Det lilla extra: Fritt fram för småborden!
Under 1700-talet uppkom flera nya typer av småbord som för alltid kom att förändra vårt sätt att möblera. Än idag är ett praktiskt litet bord vid läshörnans fåtölj ett måste i många hem, andra föredrar kanske det rullbara drinkbordet i vardagsrummet. Oavsett vilket, har den som söker klassisk elegans många olika bordstyper att välja mellan.
Se också: Antikrundan - 8 saker du inte visste om programmet
Efter den strikta och ceremoniella barocken följde en våg av förnyelse och utveckling som manade fram ett nytt och i jämförelse otvunget sätt att leva. I kölvattnet skapades också nya möbeltyper med nättare former som banade väg för en friare möblering.
Den nya epoken och stilriktningen kom att kallas rokoko. Stor vikt lades nu vid bekvämlighet och rummen, som överlag var mindre än tidigare, möblerades med sittvänliga stoppade stolar, soffor och fåtöljer, och i anslutning till dessa moderiktiga flyttbara småbord. Rummen var dessutom varma, då kakelugnen med sitt sinnrika rörsystem var konstruerad så att den värmde upp hemmen betydligt effektivare än tidigare värmekällor. För att njuta ordentligt av värmen flyttas bordet fram till kakelugnen. När dagsljuset inte längre räckte till, placerades det i stället vid fönstret för att utnyttja solens sista strålar.
Kring de små borden samlades man i allmänhet för att samtala, njuta av moderna drycker som kaffe, te och choklad och för att handarbeta. Det var eleganta bord med rokokosvängda ben och konturerad sarg som hade en avtagbar bricka av fajans. Typen kallas tebord, eller kort och gott brickbord, och hörde till det burgna hemmets nya favoriter.
Under 1700-talet var det i borgerliga och adliga kretsar också populärt att ägna sig åt sällskapsspel av olika slag. Detta märks på det relativt stora antal spelbord som har bevarats till våra dagar. Spel med kort förekom i Norden redan under 1500-talet, men det var först under 1700-talet som det blev ett extra omtyckt nöje. Ett tidsfördriv som kunde löna sig, då man gärna spelade om pengar. Bordsskivan kläddes ofta med grönt skinn eller med ”grönt kläde” som man sa på den tiden.
Populära spel var kadrilj och whist, det sistnämnda är ett klassiskt engelskt kortspel för fyra deltagare. Vissa spelbord utrustades också med gropar för spelmarker som placerades till höger om varje spelare. Varje hörn fick normalt runda ställ där ljusstakar kunde placeras så att spelet kunde fortsätta även efter mörkrets inbrott.
”Möbeltyper med nättare former banade väg för en friare möblering”
1700-talets kanske mest flexibla bord var fällbordet. Typen har ett centralben med tregrenad fot och rund, oval eller fyrkantig skiva som fälldes ner när bordet inte användes, varpå det tog minimalt med plats. Skivan kunde vara målad med ett idylliskt motiv och när möbeln placerades vid väggen vändes motivet ut mot rummet likt en målning. Om det inte var dekormålat, var det fanerat, vanligen med rot. Fällborden användes i många sammanhang och flyttades runt i sällskapsrummen, mindre modeller användes som sängbord.
De nya bordstyperna fick namn som spelbord, damarbetsbord, toilettebord och tebord och fortsatte att tillverkas under hela seklet men anpassades efter nya modeströmningar. I enlighet med nyklassicismens och det sena 1700-talets stilideal rätades benen ut och smalnades av. Det var inte ovanligt att benen försågs med små trissor, som gjorde dem ännu enklare att flytta.
Under empiren och det tidiga 1800-talet fortsatte de små bordens stilutveckling. Under 1800-talets senare del dök speciella rök- och serveringsbord upp. 1900-talet har i sin tur bidragit med lampbord, drinkbord och serveringsvagnar i allt från stram art déco till organiskt formad modernism.
