Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Antika bestick - 13 serier att hålla utkik efter på loppis

16 sep, 2021
author Anki Linderoth
Anki Linderoth
Vi gör en djupdykning bland fina gamla bestick. Många minns vi från vår barndom, andra går att fynda – och några är så ovanliga att vi bör ta hand om dem lite extra ifall de råkar finnas i vår besticklåda.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Olga – omtyckt och populär

Kniv, gaffel och sked och vit servett på en blåvit tallrik. Lila duk i bakgrunden.

Besticket Olga började tillverkas i Sverige under 1830-talet och med sitt romantiska uttryck blev det oerhört populärt. Ursprunget vet vi inte mycket om men i Frankrike kallades den för Olga Suédois. Under andra halvan av 1800-talet kom en mer dekorerad variant, den kallas ibland Nya Olga eller Gammel Olga. Ca 500 kr/del i silver och ca 50 kr/del i nysilver. Finns även i nyproduktion.

Se också: Så rengör du dina bestick

Superknepet: Så rengör du dina bestickBrand logo
Superknepet: Så rengör du dina bestick

Liten historik

Kniv och sked fanns redan under antiken. Enbart kniv användes för det mesta och som gäst hade var och en med sin egen.

Gaffeln kom senare, mer utbredd blev den under 1500-talet. I början var den bara försedd med två uddar.

Silverskedar har genom århundraden ansetts som bra investering och förekommit som gåva vid dop, bröllop och begravning.

Under slutet av 1600-talet började kniv, gaffel och sked med samma utseende användas, och bland de högre stånden ökade efterfrågan rejält på dessa under senare delen av 1700-talet. Nu började standardiserade bestickmodeller tillverkas genom pressning i stans.

Silverbestick var dyrt men under mitten av 1800-talet skapades en legering – nysilver, oftast bestående av koppar, zink och nickel. Detta blev ett billigt alternativ.

Under andra världskriget blev silver en bristvara och rostfritt började därför användas som material för bestick. För att öka intresset satsade många företag lite extra på ny, spännande design.

Annons

Gammalsvensk spetsig – folklig klassiker

Gaffel, kniv och sked på blåvit tallrik, två glas och en blomsterbukett på lila duk.

En folklig klassiker är Gammalsvensk spetsig, Maria eller Svensk spetsig som den också kallas. Modellen utvecklades från den Släta och senare Gammalsvenska modellen som kom under 1700-talet. Ca 50 kr/del för nysilver och ca 500 kr/del i silver. Ostindiska tallrikar från 1700-talets slut, 650 kr/st.

Gammalfransk – med sirlig dekor

Gaffel, kniv och sked på vit servett bredvid blåvit tallrik, på lila duk.

En omtyckt modell som hållit ställningen sedan slutet av 1800-talet är Gammalfransk med sirlig dekor av flikiga akantusblad. Ursprunget är 1700-talets Frankrike. När den blev omodern där tog svenska guldsmeder upp tillverkningen. Modellen blev så vanlig att fransmännen benämnde den som svensk. Ca 50 kr/del i nysilver och 500 kr/del i silver. Finns även i nyproduktion.

Annons

Snäckan – med dubbla räfflor

Två gafflar, en sked och två knivar på blåvit tallrik, två glas och halv bukett bredvid på lila duk.

Modellen Snäckan kom under slutet av 1700-talet, skaften var oftast fiolformade med dubbla räfflor. Snäckmodellen i England hade fler blad och akantusrankor, den kom under 1830-talet och kallas Kings pattern. Under senare delen av 1800-talet la man till ännu fler krusiduller: Queens pattern. Ca 50 kr/del i nysilver och ca 500 kr/del i silver.

Birgitta – en prinsessa

Gaffel, kniv och sked på två grå Swedish Grace-tallrikar samt gröna glas på ljusgrå duk.

En tidlös klassiker är Birgitta som lanserades på 50-talet och namngavs efter prinsessan Birgitta. Formgivningen är stram och nyklassicistisk. Ca 500 kr/del i silver och 50 kr/del i nysilver. Gröna vinglas Salut, 300 kr/st, samt Säby, 50 kr/st. Tallrik Swedish Grace, från ca 120 kr.

Annons

Ta hand om dina bestick

Silverbestick mår bra av att användas, de blir vackrare med åren och du slipper putsa så ofta. Förvara dem helst i besticklindor eller schatull.

Lägg inte silverbestick tillsammans med rostfritt stål, de kan få fläckar.

Handdiska bestick i nysilver, samt de med trä- eller bakelitskaft. Torka dem alltid innan du lägger i besticklåda.

