Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Göril skapade drömboende i miniatyr – mattan har 85 000 korsstygn

22 apr, 2025
author AV: Petra Kjellström
AV: Petra Kjellström
Göril skapar dockhus med designmöbler i miniatyr. Ett dukat bord med servetter, Ögla-stolar, Fornasetti-tallrikar på väggen. Porträtt på Göril, en kvinna med mörkt hår och blommig klänning.
Foto: Frida Ekman
Vem vill inte fylla ett fyravåningshus med designklassiker? Göril Larsson har inrett sitt drömhem i mini-format – ett dockskåp med möbler och prylar hon har tillverkat på egen hand.
– Mattan jag broderade innehåller 85 000 pyttesmå ­korsstygn.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny houseBrand logo
Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny house

Blicken dras direkt till det fyra våningar höga dockskåpet som står placerat i Göril Larssons vardagsrum. Att kika in där sätter igång såväl fantasin som nyfikenheten. Dockskåpet är ett drömhus fyllt av allsköns vackra ting – kakelugnar, antikviteter, snittblommor och skulpturer – i miniatyrformat. Nästan all inredning i skåpet har Göril tillverkat själv. Hur många timmar hon har lagt ner på skåpet är inte viktigt, tycker hon.

Ett rum med gröna väggar och inredning inspirerad av Josef Frank och Svenskt tenn.
Det Josef Frank-inspirerade vitrinskåpet är av betsat balsaträ med tunna PVC-ark som glas och spegelplast som bakgrund. I skåpet står pärlor som agerar vaser, skulpturer och ljusstakar. Svenskt tenn-lejonet ovanpå är gjort av fimolera som målats med kromfärg.Foto: Frida Ekman

– För mig är miniatyrbygge ett kreativt uttryck och en form av terapi helt utan krav för att hantera livet med kronisk sjukdom och då räknar jag inte tiden, utan det absolut viktigaste är själva processen och att njuta av pysslandet. Därför fokuserar jag istället på hur varje projekt känns och vad jag lär mig under resans gång. För mig är det avkoppling att pyssla med miniatyrskapande.

Dockskåpet är en variant av hennes eget drömboende. Miljöerna, prylarna och möblerna är sådant hon blir inspirerad av och som hon gärna skulle äga i framtiden.

Att skapa dockskåpet, alla föremål och all inredning, har varit av extra stor vikt för Göril som sedan några år tillbaka är diagnostiserad med en kronisk mag-/tarmsjukdom. Sjukdomen är något som påverkat hennes liv, och vardag, på flera olika sätt. När smärtan är som värst finns inte alltid orken till att göra så mycket.

Fakta/Göril Larsson

Bor: Lägenhet i ­Uppsala, tillsammans med maken Frans och hunden Nalle.
Yrke: Kundtjänstmedarbetare och översättare.
Instagram: @t.i.n.y.t.h.i.n.g.s

Ett kreativt utlopp

Rum med öppenspis, kristallkrona, teservis med Berså-mönster.
Salongen är inredd med en ”Lundby-dockhus” sittgrupp som klätts om. Tavlan är ett motiv från nätet som skrivits ut med skrivare. Ljuskronan är gjord av en gammal brosch, en fiskkrok, antika glaspärlor och en risgrynslampa.Foto: Frida Ekman

– Miniatyrbygge är ett ­kreativt utlopp för mig. Jag kan anpassa hur mycket jag jobbar efter hur jag mår för stunden. Jobbigare dagar väljer jag små projekt, som inte är krävande. På en bra dag ägnar jag mig i stället åt sådant som är svårare och tar längre tid, ­berättar hon.

Annons

Senaste tiden har dock pysslandet begränsats mycket på grund av Görils sjukdom. Men hon hoppas att så småningom vara tillbaka på skaparbanan.

– Det finns så många idéer och projekt jag vill kasta mig över. Det är frustrerande när hjärtat vill så mycket mer än vad kroppen orkar. Under längre perioder har jag varit tvungen att pausa pysslandet, vilket känns tungt eftersom den kreativa processen har en så positiv inverkan på mitt liv. Pysslandet ger mig andrum, fyller på med positiv energi och ger mig massor av glädje. Att försvinna in i miniatyrernas värld och skapa sin egen bubbla är verkligen det bästa jag vet!

Hittade i antikbutik

"Äkta matta" med orientaliskt mönster i miniformat gjord av broderiduk och tråd. inspiarationen till mattan syns i tv-serien Downton Abbey.
Mattan som synts i tv-serien Downton Abbey finns i Highclere castle i England. Göril letade upp en bild på nätet och började skapa. ”Jag ritade ett broderimönster inspirerat av den. Att göra mattan har tagit mer än 85 000 korsstygn på finrutig broderiväv”, säger hon.Foto: Frida Ekman

Göril, som alltid varit en ­kreativ person, tycker om skapade i alla dess former. Hon tycker lika mycket om att måla som att rita, sy eller pyssla. Att skapa ett dockskåp var något hon varit sugen på att göra under en längre tid. När det här skåpet dök upp i antikbutik kändes allt rätt. Skåpet var redan från början omgjort till ett dockskåp.

– Jag har satt min prägel på det. Uppdelningarna till rummen och dörrarna har jag gjort själv. För att få mysig känsla har jag dragit in el, så nu går det att tända lampor.

