Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Historien bakom Tivolis exklusiva lampor

29 okt, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Louis Weisdorfs lampa Konkylie på Tivoli i Köpenhamn
Tivoli i Köpenhamn är känt för sina vackra lampor och färgglada ljusinstallationer formgivna exklusivt för parken. Här kan du lära dig med om klassikerna och arkitekterna bakom dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När åtta original av Poul Henningsens spirallampor från Tivoli ropades ut hos Bruun Rasmussen 2008 var det ett stycke dansk kulturhistoria som gick under klubban. Henningsen gjorde endast hundra exemplar av de roterande lamporna till den gamla parken. Men det är inte de enda Tivoli-lamporna som privatpersoner haft möjlighet att köpa – en hel del av dem har funnits i produktion.

Knud Arne Petersen har ritat de droppformade lamporna i Tivolis huvudallé
Tivolis första direktör, Knud Arne Petersen, var ansvarig för parken 1900–1940. Han var även utbildad arkitekt och har bland annat ritat de ikoniska, droppformade lamporna i huvudallén.

Tivoli i Köpenhamn öppnade 1843 och är därmed världens näst äldsta nöjespark, den allra äldsta ligger en bit norr om huvudstaden: Dyrehavsbakken, eller Bakken som de flesta kallar den. De lampor från Tivoli som i dag finns på antikmarknaden är dock producerade 1940–1970.

Poul Henningsen moderniserade Tivoli

Poul Henningsen (1894–1967) är mest känd för att ha tagit fram PH-systemet, ett skärmsystem för lampor som resten av världen sedan mer eller mindre kopierat.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Poul Henningsen tänder en av sina lampor i nöjesparken Tivoli
Även om flera av Poul Henningsens originallampor har blivit sålda på auktion finns de fortfarande kvar i nöjesparken, bland annat vid Tivolisjön.

1941 anställdes Henningsen som chefsarkitekt på Tivoli med uppgift att modernisera parken – däribland ljuset. Hans första uppgift blev en diskret sådan: rita en ”mörkläggningslampa” med horisontellt ljus som inte kunde ses av flygplan i luften. På det sättet blev det trots ockupationen möjligt för parken att ha öppet till midnatt.

Annons

Han fick snart fler uppgifter, såväl stora som små. 1943 designande han en låg bordslampa för en av parkens restauranger. Två årtionden senare utvecklade han modellen så att ett smørrebrödsfat kunde placeras ovanpå lampan som stod mellan middagsgästerna.

1949 ritade Henningsen de stora, spiralformade lamporna i vitt, rött och grönt som i hög grad bidragit till Tivolis silhuett i skymningstimmarna. De var utformade för att rotera lätt och på så sätt skapa ett mysigt, mjukt ljus utan att gästerna blev snurriga. Enstaka lamphuvuden från spirallamporna dyker regelbundet upp på andrahandsmarknaden. De har aldrig varit i produktion så endast parkens originalexemplar finns att få tag i.

Ib Antonis Tivolilampa
Ib Antoni dog endast 40 år gammal i branden på Hotel Hafnia i Köpenhamn 1973. Hans tivolilampa återupptogs av Le Klint 2017. På lauritz.com klubbades två stycken Antoni 185 Pendel i färgen Kawo Green för 1 600 danska kronor (3 000).

Med undantag för ett kort uppehåll 1943–45, då Poul Henningsen tvingades fly till Sverige, var den kulturradikala arkitekten anställd på Tivoli fram till 1948. Men även efter att han slutat hade han regelbundna uppdrag för parken. Han bidrog bland annat till återbyggnaden av de platser som förstörts vid Schalburgkorpsets* bombattentat 1944, till exempel Glassalen.

Simon P. Henningsen ny chefsarkitekt

Poul Henningsens son, Simon P. Henningsen (1920–1974) tog över som chefsarkitekt 1948 och innehade posten fram till sin död 1974. Han hade stort inflytande över parkens utseende och utveckling. Precis som sin far ritade han lampor till Tivoli och satte dem även i produktion, men hos en annan firma än fadern. Poul Henningsen var knuten till Louis Poulsen men hans son fick sina lampor producerade av Lyfa.

