Gå på auktion i sommar – nu börjar fyndjakten!
Redan en timme före visningen och hela två timmar före själva auktionen strömmar folk till den gamla 1800-talsgården i Röetved norr om Kristianstad.
Det är en av de få klassiska gårdsauktionerna som har kunnat hållas efter att folkhälsomyndighetens coronarestriktioner lättades förra sommaren och intresset är stort. Snabbt fylls varje ledig plats på fälten runt gården med bilar.
– Det är helt fantastiskt att vara här. Det är första gången på två år som vi är på en auktion och det är något som vi verkligen saknat, säger Kerstin Svensson, 68, som går runt och kikar på visningen tillsammans med sin man Sten Svensson, 70.
– Det vi är mest intresserade av är några vaser av Stig Lindberg. Om det blir rätt pris kan vi bjuda på dem, tillägger han.
Platsen vi är på är alltså den lilla byn Röetved knappt två mil norr om Kristianstad och auktionsdagen är en söndag i augusti.
Vas och skål av Stig Lindberg
Adolfssons Auktion i Osby håller en slagauktion hemma hos gårdsägaren, som efter att flera generationer levt och verkat på gården sedan tidigt 1800-tal, känner att han behöver sälja av lite föremål.
Över 400 utrop blir det och betydligt fler prylar eftersom mycket säljs i fyndlådor. Här finns allt från en gammal traktor, till leksaker i trä och plåt, husgeråd, verktyg och gamla allmogemöbler.
– Jag tror att vaserna och skålen som formgivits av Stig Lindberg är det som är hetast i dag. Men vi har också ett intressant bockbord som är sällsynt här nere i Skåne och ett par fållbänkar, berättade auktionsförrättaren Leif Adolfsson när visningen drog igång.
Det är en perfekt dag för en gårdsauktion utomhus i lantlig miljö. Efter några dagars ihållande regn lyser solen och den mättade sensommardoften av nyslaget hö är påtaglig
Snabbt blir det trångt i ladan och under det stora partytältet på gårdsplanen där visningen hålls trots att de flesta försöker hålla något så när säkert avstånd till varandra.
– Det är många här som är lika tosiga som jag, säger Birgitta Johansson, 73, med ett skratt medan hon studerar en porslinselefant som hon tror är en Vicke Lindstrand.
Hon har regelbundet åkt på gårdsauktioner runt om i södra Sverige i över 30 år. Därför var perioden mars 2020 till juli 2021 extra tråkig för henne.
– Men nu är det skönt att det börjat igen. Det är hela atmosfären runt en riktig slagauktion utomhus på landet som jag uppskattar. Det är så härligt att se och möta andra igen.
Goda råd inför en auktion
- Ta god tid på dig på visningen och leta efter naggar, sprickor, stämplar och annat som kan påverka priset.
- Gör upp en lista på föremålen du är spekulant på och googla för att se om det går att få fram ett eventuellt värde.
- Gör upp en budget för hur mycket du får göra dig av med. Ha en viss summa med dig i plånboken (lite svårare i dag när det går att swisha vid auktioner).
- Bjud aldrig på utgångspriset utan avvakta och för att se om det kanske sänks.
- Ät ordentligt före auktionen så att du inte är hungrig och ha med dig något att dricka.
- Töm blåsan före själva auktionen. Du vill inte riskera att missa något på grund av att du måste gå undan och uträtta dina behov.
Undersöker servis – Blå måsen
En bit längre bort står Ulla Stjernberg, 77, och Gunnar Stjernberg, 83, och undersöker om det finns nagg eller andra skador på en porslinsservis ”Blå Måsen” i 70 delar.
– Jag skulle vilja ha vasen, säger Ulla. Det är den enda jag saknar. De andra delarna i servisen har jag, men jag tror inte att jag kommer att ropa på hela servisen bara därför och de säljer ju tyvärr inte enbart vasen.
Även Christina Andersson, 63, från Kristianstad är lite intresserad av servisen ”Blå Måsen” medan hennes man Peter Andersson, 68, går runt och undersöker den danska traktorn av märket Bukh 403 från tidigt 60-tal.
– Yngsta dottern har precis flyttat hemifrån och har ingen kaffeservis. Men hon kanske inte skulle uppskatta att få ”Blå Måsen”, säger hon.
