Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

10 frågor & svar om krukväxter

18 aug, 2017
author Marie Kasimir
Marie Kasimir
author Marie Kasimir
Marie Kasimir
Här är 10 frågor och svar om krukväxter – skötsel, plantering och omplanteringar.
Kan jag föröka ärtor på tråd? Vilka växter förbättrar luftfuktigheten och varför tappar fikusen sina blad? Här hittar du expertens svar på frågor om krukväxter!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Frågor och svar: Så får du fina krukväxtor

Hibiskus, ärtor på tråd och dracena.
Hibiskus, ärtor på tråd och dracena.

Varför blommar inte min hibiskus?

Jag fick två fina hibiskusar i vintras. Bladen ser friska ut men det kommer inga blomknoppar. Växterna står ljust och jag gödslar regelbundet när jag vattnar. Ska jag bara ha tålamod så kommer blommorna?
/ Lovis

Katarina: Kanske mår dina hibiskusar lite för bra. Många växter behöver triggas igång för att sätta knoppar och det kan du göra genom att låta jorden torka upp snabbt mellan vattningarna. Dra också ner lite på gödslingen tills knopparna kommer. Står krukorna tillräckligt ljust? Hibiskus kräver mycket ljus, till och med full sol funkar bra. När knopparna väl kommer ska du inte flytta växten eller snurra på krukan, då kan de trilla av. Duscha dina hibiskusar med jämna mellanrum.

Föröka ärtor på tråd

Jag har ett fantastiskt exemplar av ärtor på tråd i en ampel vid fönstret. Saknar gröna fingrar men denna växt lyckas jag med. Vänner har frågat om jag kan föröka den. Kan jag det, och hur gör jag då?
/ Eva-Lena

Katarina:De flesta av våra klättrande och hängande krukväxter fungerar att ta sticklingar på eftersom de har tillväxt- punkter längs grenarna, där nya rötter lätt bildas. Ärtor på tråd, Senecio rowleyanus, hör till dessa. Föröka växten så här: Klipp av en bit av en gren/ranka ca 10 cm från toppen. Klipp precis under ett blad. Ta bort en del blad på sticklingen, 4–6 blad är lagom att lämna kvar. Stick ner rankan i en kruka med såjord. Plantera om när sticklingen har bildat nya rötter. Du kan också prova att bara klippa av en bit av rankan och lägga i en kruka med jord. Tryck till och se om nya rötter bildas på den del som är i jorden.

Annons

Är alla växter lika bra på att fukta luften?

Har hört att det finns krukväxter som gör inomhusluften mindre torr. Gäller det alla växter eller är några extra bra på just det? I så fall vill jag gärna ha tips på några av dem.
/ Christoffer

Katarina: Alla växter bidrar till att öka luftfuktigheten men i olika utsträckning. Fukten som växterna bidrar med kommer av att de avdunstar största delen av det vi vattnar dem med. Växter som vill ha mycket vatten är därför bättre luftfuktare än torktåliga. Bra tips är buskpalm, banddracena, fredskalla, bambufikus och spjutbräken. Vill du ha en blommande luftfuktare kan du satsa på vackra gerbera. Duscha gärna dina krukväxter med jämna mellanrum – det mår både de och vår torra inomhusluft bra av!

Klassiska lerkrukor är vackra men i dem avdunstar vattnet snabbare. Vill du vattna mer sällan är plastkrukor ett bättre alternativ.
På våren mår många krukväxter bra av en omplantering. Och välj gärna en kruka utifrån hur ofta du vill vattna. Klassiska lerkrukor är vackra men i dem avdunstar vattnet snabbare. Vill du vattna mer sällan är plastkrukor ett bättre alternativ.

När ska man plantera om växterna?

/ Felicia

Katarina: Krukväxter behöver mer plats och ny jord när rötterna fyller krukan. Om en växt inte verkar pigg och kry efter vintern, om den inte orkar producera nya blad och gärna fäller blad, plocka upp rotklumpen och se om den är för stor för sin kruka. Unga växter kan behöva planteras om varje år, äldre plantor och gamla trotjänare klarar tre eller fler år mellan omplanteringarna. Våren, när ljuset kommer tillbaka, är en bra tid för omplantering.

Hur väljer jag kruka till mina krukväxter?

Jag har ingen vana av krukväxter och behöver lite råd för att komma igång. Hur ska jag tänka kring krukan? Ska man ta bort plastkrukan som växten står i när man köper den och plantera om i ytterkrukan?
/ Beata

Annons

Katarina: Det viktigaste hos en kruka är att det finns hål i botten så att överskottsvatten kan rinna bort och luft kommer in. En nyköpt växt i plastkruka kan du helt enkelt bara ställa ner i en snygg ytterkruka. Efter något år bör du dock plantera om växten. När rötterna fyller krukan behöver den mer plats för att kunna utvecklas. Vill du skippa plastkrukan kan du redan från början plantera om växten i en ytterkruka med avrinningshål och med fat under. Storleken på krukan väljer du efter jord- och rotklumpens storlek. Bäst är om du får plats med lite ny blomjord omkring klumpen i den nya krukan, då får växten en bra start! Tänk också på att oglaserade lerkrukor släpper ut fukten snabbare och är bra för den som vattnar för mycket eller för ofta.