Solspegel av grammofonstift

Sovrum med William Morris mönster Pimpernel på väggarna, kakelugn, solspegel och dubbelsäng.
Sovrummets väggar är klädda i William Morris-mönster som är förminskat i ett fotoredigeringsprogram och sedan utskrivet. Kakelugnen är gjord med en ­hushållspappersrulle som bas. Kaklet är papper med ett tunt skumlager och ett handmålat mönster. Dörrarna är i mässingsplåt och kronan på kakelugnen är av fimolera.Foto: Frida Ekman

Att skapa möbler och prylar har krävt en kombination av fantasi, uppfinningsrikedom och en stor dos tålamod av Göril. Noggrannheten och omsorgen för detaljer som lagts på dockskåpets prylar och pinaler är minst sagt imponerande. En ståtlig ­prydnadspåfågel är till exempel tillverkad av fjädrar från Görils pappas gamla flugfiskeutrustning. Några tjusiga väggljusstakar är tillverkade av smyckesdelar som köpts från loppis. En guldig solspegel är tillverkad av, bland annat, gamla grammofonstift.

Sparar på småsaker

Kök med köksö och rutigt golv i svart och vitt.
I köket finns en bardel av balsaträ som skurits till, putsats, limmats och målats. Lamporna över baren är riskornslampor köpta från en miniatyraffär och diverse smyckesdelar och pärlor.Foto: Frida Ekman

– Hur man tillverkar möbler och ­detaljer har jag klurat ut på egen hand. Jag har samlat massa material och sparat på småsaker och sådant jag ­tänker kan komma till användning, säger Göril.

Annons

Göril använder ofta återbrukat material i sitt skapande. Hon letar efter sådant som ­tyger, spets, knappar eller ­andra intressanta föremål på loppisar och i second hand-butiker.

Översikt över dockskåp i flera våningar.
Göril Larsson har inrett ett fyra våningar högt dockskåp med skicklighet och kreativitet. Flera av möblerna och prylarna är skapade på egen hand av återvunnet material.Foto: Frida Ekman

– Man kan även använda sig av vardagssaker som finns överallt. Grenar från naturen, toarullar eller korkar kan ­förvandlas till något helt annat. Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Göril.

Downton Abbey inspirerade

Dockskåpet är i skrivande stund klart, även om det alltid kommer vara en pågående process. Nu är ett nytt stort projekt är även det sjösatt. På ovansidan av skåpet har Göril byggt till ett orangeri. Inspirationen till tillbyggnaden har hon hämtat från Gripsholms orangeri i Mariefred. Golvet är en micro-mosaik kopierat från ett golv på ­Millesgården. Orangeriet är fyllt med träd, växter, statyer, sittmöbler och andra spännande detaljer.

– Jag har broderat en matta som kanske ska ligga i orangeriet. Den är inspirerad av en matta, som jag förälskade mig i, från tv-serien Downton Abbey. 85 000 pyttesmå ­korsstygn tog det att få den färdig.

Bokhylla med skulpturer, uppslagsböcker, guldfiskskål och gröna växter.
Biblioteket är fyllt av vackra föremål. Skulpturerna är fyrkantiga trä- och metallpärlor. Den fina glaskupan har Göril gjort av ett avsågat glasrör från en vaniljstångsförpackning och en metallknapp till botten.Frida Ekman

Den som är nyfiken på livet i mini-format gör rätt i att besöka Hallwyllska museet i Stockholm där utställningen Den lilla vida världen – Miniatyrer, modeller och dockskåp öppnar 9 maj. Till den har Göril lånat ut sitt orangeri, men också skapat en miniatyrversion av matsalen i museet, ner i minsta detalj.

Annons

– Till en början var planen att återskapa några enstaka möbler. Men tack vare det imponerande arbete som Wilhelmina von Hallwyl utfört med att katalogisera alla detaljer, från arkitektritningar och bilder till beskrivningar och mått på föremålen, samt att många av objekten och möblerna i matsalen är upprepningar, växte projektet till att bli en replika av hela matsalen.

Bild på en matsal med långt dukat bord och stolar. Från vänster kommer en hand in, det framgår att rummet är i miniatyr.
På Hallwyllska museet i Stockholm ställer Göril ut en miniatyr-kopia av matsalsdukningen i "Dukat för fest!", en utställning från 2023.Foto: Göril Larsson

Göril har bestämt sig för att fortsätta med miniatyrbyggena så länge hälsan tillåter.

– Jag har en dröm om att en dag kunna bygga ett dockhus från grunden, gärna inspirerat av de fantastiska miljöerna som scenografen Anna Asp skapade i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander, men än så länge kommer jag fortsätta bygga till och göra förbättringar i dockhuset och orangeriets trädgård.

5 tips för att lyckas med miniatyrbygget

1 Hitta eller bygg ditt dockskåp. Om du inte väljer att bygga ett själv, hitta först dockhuset du vill jobba med. Bestäm sedan skala och om dockhuset ska ha belysning.

2 Andras skräp kan vara ditt guld. Leta material på loppisar och håll ögonen öppna efter allt sådant du redan har hemma som kan bli till möbler eller prylar.

3 Skapa moodboards för att samla inspiration. De kan innehålla allt från bilder på möbler till prylar, mönster eller färger. Allt som skapar känslan du är ute efter.

4 Investera i bra verktyg. Vassa knivar, saxar i ­olika storlekar, linjaler och en större skärmatta är ­exempel på saker som ­kommer väl till användning för miniatyrskapande.

5 Ha tålamod och ha roligt på vägen! Våga experimentera och prova olika material. Sitter du fast? Lägg åt sidan och återkom senare. Det ska vara lustfyllt och roligt att hålla på, det är hela poängen.

Annons