– Jag tycker traktorn är ett intressant projekt, men jag tänker nog inte bjuda på den, säger han.
Strax före klockan tolv går auktionsförrättaren undan och gurglar sig i en miniflaska whisky för att rensa strupen.
– Det är en tradition jag har. Det har jag gjort sedan jag började på mina föräldrars auktionsfirma på 80-talet, berättar han samtidigt som han spottar ut whiskyn.
Första utropet
Prick klockan tolv går Leif upp på en gammal skrinda och hälsar med hög röst alla välkomna till gårdsauktionen. Första utropet är ett järnspett som ropas in av en kvinna för hundra kronor.
– Det är också en tradition jag har. Jag börjar alltid mina auktioner med ett järnspett. Om det inte finns något bland de föremål som ska auktioneras ut tar jag med mig ett själv, berättar han.
Sedan går det i en rasande fart. Det ena föremålet efter det andra ropas ut. Före auktionen bedömde Leif Adolfsson själv att hela auktionen skulle ta fyra timmar – en förutsägelse som visade sig stämma nästan på pricken.
Först när en hörnstol ropades ut blev det lite budgivning mellan olika spekulanter och priset trissades upp innan Leif klubbade den för 250 kronor. En del föremål blev osålda, som en hemmagjord pall och lite finare köksstolar från 80-talet, trots att utgångspriset var nere på en tia.
Blombord i rotting, koppargryta och trähink
Praktiska saker och föremål som man ha till planteringar i trädgården blev de mest budgivning om. Ett blombord i rotting klubbades för 200 kronor, en stor koppargryta gick för 650 kronor och en trähink för 300 kronor.
Det blev inget ”Blå Måsen” för Christina Andersson. När priset var uppe på 1 300 var inte hon och bjöd längre.
Hennes man blev inte heller ägare till en traktor. Utgångspriset för den var 5 000 kronor, som sänktes innan budgivningen kom igång. Till slut ropades den in för 3 000 kronor av Paul Pålsson, 62, från Nöbbelöv utanför Kristianstad som besökte auktionen tillsammans med sin sambo Kerstin Magnusson, 61.
– Egentligen blev det 3 300 kronor eftersom det är tio procent i slagavgift på allt över 200 kronor. Men det var ändå ett mycket bra pris. Jag var beredd att gå upp till 6 000 kronor för att få den, berättar Paul, trots att traktorn var i mycket dåligt skick och inte gick att starta.
– Men jag ska piffa upp den. Antingen säljer jag den vidare eller så behåller jag den.
Käpp av tjurpenisar
Ett av de absolut mest udda föremålen på auktionen var en promenadkäpp som gjorts av två tjurpenisar. Det blev en del fniss i församlingen innan den klubbades för slutpriset 300 kronor.
Hur gick det då för föremålen som auktionsförrättaren Leif själv tyckte var de mest intressanta?
Bockbordet, där utgångspriset var 2 000 kronor, gick till slut för halva priset. Ett gammalt slagbord ropades in för 1 000 kronor, en fållbänk såldes för 1 500 kronor och porslinselefanten som misstänktes vara en Vicke Lindstrand gick för 650 kronor.
Två av Stig Lindberg-vaserna, ”Pungu” och ”Veckla”, ropades in för 800 respektive 400 kronor av personer som uppenbart var uppköpare från antikaffärer. Det tredje föremålet, en ”Fajans”, blev osåld eftersom ingen ville ropa på utgångspriset 1 000 kronor.
Nöjda efter dagens auktion
När eftermiddagssolen kastade långa skuggor från höbalarna på fälten vandrade auktionsbesökarna tillbaka till sina bilar. En del nöjda efter att ha gjort fynd, men alla glada över att det äntligen kunnat hållas en riktig gårdsauktion igen.
Men nöjdast av alla var nog ändå den lille femårige killen Mika Albrecht som fick en liten prydnadssegelbåt som gjorts av ett tjurhorn utan att ens ha behövt bjuda på den.
Han gick och tittade länge på den under visningen där den låg i en låda med en massa andra föremål. Under själva auktionen ropades lådan in av Johan Berglund, 55 från Tyringe.
– Gillar du segelbåten, sa Johan efteråt när han såg Mikas längtansfulla blickar. Då är det klart att du ska få den.