Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Sagan om Blå blom – här är allt du vill veta

30 jun, 2021
author Cecilia Sandbring
Cecilia Sandbring
Modeller och detaljer har kommit och gått genom åren. I början av 1900-talet försvann till exempel Gustavsbergs äldre typ av tekanna och en ny kaffekanna tillkom. Och 1911 kom lägre och vidare koppar med släta hänklar.
Servisen Blå blom är för många förknippat med svensk sommar och kaffe i bersån. Förebilden kom från England, och både Rörstrand och Gustavsberg har tillverkat den. Här får du veta historien bakom den populära servisen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I England kunde man göra pålagda reliefdekorer redan på 1700-talet, men först på 1830-talet började man applicera blå druvklasar och blommor i relief på vita tekoppar.

Bord dukat med blåvitt porslin, syren i en kanna och bullar på fat i grönska.
Flera tillverkare Det är Gustavsberg som förknippas med Blå blom, även om Rörstrand och flera andra porslinsfabriker tillverkat liknande serviser

De svenska porslinsfabrikerna kopierade deras arbetsmetoder, importerade lera och anställde engelska porslinsarbetare. År 1868 kom Rörstrand ut med sitt mönster ”upphöjda kulörta blommor”. Först i Sverige med pålagda blå dekorer på vit botten.

Gräddsnipa med blå vindruvsklase.
Trots att allt porslin med upphöjda blå detaljer kallas Blå blom i folkmun, är det endast Gustavsbergs vindruvsklasar från 1970 och framåt som är döpta till det.
Annons

Och 1876 presenterade Gustavsberg kaffegods ”upphöjda blå blommor”. Året därpå kom Rörstrand tillbaka med en kaffe- och teservis mycket lik Gustavsbergs i både form och dekor. Även Arabia tillverkade liknade porslin.

Vit kopp, gräddkanna och tekanna med blå blom.
Koppen och gräddkannan med druvklasar är Gustavsbergs. Rörstrand tillverkade liknande serviser med blå upphöjda blommor. Deras buktande tekannan i MZ-modell kom 1911 och hette Blå upphöjda blommor.

Så föddes Blå blom

Porslinsfabrikerna blomstrade vid sekelskiftet och på Baltiska utställningen i Malmö 1914 presenterade Gustavsberg Blå blommor som hel bordsservis i 59 delar för 12 personer.

Vitt porslinslock med Rörstrands blå blomdekor.
Rörstrands dekor är mer lik en blomma än Gustavsbergs druvklase.

De olika delarna tillverkades dels för hand, dels maskinellt. Porslinsmassan formades och gjöts i gipsformar och de blå blommorna stansas ut ur blåfärgad massa. Blommorna plockades upp med en tränål och sattes på det oglaserade godset. Därefter följde hänkling, sättning, rågodsbränning, polering, stämpling, glasering, glattbränning och slipning innan porslinet kunde paketeras.

Annons
Vitt porslin med Gustavsbergs Blå dekor.
1924–1938 tillverkades servisen Blå dekor, ritad av Gustavsbergs konstnärlige ledare Wilhelm Kåge, förvillande lik Blå blom. Den hade en pålagd solfjädersformad blomma med fem kronblad och användes på porslin av K-modellen.

Konkurrensen från utländskt porslin ökade och Gustavsberg såldes flera gånger – men produktionen av Blå blommor fortsatte. Servisen tillverkades både i flintgods och det betydligt dyrare benporslinet. Teknik, modeller och mönster har växlat under årens lopp.

Vit kaffekopp och fat med Gustavsbergs blå druvklasar.
Egentligen föreställer Gustavsbergs motiv inte alls blommor utan druvklasar. På 1870-talet tyckte de tydligen att det liknade en blomma. Kanske hade de aldrig ens sett en vindruvsklase?

Blå blom – den mest folkkära servisen

En tid räknas servisen som ”kompletteringsservis”, men nylanserades igen 1970 som en exklusiv kaffeservis med nya namnet Blå blom. 1995 röstades den fram som vår överlägset mest folkkära servis – men produktionen lades ner 2006.

Gustavsbergs versioner

1876: Upphöjda blå blommor

1911: Blå blommor

1970: Blå blom

Rörstrands versioner

1868: Upphöjda kulörta blommor

1911: Blå upphöjda blommor

1929: Blå belagda blommor

Visste du detta?

• Tekniken flytande blått kom år 1850.

Blå blom producerades i 138 år.

• År 1900 hade Gustavsberg 900 anställda.

• Blomman är egentligen en vindruvsklase.

• Samma servis utan ”blomman” heter Diné.

Från 1973 VDN-deklarerades Blå blom.

• Mot slutet tillverkades Blå blom i Korea.

År 2006 lades produktionen definitivt ner.

Annons