Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Tid för skolstart – fina gamla skolsaker att fynda på loppis

31 jul, 2021
author Maria Ohlsson
Maria Ohlsson
Till väsnter gammal skolbänk och gammal skolplansch med lilarandig tapet i bakgrunden, till höger svartvit bild av flicka med famnen full av papper och pärmar samt penna i munnen.
Högläsning, sångstunder och hårda övningar i gymnastiksalen. Vi ser tillbaka på stunderna i folkskolan med hjälp dåtidens charmiga föremål. De flesta av dem finns inte kvar i dagens skolor – nu är det istället hos antikhandlare, auktionshus och på loppisar du ska leta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lenas ABC lär dig alfabetet

Med bokstavsbilderna LenasABC är det roligt att lära sig alfabetet. En komplett mapp från 1939 klubbades på Stadsauktion Sundsvall för 800 kronor.

Antika bokstavsbilder.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Dags för gympa!

Framkallar känslor av skräck eller triumf. Hur det än är med det blir gymnastikbocken ett intressant inslag i inredningen. Klubbat pris på Auktionshuset Gomér & Andersson blev 1800 kronor.

Annons

Nu ska vi sjunga av Alice Tegnér

Älskade klassikern Nu ska vi sjunga av Alice Tegnér minns vi med glädje. Sångboken gavs ut första gången 1943 och har kommit ut i många nygåvor sedan dess. Hos Växjö Auktionskammare klubbades den med 15 andra böcker för endast 250 kronor.

Fem gamla böcker: Nu ska vi sjunga, Kokbok, Bröderna Grimms sagor, Heja, Pelle Svanslös! och Pippi Långstrump.
Annons

Söt studiehörna med skolplansch och skolbänk

En gammal skolbänk passar fint i barnrummet men den blir väldigt fin även i ett vardagsrum. Gamla skolplanscher finns med många charmiga motiv och de är efterfrågade på andrahandsmarknaden.

En gammal skolbänk och en gammal skolplansch.

Roligt att räkna med antik kulram

Denna kulram från tidigt 1900-tal har säkert hjälpt många barn att lära sig räkna. En raritet i dagens digitala tider. Höjd 141 cm. Hos Auktionsverket Engelholm såldes den för 1100 kronor.

Kulram i trä från tidigt 1900-tal med gula och röda kulor.

Håll koll på länderna med antik jordglob

Gamla jordglober är fina som inredningsdetaljer idag. Och visst är det intressant att se hur olika landsgränser har förändrats med tiden. Globen från 1900-talets första hälft mäter ca 99cm. Slutpriset hos Auktionshuset Kolonn blev 700 kronor.

Annons
Jordglob med träfot från 1900-talets första hälft.

Spara en slant i skolsparbössan

Kring 1940–50-talen hade skolorna särskilda skolsparbössor och där fick barnen lägga sina sparade slantar. Slantar har vi inte så många idag, men visst är sparbössan en charmig tidsmarkör. Klubbad för 300 kronor hos RAAuktionsverket Norrköping.

Annons
Annons