6 vanliga misstag med julstjärnor – så undviker du dem
Vår vinterfavorit julstjärnan är en växt som behöver lite extra omvårdnad och kärlek. En anledning till att dina blommor kan gulna, tappa blad och bli allmänt hängiga, är att den egentligen trivs bättre på sydligare breddgrader. Julstjärnan har sina rötter i Mexiko och är van vid soligt och varmt klimat.
Se också: Så får du julstjärnan att blomma maximalt
Men undviker du vanliga misstag och följer en rad skötseltips så kommer den stråla hela december.
Skötseltips för julstjärnor – undvik de vanliga misstagen:
1. För kallt i butik för julstjärnan
Redan i butiken gäller det att kontrollera julstjärnan ordentligt. Var för det första noga med att aldrig köpa växter som säljs utomhus. Julstjärnan är väldigt känslig mot drag och låga temperaturer och föredrar en skyddad plats i butiken.
Bra friskhetstecken är att växten har spänstiga, gröna blad och knoppiga gulgröna blommor i mitten av de färgade bladen. Se också till att julstjärnan varken är torr eller dyngsur. Det är tecken på att den inte har blivit vattnad regelbundet och riskerar då att ha rotskador.
2. För kallt på vägen hem
Julstjärnan vill verkligen inte bli för kall, inte heller på den korta vägen till sitt nya hem. För att undvika köldskador är det därför viktigt att packa in den ordentligt. Några lager med helt vanligt tidningspapper fungerar utmärkt!
3. Julstjärnorna är för mörkt placerade i rummet
Mörker är pest för julstjärnan. Ljust läge och normal rumstemperatur är det allra bästa, helst runt 20 grader. Fönsterkarmar åt söder, väster och öster är bra platser.
Läs också: 3 tips: Så fixar du en enkel gå-bort-present med julstjärnor!
Om du måste placera den långt in i rummet kan du ge den lite extra ljus från en växtlampa.
4. Julstjärnan får för mycket vatten
”Less is more” när det gäller julstjärnan och vatten. Den vill gärna ha små, regelbundna doser av ljummet vatten. Undvik att vatten står i krukan eller fatet genom att hälla av överflödigt vatten. Det kan också vara bra att låta jordytan torka ut lite mellan de små vattningarna.
För att behålla den fina fägen på de översta bladen så länge som möjligt, är det bra att vattna med en svagt utblandad näringslösning. Ställ den också lång ifrån fruktfat som påskyndar åldrandet.
5. För lite vatten
Även om julstjärnan ursprungligen är från Mexiko, så gillar den det svenska begreppet lagom. Det är nämligen så att även fast för mycket vatten kan skada julstjärnan, kan även för lite vatten göra det. Blir det för lite av det goda visar den tydligt sitt missnöje genom att sloka med bladen. Men har inte celler eller rötter hunnit ta skada så är det lätt att väcka den till liv igen med en lagom dos ljummet vatten.
Minijulstjärnor är extra känsliga. Eftersom de står i betydligt mindre krukor, så behöver de vattnas oftare. Känn gärna på dem varje dag för att se till att jorden är sådär lagom fuktig.
6. Du har ställt julstjärnan i ett dragigt och kallt läge
Trivs inte din julstjärna trots att du har checkat av hela listan ovan? Den skadades varken i butiken eller på vägen hem, den står ljust och får lagom mycket vatten? Då kan det bero på att den står dragigt hemma. Testa att flytta den till en riktigt skyddad plats och flytta undan den om du vädrar. Att ställa den i närheten av element är inga problem.
Källa: Blomsterfrämjandet, allers.se