9 mästerverk av formgivaren Arne Jacobsen
Arne Jacobsen föddes 1902 och tog examen vid Konsthögskolan i sin födelsestad Köpenhamn 1927. Genombrottet kom två år senare då han tillsammans med Flemming Lassen ritade Framtiden Hus till Akademisk Arkitektförenings Bygg- och Bostadsutställning i Forum, Köpenhamn.
Se också: 6 saker du inte visste om Antikrundan
Därefter följde ett antal enfamiljshus, Bellevue Strandbad, Bellavista och Bellevue Teater som samtliga blev utmärkande för modernismen i dansk arkitektur. Det var vita byggnader i betong, stål och glas, släta ytor och öppna planlösningar.
Samarbetade med Louis Poulsen
Arne Jacobsen arbetade med totallösningar. När han ritade en byggnad, designade han allting ner till minsta detalj och levererade också ritningar för möbler, textilier, lampor, glas, bestick, ur, badrumsbelysning, dörrhandtag och mycket mer.
I samband med att Jacobsen arbetade med Stellings Hus i Köpenhamn i början av 1930-talet påbörjades ett samarbete mellan honom och Louis Poulsen då lamporna han formgav till projektet sattes i produktion.
Medan några av Arne Jacobsens lampor från 1930-talet har fallit i glömska är de från 1940-talet och framåt nästan lika kända som hans byggnader.
Är en av Danmarks mest kända arkitekter
1942 flydde Arne Jacobsen tillsammans med tusentals andra danska judar till Sverige. Här stannade han till krigets slut för att sedan återvända till Danmark och fortsätta sitt arbete.
1956–65 var han anställd på Konstakademin i Köpenhamn, där han själv var utbildad. Där undervisade han som professor i byggnadskonst inspirerad av Le Corbusier.
Arne Jacobsen var väldigt aktiv fram till sin död 1971 och är en av Danmarks mest kända arkitekter världen över. Han var med och introducerade funktionalismen och modernismen i vårt grannland och står bakom många älskade klassiker.
Nio älskade mästerverk av Arne Jacobsen
AJ-lampan
Arne Jacobsens bordslampa AJ formgavs 1960 och tillverkas fortfarande av Louis Poulsen. Klubbat pris 1 800 danska kronor (2 400) hos Lauritz.com.
LK
Bordsuret LK såg dagens ljus i samband med en konstruktion till direktören för elproducenten Lauritz Knudsen 1939.
Cylinda
Cylinda-serien gjordes för Stelton 1963–1967 och var ursprungligen i sterlingsilver. Senare tillverkades den i rostfritt stål.
Paris Chair
Mästarens första stol som senare fick sitt namn efter silvermedaljen på världsutställningen i Paris. På Lauritz.com klubbades ett exemplar 2017 för 600 euro (850).
Svanen
Svanen ritades för SAS Royal Hotel i Köpenhamn 1958 och tillverkades av Fritz Hansen 1964–74. Exemplaret i konjaksfärgat läder klubbades för 22 000 kr (15 000–20 000) hos Bukowskis.
Myran
Den ikoniska stolen Myran har varit i produktion hos Fritz Hansen sedan 1952. Hos Auktionshuset Kolonn klubbades ett rödlackerat exemplar från 2002 för 600 kr (1 500 kr).
Ägget
På SAS Royal Hotel lanserades även fåtöljen Ägget som med sina mjuka, organiska former utgjorde en spännande kontrast till den strama byggnaden. Exemplaret med fotpall från Fritz Hansen klubbades för 54 000 kr (50 000) hos Stockholms Auktionsverk.
Sjuan
Sjuan presenterades på Helsingborgsutställningen 1955 och är i dag en av världens mest sålda stolar – och en av de mest kopierade.
Bestick i rostfritt stål
Ett bra exempel på elegansen i Jacobsens 1950-talsdesign. Matbesticken i rostfritt stål från 1957 är ursprungligen designade för A. Michelsen men tillverkas numera av Georg Jensen.
Av Natascha Gracia
Foto Respektive Auktionshus, Fritz Hansen