Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Besök antik- och loppmarknaden på Östregård i Småland

08 maj, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Lopp- och antikmarknad i Moheda
Loppisen på Östregård i småländska Moheda har allt du kan begära och lite till. Mängder av prylar förstås, allt från gamla kökssoffor till färgglada äggkoppar från 1950-talet. Men här finns också ett trevligt fik och under sommarsäsongen står till och med en korvvagn på gården. Följ med till en klassiker i loppiskretsar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ljudet av en klocka bryter stillheten på gården och den mittersta av flera ladudörrar öppnas. De väntande fyndjägarna reagerar direkt. De allra ivrigaste far iväg som spjut, lämnar innergården som är full av möbler och prylar, grabbar en korg i farten och dyker in i det första av alla välfyllda utrymmen i den stora byggnaden.

Antik- och loppmarknaden i Moheda har öppnat.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ann-Kristin Johansson I dörrkarmen iså loppmarknaden
På Östregård finns föremål från sent 1700-tal och framåt. ”Ibland har vi dyrare saker men vi ligger i mellanskiktet prismässigt. Vi vill hellre sälja till många än att ha för smalt utbud”, säger Ann-Kristin Johansson.

Loppis Småland – Östregård i Moheda

Snart fylls de stora ladorna med fler besökare som rör sig i lugnare takt. Det gör de rätt i, för det finns så mycket att se att det är lätt att missa något spännande. Även om ägaren Ann-Kristin Johansson och hennes team organiserat olika typer av föremål på olika platser krävs pigga och uppmärksamma ögon.

I en hörna står saker från jugendtiden, i en annan ting från 1950-talet, och så finns det som kallas gubbdagiset, fullt med gamla verktyg. Men för att komma dit måste man gå ut på gården och in genom en annan dörr.

Östregård, inne i den största ladan. Söndag klockan 10.30.

Febril verksamhet råder så här en och en halv timme innan dörrarna slås upp. Dammsugare väsnas, personalen flyttar saker, förbereder kassorna och ser till att högarna med tidningspapper intill är stora. Papperet ska snart användas för att slå in alla ömtåliga föremål som kommer att byta ägare under dagen.

Gammal köksvåg
Det lilla ”köksrummet” med ting från förra sekelskiftet och framåt drar till sig många kunder. Så många att det på sommaren brukar bildas en liten kö utanför.

Den vida kända antik- och loppmarknaden, Knut Knutsons favorit, är bara öppen på söndagar klockan 12–18. Varje vecka mellan april och september, mer sällan under vintern. Men de dagarna är toppen av ett isberg när det gäller jobb. För mycket av arbetet sker förstås när Östregård har stängt.

Annons

Familjeföretaget köper upp dödsbon, och handlar ibland på auktioner. Sedan går lastbilar fram och tillbaka till loppisen, fulla med finheter. Sakerna ska sorteras, bedömas och ställas fram på lämplig plats. Affärerna går utmärkt, under juli så bra att man knappt hinner med att fylla upp hyllorna med nytt.

Östregård. Klockan 14.30.

Kaffetermosens pump väser när ytterligare en kopp hälls upp på kaféet längst bort i lokalen. Brottstycken av samtal hörs från borden – också de till salu – där loppiströtta satt sig med en kaffe och kaka för att samla kraft inför andra ronden med de tusentals prylarna.

Engelska Ewa Skofteröd och Ben Woodhouse på loppis
De har kommit hela vägen från London. Ewa Skofteröd och Ben Woodhouse bor i England men är och hälsar på Ewas föräldrar som bor i närheten. Med sig tillbaka till ”The Big Smoke” tar de en gammal skolplansch som de betalade 295 kronor för.

Det är något lugnare i ladan, även om det fortfarande kan ta en stund att ta sig fram i de trängre gångarna när någon vill syna ett glas eller en gammal kaffemalare noggrannare. Ann-Kristin Johansson har till slut lite tid över för en pratstund.

Innan hon och sambon Anders Gunnarsson köpte Östregård i mitten av 1990-talet hade paret sålt antikviteter och begagnade möbler på antikmässor och samlarmarknader under många år. Ann-Kristin själv har antikviteter i blodet.

– Min pappa hade en auktionsfirma i Västergötland så jag är uppvuxen i en fyndlada.

En åderlåtare med ask
Ett föremål som definitivt tillhör avdelningen för udda saker: en åderlåtare med ask. Inte förrän på 1850-talet upp-hörde åderlåtning som allmän
behandlingsmetod vid sjukdom.

Hon och Anders sålde mycket möbler på export under 1980- och 1990-talet.

– Vi köpte hela hem och det som blev över lämnade vi in på pappas auktion för att bli av med det. Kapitalförstöring tänkte vi, man borde ju ha ett ställe. Och så blev det här till salu, berättar Ann-Kristin.

Annons

Resten är, som man säger, historia. Nu vallfärdar människor från hela Sverige till Östregård i Moheda som har blivit ett ganska stort familjeföretag.

– Det kommer folk från Göteborg, Malmö och Stockholm. Och vi har några som kör hela vägen från Umeå en eller två gånger om året, alltid med släpet påkopplat.

Lundabon Malini Hatti letar bland krukor
Längs väggen ligger gamla krukor i olika storlekar. ”De är så bra att plantera sticklingar i”, säger Lundabon Malini Hatti som är i Moheda för att besöka vänner och passar på att se vad Östregård har att erbjuda. Hon samlar annars på tallrikar i serien Gröna Anna från Rörstrand och Fasan från Gustavsberg. ”De brukar vara dyrare, här såg jag att de bara kostar 40 kronor styck”, säger hon.

– Vi brukar ha runt 1 300 besökare normalt, men på sommaren, i juli, kan vi ha runt 3 000 på en dag. Rekordet är 3 400.

E4:an i närheten av Örkelljunga, klockan 17.15.

Radion spelar ABBA. Solen skiner in i bilen som är fullastad med saker. En solgul matta, glas, ett par ljusstakar i tenn … Vår loppisresa till Småland gav mersmak. Vi kommer tillbaka. Men nästa gång när vårvindarna inte är fullt så friska. Ann-Kristin Johanssons ord om de bästa stunderna på Östregård finns fortfarande i färskt minne.

– Det klart mysigaste med det här är när folk sitter och fikar i hela trädgården med sina påsar och visar upp vad de har köpt för varandra.

Vintage-kläder på loppis
Klädintresserade hittar även en del vintage. Ibland kommer ett parti extra fina plagg, men då tar det slut med en gång, berättar Ann-Kristin.

Hur hittar jag till loppisen?

Antik- och loppmarknaden på Östregård ligger i Moheda, Småland. Vägbeskrivning och kontaktuppgifter hittar du här.

När har loppisen på Östregård öppet?

Loppisen på Östregård i småländska Moheda är bara öppen på söndagar klockan 12–18. Varje vecka mellan april och september, mer sällan under vintern.

Porslin på loppis
Den som vill duka för fint kaffekalas hittar lätt rekvisitan i Moheda.

Av Anna Chigot Eriksson

Foto: Matilda Svensson

Annons