hon självklart bra råd till den som undrar om den där vasen kan kastas. Många av oss sitter ju i övermöblerade hem som skulle må bra av att rensas.
– Sådant som är sönder tycker jag att man kan kasta direkt, säger Karin.
Men vad man ska behålla är svårare att svara på. Här menar Karin att man måste gå på sin smak och känsla, men också söka svar genom på nätet. Räcker inte det finns ju experter som Karin att rådfråga.
– Generellt kan man säga att allt vi kallar för nutida, alltså från 30-, 40- och 50-talet är populärt just nu och går som smör i skolsken, säger Karin.
Det här är Karin Laserow
FAMILJ: Maken Kaj och deras pudel, dottern Liza med make och son Ben.
BOR: På gården Britahill, utanför Sjöbo. Övernattningslägenhet i Stockholm.
YRKE: Antikhandlare, teve-personlighet och inredare.
Karin Laserow har blivit mormor
Vid sidan om jobbet finns familjen. Dottern Liza Laserow har gått i sin mammas fotspår och jobbar även hon med antikviteter och inredning.
För fyra år sedan blev Karin mormor – den största glädjen!
De första åren pendlade Karin och Kaj upp till Stockholm för att träffa sitt barnbarn, det blev även en hel del facetime, men nu har morföräldrarna köpt en liten lägenhet för att komma närmare sin älskade Ben.
Den nya lägenheten är precis som gården i Skåne – inredd med en mix av vackra ting. Minimalistiskt är inte Karins melodi.
– Jag blandar friskt allt som är vackert att vila ögat på, säger Karin som uppmuntrar fler att gå på känslan när det kommer till antikviteter och inredning.
– Ta tillvara på vackra, gamla saker. Utan historia är vi inget värda. Sverige har ett fantastiskt kulturarv. Att tända de den där ljusstaken från mormor är hur härligt som helst! säger Karin.