Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Hur mycket är pinnstolarna värda?

14 jul, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Fyra Fanett-stolar i utomhusmiljö
Finns det något värde på fyra Fanett-stolar från Edsbyverken? Och vad har de egentligen för bakgrund och historia? Antikexpert Ulrika Ruding svarar vår läsare och värderar pinnstolarna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikfrågan: Vad är pinnstolarna värda?

Jag har dessa fyra stolar, Fanett, från Edsbyverken. Har de något värde? Vet ni något om dem?

Carina 

Antikexperten svarar: Framgången kom med formpressad fanér

Stolarna är formgivna av finländske inredningsarkitekten Ilmari Tapiovaara (1914–99) för Edsbyverken och skulle på en auktion få ett utrop på 4 000 kronor. Vilket innebär 1 000 kronor styck för en pinnstol!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

När det gäller dess historia hittade jag denna information på Edsbyns hemsida som jag vill dela med mig:

”Den ursprungliga Fanett konstruerades 1949 av Lennart Karlstorp, då förman på Edsbyverken – en stol som faktiskt kom till i en explosion. 1955 fick den kände finländske formgivaren Ilmari Tapiovaara uppdraget att rita om stolen, och det är just den modellen som kom att bli en av de mest tillverkade stolarna som producerats i Sverige.

I den nya rationella fabriken tillverkades under en period i mitten på 60-talet 1 000 arbetsstolar per dag. Totalt tillverkades 5 miljoner Fanettstolar. Pinnstolar började tillverkas 1936 i blygsam skala på Edsbyverken. En smålänning vid namn Viktor Andersson, allmänt kallad Pinnerberg, lärde hälsingar göra pinnstolar av restvirke från skidtillverkningen. Det blev ingen stor produkt och 1949 tänkte man sluta med tillverkningen av pinnstolar. Det var då som Lennart Karlstorp, förman på pinnstolstillverkningen, fick idén att göra stolen formpressad i ett fanér – vilket gjorde stolen lätt och mer rationell att producera.

Första prototypen pressades i fabriken med en gipsform som exploderade (!), vilket tydligen ställde till stor oreda. Men stolen Fanett var ”född”, i ett moln av gipsdamm. Fanett började tillverkas 1950, men den mest kända versionen designades alltså fem år senare av Tapiovaara.”

Ulrika Ruding 

Foto: Privat

Annons