Ny undersökning: Vardagssysslorna som tynger oss mest
Varje dag möter vi sysslor i vardagen som måste göras trots att de inte är särskilt spännande. Vissa av dem gruvar vi oss mer inför än andra, och flera av dem orsakar konflikter i hemmet. Om småbarn dessutom är en del av ekvationen så pressas tiden samtidigt som hushållssysslorna ökar än mer – och det är inte ovanligt att vresiga känslor uppstår om partnern inte sköter sin del i hemmet.
I en ny Sifo-undersökning har Mathem tagit reda på vilka tidstjuvar som utgör störst problem i vardagen. Undersökningen visar att drygt sex av tio svenskar hade velat ha mer tid, och fler än fyra av tio upplever att de inte räcker till på grund av tidsbristen. Nästan lika många önskar att de hade mer tid till att träffa sina vänner eller ta tag i grovstädningen.
Se också: Så har pandemin förändrat svenskarnas sex- och onanivanor
Bestämma middag bland de mest tidskrävande
Den uppgift som stjäl mest tid i vardagen är att bestämma vad som ska ätas till middag, det tycker sex av tio av de som har småbarn och mer än fyra av tio bland resterande hushåll. Den näst största tidstjuven är grovstädningen, där fyra av tio svenskar upplever att de inte hinner göra så mycket som de önskar.
På tredjeplats kommer att plocka undan och hålla ordning i hemmet. Tre av tio finner det som en energitjuv, och dubbelt så många barnfamiljer gör det – en inte så konstig ökning med tanke på... barn.
De hushållssysslorna bråkar vi mest om
Fördelningen av hushållssysslor är en vanlig anledning till gräl. Fler än var sjunde svensk upplever att det ofta blir tjafs kring städningen, och var fjärde småbarnsförälder upplever samma problem. Näst mest konflikter cirkulerar kring den eviga kluringen: Vad ska vi äta idag?
Andra vanliga anledningar bakom bråk handlar om hur den lediga tiden ska användas och vad pengarna ska läggas på. Det är en dubbelt så stor anledning till bråk bland småbarnsföräldrar, där ungefär en av fem upplever det som ett problem.