81-åriga Ewas härliga hobby – tillverkar julkrubbor: ”Det är meditativt”
Efter att ha utbildat sig i tekniken håller hon nu egna kurser.
Hemma i Ewa Winqvists hus i skånska Glumslöv är både att skapa och inreda med julkrubbor en viktig del av julfirandet.
Hon älskar att slå sig ned och tillverka bibliska figurer – till exempelvis krubbfigurer.
– Det är både roligt, avkopplande och mycket meditativt för mig. Sedan tror jag att det är viktigt att man fortsätter aktivera sig på olika sätt efter att ha blivit pensionär. I det här skapandet får man använda både hjärna och motorik, ler Ewa.
Schwarzenberg skiljer sig mot de traditionella julkrubborna
Hon har sedan många år tillbaka tyckt om att sticka och att pyssla i trädgården – att tillverka bibliska figurer är en för henne betydligt yngre hobby.
Den startade under ett besök hos hennes svägerska i Schweiz – som hade gjort egna figurer med handledning av en kursledare i metoden Schwarzenberg.
– Julkrubbor har alla sett. Många är vackert snidade i trä, andra i porslin. I vårt hem hade vi plastfigurer, som barnen fick hjälpa till att ställa upp. Alla figurer hade samma kroppsställning och ansiktsuttryck. Men de som svägerskan gjorde skilde sig mycket mot de traditionella. De har inget ansikte – men man kan forma kroppen till en rörelse, ett uttryck eller en känsla.
Ewa Winqvist
Ålder: 81 år.
Familj: Maken Nils-Eric, två vuxna barn, fem barnbarn.
Bor: I ett hus i Glumslöv, Landskrona kommun.
Yrke: Pensionär, leg. barnmorska.
Intressen: Samhällsfrågor – bland annat språkträning för invandrare, körsång, trädgård, stickning, kyrkan och bibliska figurer, krubbfigurer.
Här kan du läsa mer om bibliska figurer: bibliskafigurer.se
Hon fortsätter:
– Ursprunget till krubborna kommer från en nunna i Schweiz, för mer än 50 år sedan. En grupp kvinnor ville ha en egen krubba hemma. Nunnans far var elektriker, sladdar blev till kroppen, fötterna gjordes av blytyper från en typograf. Man klädde sedan figurerna i tidstypiska kläder. Till slut när man gjort alla krubbfigurer fick alla en egen julkrubba där hemma.
Föreningen VKBFS i Schweiz tog sig an konceptet, och arrangerar nu utbildningar i alplandet för att bli kursledare. I Schweiz, Tyskland, Österrike kan man speciellt vid juletid se dessa figurer, som har det fullständiga namnet Bibliska figurer Schwarzenberg.
Material skickas från Schweiz
Svägerskan kontaktade en väninna som hjälpte Ewa att tillverka sina första figurer. Därefter gick hon en formell utbildning via VKBFS.
– Samtidigt som jag gick min utbildning kom en kursledare från VKBFS till Sverige och utbildade Jaya Roos och Helena Thelin – mina kommande kursutbildarkompisar. Krubbfigurer är fortfarande huvudsaken, men man har utvecklat andra teman i Bibeln. Däribland påsklandskap, samt personer som är väsentliga för att berätta Bibelns budskap.
Oftast är det församlingar som vill ha krubbfigurer, men ibland även privatpersoner i sina hem.
– Grundmaterialet får vi skicka efter från Schweiz, kläderna görs av naturmaterial, enfärgat eller smårandigt. Inte blommigt eller rutigt, det kunde man inte göra på Jesu tid.
Färgskalan går i dova färger, förutom kläder till de tre vise männen eller andra kungar. Maria är också finare klädd. Oftast klär de henne i rosa eller blått. Färgerna tas från ikonerna och figurerna är cirka 30 centimeter.
– Vid skapandet används en sisalklädd ståltråd och huvudet formas av en frigolitkub. Man skär kuben på ett speciellt sätt och sätter sedan lera på den och händerna. Ansiktet får nu en mjuk form och händerna formas utan fingrar. Sedan är det blyfötter som gäller – kanske inte helt optimalt, men är det bästa materialet för att få dem att stå ordentligt.
Stallet är gjort av gamla takbrädor
Eva kan hålla med om att det låter väldigt styrt, men det är viktigt att man bibehåller kvalitén.
– Rekvisita till scenerna kan man göra själv och mycket kan man köpa i Schweiz. Jag åker ner till föreningens årsmöte varje år, där har man vart annat år en marknad med ”krubbmaterial”. Mitt stall har min man gjort av gamla takbrädor, som var mossbelupna och Jesusbarnets bädd är också hemmagjord.
Julen är mycket betydelsefull för mig
Hon och hennes kollegor har haft flera utställningar i församlingshem, kyrkor och bibliotek. Framför allt till jul och påsk, men också för att åskådliggöra Bibeltexten inför söndagen.
– Julen är mycket betydelsefull för mig och jag vill att det ska vara en traditionell sådan, med kyrkogång, framhåller Eva.
Hon brinner verkligen för att lära ut hur man tillverkar de bibliska figurerna till så många som möjligt.
– Vi har i dagsläget utbildat ytterligare tretton personer i Sverige som får hålla i kurser och hoppas att det sprider sig ännu mer. Många som har testat tycker att det är lika roligt som jag. Det är lite svårt att förklara hur det går till, därför tycker jag att de som är intresserade i stället ska anmäla sig till en kurs, ler Ewa Winqvist.