Silverbestick kan diskas i maskin men helst inte tillsammans med rostfritt stål. Handdiska gärna knivarna eftersom de är sammansatta i två delar och kan ta skada av maskindisk. Om besticken diskas för hand, torka direkt med handduk för att undvika fläckar.

Bernadotte – art déco inspirerar

Tesked, gaffel, kniv och sked på ljusgrå duk.

Stilrena och eleganta är de art déco-inspirerade besticken Bernadotte med fint grepp, designade 1939 av Sigvard Bernadotte. I den här modellen har både form, klassisk design och funktion förenats. Besticket på bilden är nyproducerat i rostfritt stål, ca 250–300 kr/del. Finns även i silver.

Thebe – elegant & rostfritt

Gaffel, kniv och sked på vit tallrik, på grå duk. Vit lilja syns i bakgrunden.

Ett av våra mest älskade rostfria bestick genom tiderna är Thebe, designat av Folke Arström 1944 för Gense. Ca 40 kr/del, finns även i nyproduktion. Tallriken som skymtar undertill är från serien Swedish Grace, eller Nationalservisen som den också kallas. Värde 150 kr.

Annons

Vasa – tidigt 20-tal

Sked, gaffel och kniv på grå dul. Två grå swedish grace-tallrikar med vit servett på syns till hälften.

Den smäckra modellen Vasa är 20-talsklassicistisk och har en dekor av ätten Vasas symbol, sädeskärven. Formgavs 1921 av silversmeden Jacob Ängman och finns i silver och nysilver. Ca 50 kr/del i nysilver och 450 kr/del i silver.

Rosenholm – med strama linjer

Sked, kniv och gaffel på grå tallrik, grönt glas, vit linja, mörkgrå servett på ljusgrå duk.

En riktig dyrgrip och ett av våra absolut mest populära bestick är Rosenholm, formgivet av silversmeden Jacob Ängman 1932. Med sina strama, enkla linjer är det en ständigt efterfrågad klassiker som bara tillverkas i mattpolerat silver. Ca 550 kr/del. Finns även i nyproduktion.

Annons

Focus de Luxe – 50-talsfavoriten!

Sked, kniv och gaffel med svarta skaft på två vita talstallrikar med grått trekantsmönster i kanten.

En 50-talshit är Focus de Luxe som designades 1955 av Folke Arström. Besticket med bakelithandtag gjorde stor succé när det lanserades på H55 i Helsingborg. Focus de Luxe är fortfarande eftertraktat och finns sedan några år i nyproduktion. Dessa är från tiden, värde 150 kr/st. Tallrik från Rörstrand, 200 kr.

Lion de Luxe – skaft av trä

Fyra gafflar, fyra knivar och två skedar med träskaft på Marianne Westmans bricka Picknick.

Bestick med skaft i trä blev populärt under 60-talet. Lion de Luxe är formgivna av Bertel Gardberg 1958 för finska Hackman, 100–125 kr/del. De vilar på ett ovanligt uppläggningsfat ur Marianne Westmans 50-talsserie Picknick, värde 1500 kr.

Annons

Savonia – försäljningssuccé

Gaffel, kniv och sked på en svart tallrik som står på tre vita tallrikar med grått trekantsmönster.

En riktig designklassiker är Savonia, inte konstigt att det lär vara ett av de mest sålda besticken genom tiderna. Det formgavs 1967 av Adolf Babel för finska Hackman. Värde 40 kr/del, finns även i nyproduktion. Mattglaserad assiett från Rörstrand, 150 kr.

Colorina – färgglatt 70-tal

Gafflar, knivar och skedae med grönt, vinrött och orange skaft på ljusgrön och ljusblå tallrik, orange servett bredvid på mörkt träbord.

I takt med att 70-talsstilen börjat komma igen har även bestick i färggrann hårdplast fått en renässans. Poppiga Colorina formgav Nanny Still för finska Hackman på 70-talet, 125kr/del. Tallrikar ur serien Colorado, formgiven av Stig Lindberg på 50-talet. Värde från ca 100kr.

Annons

Föremålen är från Rågers Antik & Design, Von Platen Modern Form, Grahns Antik samt privata.

Mycket för pengarna

Leta efter hela uppsättningar av silverbestick! Utgiften vid inköp blir relativt stor men styckepriset per del mycket lägre. Sök på auktioner eller hos antikhandlare. Har du tur får du med ett schatull för förvaring.

Vill du köpa enstaka bestick är det prisvärt att handla dessa hos antikhandlare, på auktion eller loppis. Fyndpris i förhållande till nyproduktion.

TV: Roligt pyssel på en kvart: Sy fina tygblommorBrand logo
TV: Roligt pyssel på en kvart: Sy fina tygblommor
Annons