Antikt tebord för en halv miljon kronor
Ett av de finaste moderna borden är ett tebord tillverkat 1956 av Peder Moos för den danska ambassaden i Washington. Denne ekvilibristiske snickare och formskapare arbetade som äldre tiders mästare med det goda hantverket i fokus. Hans möbler specialtillverkades därför och framställdes med handverktyg. Priset blev därefter men så även kvaliteten, vilken går igen i minsta detalj. År 2014 såldes bordet hos Bruun Rasmussen där en köpsugen publik bjöd upp det till 540000 danska kronor (250000).
Men på andrahandsmarknaden går det också att hitta mängder av trevliga småbord som bättre passar den mindre plånboken. Utbudet är rikt och varierat och bakom varje bord finns en intressant historia som berättar om såväl ålder som ursprung.
”Kring de små borden samlades man i allmänhet för att samtala, njuta av moderna drycker och för att handarbeta”
Drinkvagnen
Omtyckta på andrahandsmarknaden är 1900-talets drink- och serveringsbord. De har blivit populära inslag i många hem senaste åren, men drinkvagnens historia går längre tillbaka än så. Bordstypen började som tevagn i det viktorianska England. Men säkert serverades även en och annan drink från tevagnen, kanske Storbritanniens signaturdrink Pimm’s Cup.
Denna spritade fruktbål har anor från första delen av 1800-talet och har med tiden blivit en klassiker på såväl tebjudningar som polomatcher hos den brittiska överklassen. Cirka hundra år senare började man i USA använda vagnarna till servering av drinkar, eftersom man efter andra världskriget var redo för en ny tid med mer fest.
1950-talet utgjorde startskottet för efterkrigstidens välfärdssamhälle och masskonsumtion. Freden utmålades som en drömvärld, soldaterna kom tillbaka från kriget och kvinnorna återvände till hemmet som dukades upp till fest. En enorm comeback fick drinkvagnen 2007 tack vare tv-serien Mad Men, som utspelar sig i 1960-talets New York. I serien syns drinkvagnar i var och varannan miljö, vilket dessutom medförde att klassiska cocktails fick en renässans.
Drinkhistoria
Black Velvet
I det viktorianska England där de allra rikaste och de fattigaste av fattiga levde sida vid sida reste drottning Victoria landmärke efter landmärke. År 1861 dör hennes make och för att hedra prinsgemålen Albert skapas drinken Black Velvet, som är en blandning av champagne och Guinness. Drinken symboliserar tydligt sin tid och är en mix av rikedom och fattigdom, lyx och lidande, liksom livet och döden i en och samma blandning.
Manhattan
På andra sidan Atlanten i New York var klassklyftorna gigantiska under 1800-talet och bostadsytan mycket liten. Ur misären reste sig några av världens första skyskrapor och samtidigt en cocktail med amerikansk bourbon (whiskey) och vermouth som serveras på hög fot. Drinken Manhattan lär ha serverats första gången 1874 på The Manhattan Club.
Hanky Panky
I början av 1900-talet har kvinnor precis fått rösträtt i stora delar av Europa, även om det är ljusår kvar till dess att man ens kan prata om jämställdhet. I den mansdominerade barvärlden har Ada Coleman (1875–1966) siktet inställt på att ta över Londons bartenderscen när hon anställs på The Savoy Hotel i början av 1900-talet. Hon tar snart också tar över rollen som barchef och hon är på god väg. Ryktet om den kvinnliga bartendern som blandar nytänkande drinkar sprider sig snabbt. Hennes berömda klassiker Hanky Panky, som består av gin, röd vermouth och Fernet-Branca, mixar hon till en av sina stammisar som brister ut: By Jove! That is the real Hanky Panky!
.
.
.
.
.
.
Foto: Respektive auktionshus
Läs mer om småbord i Antik och Auktion nr 1, 2022