Simon P. Henningsens Tivoli från 1962
En av de mest berömda lamporna från nöjesparken är Simon P. Henningsens Tivoli från 1962 med förkromade och målade lameller, som designades till restaurangen Divan 2. Tillsammans med flera andra av Simon P. Henningsens verk kom den i produktion hos Lyfa. 2018 klubbades en pendel för 4 000 danska kronor (5 000) hos lauritz.com.

1961 saknade Simon P. Henningsen en arkitekt som kunde hjälpa till med arbetet på Tivoli och hans far rekommenderade Louis Weisdorf (1932) som tidigare hade arbetat för honom. Kort tid efter att Weisdorf hade börjat som designchef under Simon P. Henningsen satte de igång att rita en tillbyggnad till den legendariska restaurangen Divan 2.

Annons

Där flyttade man ofta runt borden efter storleken på sällskapen, och det var utgångspunkten när Simon P. Henningsen uppfann ett genialt järnvägssystem i taket så att hans lampor kunde sänkas och flyttas efter behov.

Konkylie från 1964

Det var genom Simon P. Henningsen som Weisdorf fick kontakt med Lyfa, och den lampa som han ritade till Tivoli sattes i produktion där. Louis Weisdorf hade ursprungligen ritat Konkylielampan i en vit version som ett fritidsprojekt, men när kollegorna på Tivoli såg den blev han ombedd att tillverka den till parken. Konkylie från 1964 är tillverkad med guldeloxerade lameller utvändigt och orange och röda ränder inuti.

Lampan Konkylie av Louis Weisdorf
Lampan Konkylie av Louis Weisdorf klubbades för 4 600 kr (3 000) hos Bukowskis.

Det var dock inte alla som älskade lampan. Weisdorf blev kritiserad för att ha efterliknat Verner Pantons Månlampa. När Weisdorf frågade Poul Henningsen vad han ansåg om det hela löd svaret: ”Ingen av dem är riktiga lampor, men som damhattar är de ytterst olika.”

Louis Weisdorf slutade på Tivoli 1971 och tre år senare dog Simon P. Henningsen. Men arkitekttrions lampor kan fortfarande avnjutas i den gamla parken om man nu inte vill buda hem dem till vardagsrummet.

1962 formgav Simon P. Henningsen trädgårdslampor i galvaniserad metall till restaurang Divan 2 på Tivoli.
Divan 2 är ett av de mest kända matställena på Tivoli. 1962 formgav Simon P. Henningsen trädgårdslampor i galvaniserad metall till restaurangen. Lampan sattes i produktion hos Lyfa så att även privatpersoner skulle kunna köpa dem till sin trädgård. Fyra exemplar klubbades för 6 200 danska kronor (5 000) hos lauritz.com 2016.

Viktiga årtal i Tivolis designhistoria

  • 1843: Dörrarna till Tivoli öppnas den 15 augusti. En av parkens första gäster är H.C. Andersen.
  • 1941: Poul Henningsen anställs som arkitekt på Tivoli.
  • 1943: Poul Henningsen flyr till Sverige men återvänder till Danmark när kriget är över.
  • 1948: Simon P. Henningsen anställs som chefsarkitekt.
  • 1961–71: Louis Weisdorf anställs som designchef under Simon P. Henningsen.
  • 1967: Poul Henningsen avlider.
  • 1968: Affischtecknaren Ib Antoni designar en lampa och en affisch till Tivoli.
  • 1974: Simon P. Henningsen dör efter att ha varit chefsarkitekt på Tivoli i 26 år.

Tivoli – Danmarks mest välbesökta turistmål

Nöjesparken Tivoli ligger i hjärtat av Köpenhamn och grundades 1843 av den danske journalisten Georg Carstensen. Parken är Danmarks mest välbesökta turistmål med världens äldsta berg- och dalbana i trä, byggd 1914.

Särtryck av Tivolis jubileumsaffisch från 1968 av Ib Antoni
Särtryck av Tivolis jubileumsaffisch från 1968 av Ib Antoni finns att köpa på Illumsbolighus.com för 395 danska kronor.

*Schalburgkorpset var en kår med danskar i tysk tjänst som verkade i Danmark under den tyska ockupationen.

Av Majken Eliasen 

Foto: Tivoli, Respektive auktionshus 

Annons