Brudorkidé trivs också bra i ett badrum
Brudorkidé trivs också bra i ett badrum

Växter till badrummet

Vi ska inreda vårt nya badrum med gröna växter för att få lite mer spakänsla. Vilka trivs i ett badrum med halvstort fönster med mjölkigt glas som skyddar mot insyn?
/ Anna och Axel

Katarina: Lättskötta och tåliga växter är bra i badrum – då vi tenderar att pyssla om växterna där mindre än dem som står i kök och vardagsrum. Ta även hänsyn till det begränsade ljusinsläppet. Några bra förslag är svärmorstunga, silverkalla, zamiakalla, ampellilja och olika sorter av dracena som finns i många olika storlekar. Har ni gott om plats är trendiga monstera också en fin badrumsväxt.

Vad är det som kryper i jorden?

I flera av mina gröna krukväxter ligger det något som liknar vita trådar i jorden och det kryllar av små kryp när jag vattnar. Växterna verkar må bra, men det ser otrevligt ut. Vad kan det vara? Måste jag slänga dessa växter?
/ Mikaela Knutsson

Annons

Katarina:Du beskriver väl hur det kan se ut när hoppstjärtar lever i jorden. Hoppstjärt är en liten, vit eller grå, vinglös insekt som i huvudsak livnär sig på multnande växtdelar samt pollen och svampmycel och lever både inomhus och ute i naturen. Blir de riktigt många kan även den levande växten angripas, men det är sällan ett problem. Vill du ändå inte ha dem kryllande omkring – gör så här: Sänk ner varje kruka i svalt vatten och låt stå minst en halvtimme. Hoppstjärtarna kryper då ut ur jorden. Låt sedan jorden torka upp ordentligt innan du vattnar nästa gång. Fortsätt att låta jorden torka upp mellan vattningarna, hoppstjärtar trivs nämligen i fuktig jord.

Rosenskärm och kaktus. Krukväxter finns i alla varianter.
Rosenskärm och kaktus. Krukväxter finns i alla varianter.

Klarar jag denna primadonna?

Jag har fått en fantastiskt fin rosenskärm i present – en riktig gammal mormorsväxt av vad jag förstår. Någon berättade att den lätt får bruna blad och att knopparna är svåra att få i blom. Stämmer detta? Hur undviker jag det?
/ Anita i Göteborg

Katarina: Rosenskärm, Medinilla magnifica, är verkligen tjusig, men inte så kinkig som man kan tro. Placera ljust men inte i flödande varmt solgass. Blomningsperioden startar ungefär i mars och håller på till augusti, september, därefter har rosenskärm en viloperiod fram till nästa blomning. Vattna dagligen under blomningen så att jorden hela tiden är genomvattnad. Rosenskärm trivs i hög luftfuktighet så duscha gärna regelbundet och undvik att ställa krukan ovanför ett uttorkande element. Ge näring en gång i veckan under blomningen. Ställ om möjligt din rosenskärm lite svalare än rumstemperatur under viloperioden.

Annons

Min kaktus föll ihop!

Jag har en halvstor förgrenad kaktus som plötsligt bara säckar ihop. Varför gör en kaktus så – finns det en sjukdom som förklarar?
/ Oscar

Katarina: Det låter som om din kaktus har fått för mycket vatten och börjat ruttna inifrån. Prova att plocka upp kaktusen och skölj bort all blöt och kanske sur jord. Ser en del rötter ruttna ut så klipp dem med en vass sax. Plantera om i kaktusjord och vattna framöver dina kaktusar sparsamt.

Växter som behöver mycket vatten är de bästa luftfuktarna – färgstarka gerberan är en av dem. Fikusen vill däremot inte ha för mycket vatten.
Växter som behöver mycket vatten är de bästa luftfuktarna – färgstarka gerberan är en av dem. Fikusen vill däremot inte ha för mycket vatten.

Varför trillar fikusbladen av?

Jag har en benjaminfikus på en pall vid köksfönstret som tappar blad. Det blir värre och värre. Vissa blad blir först gula, andra är gröna och fina men faller ändå. Vad kan det bero på?
/ A-G Sandqvist

Katarina: De symtom du beskriver beror ofta på för mycket vatten och/eller för lite ljus. Risken när en växt börjar tappa blad är att vi vattnar ännu mer än vanligt och då förvärras prolemen. Ta upp jord- och rotklumpen ur krukan och känn på den. Är den genomblöt så låt den stå och torka innan du sätter ner fikusen i krukan igen. Framöver låter du jorden torka upp mellan vattningarna. Fundera även på växtens placering. Benjaminfikus vill stå ljust, dock inte direkt i solgasset.

Frågorna besvarades av trädgårdsingenjör Katarina Kihlberg

Foto: Floradania, Flower council, IBL, Marie Kasimir

Läs också:

Inspiration till samplantering i kruka

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons